Sustav obnovljivih izvora energije ugrađen i u zgrade Centra znanja Međimurske županije

Sustav obnovljivih izvora energije ugrađen i u zgrade Centra znanja Međimurske županije

Projektom vrijednim 1,2 milijuna kuna ugrađeni su sustavi obnovljivih izvora energije na zgrade Centra znanja Međimurske županije zahvaljujući kojima će se postići godišnja ušteda od oko 60 000 kuna s obzirom na trenutno visoke cijene energenata.

Sama ideja projekta proistekla je iz MENEA-e koja je u suradnji s Međimurskom županijom i ostalim korisnicima Centra znanja pripremila prijavu za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Elektrane će na godišnjoj razini proizvesti 68 000 kWh električne energije, a godišnja ušteda elektrane u kunskoj protuvrijednosti iznosit će oko 60 000 kuna.“, istaknuo je direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić.

Projekt ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije ukupne je vrijednosti 1.278.780,09 kuna,  a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je gotovo 500 000 kuna bespovratnih sredstava.

Fotonaponske elektrane ugrađene su na 3 zgrade, TICM 1, TICM 2 i Upravnu zgradu u kojoj su smještene Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, MENEA i MIN, a na svaku zgradu postavljena je elektrana snage 20 kW, dok je u Upravnoj zgradi ugrađen sustav grijanja i hlađenja. Ukupno je ugrađen 191 solarni panel.

Ugradnjom sustava grijanja i hlađenja eliminirano je korištenje fosilnog goriva, poboljšani su uvjeti boravka, višak energije će se prodati, a nakon nešto više od mjesec dana kako je elektrana puštena u pogon postignuta je ušteda od 10 000 kuna.

Projekti koji vode uštedama i energetskoj neovisnosti na razini Međimurske županije prepoznati su kao prioritetni posljednjih godina, što se pokazala kao odlična politika, posebice u ovo vrijeme energetske krize. „Fiksirajući cijene plina i električne energije postigli smo godišnju uštedu od 5,5 milijuna kuna na električnoj energiji  i uštedu od 17 milijuna kuna na plinu. Za sve naše zgrade u školstvu, zdravstvu i javnoj upravi osigurane su dovoljne količine energenata te sredstava za njihovo plaćanje.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši kako su već ranije na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeni projekti ugradnje obnovljivih izvora energije na područne škole u Zabancu, Peklenici i Prekopi, u osnovnim školama u Štrigovi i Orehovica te na Domu zdravlja Čakovec, čime se nastavlja jasna županijska politika oko postizanja energetske neovisnosti i učinkovitosti.

Zahvaljujući ugradnji sustava obnovljivih izvora energije na zgrade Centra znanja Međimurske županije, godišnje će se uštedjeti oko 60 000 kuna, a sama investicija povratit će se već nakon tri godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.