Župani Čačić i Bajs u Bjelovaru ponovno zatražili ukidanje limita za EU projekte za županije

ČAČIĆ I BAJS

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić posjetio je jučer, 6. studenog, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i održao radni sastanak s županom Damirom Bajsom. Tema sastanka bila je zajednička suradnja temeljena na potpisanom Sporazumu o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske čiji su potpisnici uz Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju i Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija. Cilj je jače povezivanje županija na zajedničkim projektima, a same županije od Vlade RH očekuju pravni okvir projekata po regionalnoj osnovi kako bi se mogle pripremati za nadolazeće raspisane natječaje od strane Europske unije, kako je i najavljeno.

Jedan od zajedničkih projekata kojeg provode Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Međimurska županija je „Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ vrijedan gotovo milijun kuna. Mogućnosti međusobne suradnje Županija su mnogobrojne na raznim područjima od obrazovanja do turizma.  Županije su nositelji brojnih projekata koji se sufinanciraju europskim novcem, a samim time županijski proračuni sve teže prate svoj dio financijske omotnice koju moraju zatvoriti po određenim projektima.

Stav obje Županije i Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske je kako se treba osigurati još jače sufinanciranje iz nacionalnog Fonda kako realizacija ugovorenih projekata i onim koji će se tek ugovoriti ne bi bila dovedena u pitanje. Varaždinska županija predvodnik je po povlačenju europskog novca sa preko 700 milijuna kuna, a Bjelovarsko-bilogorska je prešla 400 milijuna kuna.

- Ono što očekujemo je i da Vlada, ono što je  najavljeno, pretvori u stvarnost. Naime, Vlada je i temeljem zahtjeva ovih pet Županija donijela jednu strategiju da se omogući prijava projekata po regionalnoj osnovi, dakle više Županija zajedno jedan projekt. Naznačeno nam je da uskoro možemo očekivati i pravni okvir koji bi to omogućio, a to je zapravo što svi zajedno i želimo te će se na tome  bazirati i daljnja suradnja.  Treba naglasiti još jednu stvar koja nije do kraja riješena, iako je Vlada napravila izvjesne pomake, a to je onaj dio nacionalne komponente. Ono što mi moramo financirati iz županijskog proračuna da dobijemo potporu od Vlade. – naglasio je Bajs. Naglasio  je kako treba donijeti  trajno rješenje koje bi omogućilo da daljnje prijave koje tek očekuju imaju taj element koji je  ključan.

- Ovih pet Županija će ići zajedno prema novoj europskoj lisnici, 2021.-2027. i naši regionalni strateški projekti će biti dio državnog programa. U jednom segmentu, i prije nove lisnice će se moći početi djelovati, recimo Savjet za razvoj Slavonije već djeluje na taj način te dobiva financiranje za pripremu projekata, nažalost mi to nemamo.  Nužno je što prije obaviti razgovore da i mi dobijemo taj prostor – rekao je Čačić. 

Župan Čačić pojasnio  je kako je Vlada sama sebi propisala limit da smije za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave ukupno u tri godine dati podršku za domicilnu komponentu do 50 milijuna kuna. Iz toga proizlazi, naglašava Čačić, da primjerice Varaždinska županija 2019. i 2020., dok traje ova lisnica, a  i dalje, nema pravo ni na jednu kunu podrške državnog novca. Već početkom sljedeće godine u limitu su i Bjelovar, Zadar, Međimurje, Zagorje. Prema postojećim pravilima, Ministarstvo regionalnog razvoja više neće dati ni kunu a tri milijarde eura europskog novca će propasti.

- Mi smo zahtjev prema Vladi već uputili. Ministrica Žalac se obvezala da će u najkraćem mogućem  roku sazvati sastanak svih župana da ta pravila igre promijeni. Prema sadašnjim pravilima mi više nećemo raditi europske projekte. Pravila igre ovog trenutka nisu dobra -  izjavio je na sastanku župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.