U Dubrovniku održan sastanak EU prerađivača plastike

U Dubrovniku održan sastanak EU prerađivača plastike

U Dubrovniku je danas održan redovni godišnji sastanak EU udruženja prerađivača plastike EuPC. Na sastanku se okupilo dvadesetak predstavnika indus trije plastike EU iz desetak europskih zemalja. Glavna tema sastanka bilo je kako ispuniti ciljeve akcijskog plana za kružno gospodarstvo vezano za polimere u skladu sa ispunjenjem ciljeva Europske strategije za plastiku.

Jedan od glavnih ciljeva EU strategije za plastiku je povećanje udjela reciklaže i korištenje reciklata u preradi plastike i proizvodnji novih proizvoda. „Neophodno je postići suradnju u lancu vrijednosti, konkretno potrebno je uključiti nositelje robnih marki, kao i trgovačke lance i komunalna poduzeća, intenzivirati suradnju, potaknuti suradnju s naše strane da bi se ispunio taj cilj“, naglasila je Gordana Pehnec Pavlović, pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT HGK i tajnica Udruženja industrije plastike i gume.

Drugom dijelu sastanka pridružili su se predstavnici Europskog udruženja proizvođača polimera Plastics Europe, gdje se zajednički raspravljalo o prijedlogu direktive Europske komisije o jednokratnoj plastici. Predloženi su projekti za suradnju na nivou Europske Unije, u kojima su nacionalna udruženja pozvana na suradnju s ciljem postizanja povećanja reciklaže i smanjenja odlaganja kvalitetnog otpada na odlagališta te traženja rješenja za zbrinjavanje svog otpada.

Predstavnici udruženja plastike iz Francuske i Njemačke iznijeli su i svoja iskustva o pokrenutim aktivnostima u svojim državama. U Francuskoj je ministarstvo pozvalo cijeli vrijednosni lanac na suradnju kako bi se postigli zadani ciljevi u reciklaži. „To je jedan dobar primjer s kojim u korak idu aktivnosti Hrvatskog udruženja plastike i gume o čemu će biti više govora na konferenciji koja će se održati u studenom u organizaciji HGK,“ napomenula je Gordana Pehnec Pavlović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.