Međimurska županija predstavila se na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Međimurska županija predstavila se na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Europski tjedan regija i gradova je četverodnevna manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje se razmjenjuju primjeri dobre prakse, iskustva i znanja u području regionalnog razvoja. Europski tjedan regija i gradova najveći je europski javni događaj te vrste, platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o važnosti regija i gradova u procesu oblikovanja politika EU-a.

Međimurska županija kao članica Saveza Alpe Jadran, Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, te dio mreže EDIC-a (European Direct Information Center), uz ostale regije iz svih zemalja Europske unije, dobiva mogućnost predstavljanja i aktivnog sudjelovanja u svim događanjima tijekom Europskog tjedna regija i gradova, a čije troškove pokriva Europska komisija. Tako su Maša Tomašić, Petra Pavičić, Kristina Pevec, Karolina Kokot i Jurka Topol iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e sudjelovale na različitim radionicama i događanjima vezanima uz regionalnu politiku, poduzetništvo i daljnje planove za kohezijsku politiku, dok je voditeljica EDIC centra za Međimursku županiju Marija Stanković sudjelovala na godišnjem zasjedanju voditelja i trening seminaru EDIC centara iz zemalja Europske unije.

U srijedu, 10.listopada, posljednjeg dana trajanja Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu su boravili i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga. Na predstavljanju regija, sudjelovali su u prezentaciji novog programa prekogranične suradnje „Interreg“ te dogovorili nova partnerstva s mađarskim i slovenskim regijama s obzirom da je Međimurje jedina hrvatska regija koja graniči s obje zemlje pa je mogućnost prijave programa na oba natječaja za prekograničnu suradnju. Također, održan je radni sastanak s predstavnicima „The Financial Mechanism Committee (FMC)“ koju čine predstavnici Islanda, Lihtenštajna i Norveške, obzirom da je početkom lipnja ove godine potpisan novi memorandum s Hrvatskom za mogućnosti apliciranja na „EEA“ i „Norway Grants“ 2014.-2021., a za koji je zainteresirana Međimurske županija, osobito u segmentu obrazovanja i zdravstva.

U zgradi Europskog parlamenta održana je sjednica Saveza Alpe Jadran koji okuplja 3 austrijske regije, Burgenland, Korušku i Štajersku, mađarsku županiju Vas, savez općina i gradova Slovenije i 7 hrvatskih županija, Istarsku, Međimursku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i Primorsko-goransku županiju. Sve te regije čine ukupno preko 5,5 milijuna stanovnika, što je 0,8% svih stanovnika Europske unije koja ima 741,4 milijuna stanovnika.

Također, održana je panel diskusija „Međuregionalne organizacije – platforma za jačanje regionalnog razvoja“ u organizaciji Saveza Alpe Jadran, Skupštine europskih regija te zastupnika u EU parlamentu Ivana Jakovčića i Joze Radoša.  Razlog organiziranja ovog događaja je obilježavanje 40. obljetnice suradnje na području Alpe-Jadran i pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, a cilj panela je razmjena iskustva s drugim međuregionalnim organizacijama i povećanje vidljivosti samog Saveza na EU razini.

Panelisti na konferenciji bili su župani Varaždinske i Međimurske županije Radimir Čačić i Matija Posavec, glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Thomas Pseiner, glavni tajnik Skupštine Europskih regija Mathieu Mori, voditeljica Ureda autonomne regije Valle d'Aosta iz Italije Stefania Fortunato, te predstavnici ostalih hrvatskih županija.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić istaknuo je kako su regionalna politika, decentralizacija i kohezija od općeg interesa za razvoj Hrvatske kao članice Europske unije te svaki doprinos jačanju regija je vrlo važan za budućnost Hrvatske.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić govorio je o temi koliko se na regionalnoj razini može učiniti, čak i u Hrvatskoj gdje su financijska sredstva regija vrlo ograničena zbog centraliziranosti zemlje. „Slijede nam nova vremena i novi izazovi. Stare asocijacije polako nestaju, a novo vrijeme stvara potrebu novih strategija, taktika i ciljeva. Najvažnija zadaća regionalnih asocijacija je bilo otvaranje prema drugim kandidatima u čemu je Savez „Alpe Adria“ odradila važnu ulogu, od financiranja manjih projekata do pozitivnih iskustva. Danas je to vrijeme iza nas. Četiri su osnovne komponente i smjer djelovanja, prema „starim“ članicama EU, sadašnjim članicama koje su ušle posljednje, zemlje koje su pred ulazom i one koje su interesantne, ali neće biti dio Europske unije još neko vrijeme, poput Turske“ , ističe Čačić. 

Župan Međimurske županije Matija Posavec govorio je o potrebi jačanja međuregionalnih organizacija kao novih sudionika međunarodnih odnosa, a u okviru implementacije kohezijske politike unutar zemalja Europske unije. „Za zemlju poput Hrvatske izuzetno su važne dvije stvari. Prva je da pravna stečevina Europske unije bude duboko integrirana u zakonodavni sustav Hrvatske i da na taj način nastavimo izgrađivati državu, zajednicu i društvo na kvalitetnijim, pristojnijim i građanskim osnovama. Druga je korištenje Europskih fondova. Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. je na raspolaganju 10,7 milijardi eura i do danas  smo ugovorili 45 posto. Hrvatska je od ulaska u EU povećala izvoz za 56 posto, s time da je izvoz u zemlje EU veći za 70 posto. Iako su i prije ulaska u EU njezine članice bile hrvatski najvažniji izvozni partneri, njihov udio u ukupnom hrvatskom izvozu je s 59 posto povećan na 65 posto. Ako promatramo korištenje EU fondova u aspektu povećanja BDP-a, gradnje infrastrukture, ulaganje u gospodarstvo, poljoprivredu i ravnomjerni razvoj jedne zemlje tada to možemo promatrati i s regionalne razine. Iako generalno ne možemo biti zadovoljni dinamikom korištenja EU fondova, regije igraju ključnu ulogu jer je najveće iskorištavanje EU fondova upravo kroz rad razvojnih agencija, županija, gradova i općina. I zato želja sa regionalne razine postoji da svojim aktivnostima, infrastrukturom bude generator ideja, pisanja projekata i javljanja na natječaje. Zbog toga je važno da putem euroregija koristimo EGTC-ove, Saveze, prekograničnu suradnju i sve ostalo kako bi, svatko na svojoj razini, građanima pružili kvalitetniju infrastrukturu u obrazovanju, zdravstvu, prometnoj povezanosti, komunalnom standardu, prirodnoj i kulturnoj baštini i sl. I zato podržavamo članstvo u Savezu Alpe Jadran, Skupštinu europskih regija i suradnju županija sjeverne Hrvatske“.

Na panelu je zaključeno kako će se pristupiti izradi deklaracije „Jake regije za jaku Europu“ kako bi se poslala snažna poruka jačanju prekogranične suradnje, međuregionalnih organizacija i Saveza. Potpisnici deklaracije biti će regije članice Skupštine europskih regija koji će biti prezentirani Povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corini Cretu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.