Inicijativa DiscoverEU: još 20 000 mladih dobiva priliku za istraživanje Europe

Inicijativa DiscoverEU: još 20 000 mladih dobiva priliku za istraživanje Europe
U trećem krugu ove nove inicijative EU-a za mlade prijavilo se gotovo 95 000 mladih. Odabrano je oko 20 000 osamnaestogodišnjih Europljana koji će dobiti putne propusnice DiscoverEU. Oni će moći putovati do 30 dana u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.

trećem krugu inicijative DiscoverEU zaprimljeno je gotovo 95 000 prijava mladih iz svih država članica EU-a. Dvotjedni rok za prijavu završio je 16. svibnja 2019. Odabrano je njih oko 20 000, na temelju kriterija za dodjelu i uzimajući u obzir kvote utvrđene za sve države članice EU-a.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: Ovoga mjeseca slavimo prvu obljetnicu inicijative DiscoverEU. U prvoj godini oko 275 000 mladih Europljana prijavilo se da bi postali dio tog iskustva, a njih oko 50 000 dobilo je putnu propusnicu. Jako sam ponosan kad vidim da sve više i više mladih istražuje bogatstvo naše povijesti i kulture, stječe nove prijatelje izvan granica svoje zemlje, postaje sve neovisnije i samostalnije, dijeli iskustva i emocije i, naposljetku, otkriva sebe.

Ovih će dana dobitnici trećeg kruga primiti obavijest tako da mogu organizirati svoje putovanje. Moći će putovati do 30 dana, sami ili u skupinama od najviše pet osoba, u razdoblju od 1. kolovoza do 31. siječnja 2020. Većina će ih putovati željeznicom, a u iznimnim slučajevima i drugim prijevoznim sredstvima. Osim putne propusnice sudionici će dobiti tehničku podršku i upute o temama kao što su održiva putovanja i što to znači biti ambasador inicijativeDiscoverEU. Bit će pozvani da izvještavaju o svojim iskustvima, na primjer putem društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook i Twitter, ili tako što će održati prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. Moći će i stupiti u kontakt s drugim sudionicima putem društvenih mreža i podijeliti svoje priče. Svi sudionici bit će pozvani i na sudjelovanje u prvim susretima sudionika inicijative Discover EU(link is external) koji će se održati na raznim lokacijama diljem Europe i biti posvećeni raznim temama, kao što su održivost ili kulturna baština. Prvi susret(link is external) održat će se u Nijmegenu (Nizozemska) 12. i 13. srpnja, a bit će posvećen temi održivosti.

Komisija do kraja ove godine planira pokrenuti novi krug prijava, u kojem će se dodijeliti još 20 000 putnih propusnica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.