Potpisan Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeraacija Varaždin

Potpisan Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeraacija Varaždin

U Boutique Hotelu Park Varaždin 14. travnja potpisan je Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracija Varaždin. Svečanom potpisivanju prisustvovali su Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora - izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja, mr. sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda Zagreb, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina i drugi uzvanici.

Ugovor su potpisali Bruno Ister, direktor Varkom-a i Robert Gotić, predsjednik uprave GK Grupa koja će izvoditi radove. Nakon svečanog potpisivanja ugovora gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je između ostalog istaknuo: Zadovoljstvo mi je što će realizacijom ovog velikog projekta svako varaždinsko domaćinstvo imati mogućnost priključka na kanalizacijsku mrežu. Na taj način štitimo naše podzemne vode i osiguravamo budućnost našoj djeci. S druge strane, bitna je činjenica da se novi pročistač nalazi blizu našeg „varaždinskog mora“, jezera Motičnjak. Novi pročistač će zamijeniti onaj star koji nam šiti neprijatne mirise. To će dati novi zamah razvoju varaždinskog turizma i stvaranju Aquacitya u poželjnu turističku destinaciju.

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora - izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja istaknula je da je varaždinski pročistač jedan od šezdeset projekata koji se provode diljem Hrvatske vrijednih 25 milijardi kuna, od čega su 14 milijardi bespovratna sredstva europskih fondova. Naglasila je iznimnu važnost rekonstrukcije i dogradnje varaždinskog pročistača jer će se njima postići izrazito visok nivo od čak 95 posto priključenost stanovništva na kanalizacijski sustav što pak znači veći standard vodnih usluga za građane i zaštitu čistih voda. Pohvalila je Varaždin i Varaždinsku županiju koji su među boljima u povlačenju europskih sredstava.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković, istaknuo je kako je najteži dio posla na varaždinskoj aglomeraciji završen, izgradnja 240 kilometara linijskih građevina sustava odvodnje. Zahvalio je građanima na strpljenju prilikom izvođenja tih opsežnih radova. Komentirao je i potpisivanje ugovora o pročistaču koji će zbrinuti otpadne vode za čak 120 tisuća stanovnika. Župan Anđelko Stričak naglasio je važnost tog projekta za zaštitu voda te dodao kako će svi ti vrijedni projekti praktički  ostati zakopani u zemlju i nevidljivi,  ali  izuzetno važni za budućnost naših mladih generacija.

 Bruno Ister, direktor Varkoma nije krio zadovoljstvo što je potpisan ugovor kojim je iskorištena prilika da se za tako važan komunalni projekt iskoriste europske sredstva. U velikom tjednu ulazimo u finale velikog projekta – rekao je direktor Varkoma te naveo da će trebati puno znanja, pomoći i suradnje na njegovoj realizaciji. Kada ga privedemo kraju imat ćemo mnogo benefita za naše građane, za našu prirodu. Ovo je krunski projekt zaštite okoliša u našem gradu i županiji!

DETALJI O PROJEKTU:

"Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin"  Projekt koji je tvrtka Varkom d.d., javni isporučitelj vodnih usluga, uspješno kandidirala za europska sredstva ukupne je procijenjene vrijednosti 684 milijuna kuna bez PDV-a. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna.

Projekt aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 230 km, 105 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,500 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. Dana 14. travnja 2022. godine potpisan je Ugovor o radovima za Dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin. Riječ je o ugovoru koji je dio projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“ ukupne vrijednosti 855,8 milijuna kuna s PDV-om, pri čemu iznos financijske potpore Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda dio je velike aglomeracije Varaždin koja obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje grada Varaždina i 10 općina, a to su; Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki. Radovi na Aglomeraciji na svim trasama izgradnje cjevovoda su u završnoj fazi. Kruna aglomeracije Varaždin je  dogradnja i rekonstrukcija postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Motičnjaku.

Svrha i cilj Projekta je usklađivanje s europskim direktivama, očuvanje dobrog stanja vode, zdravlja i života ljudi, a njime će se u konačnici omogućiti sustav priključenja za novih 40.000 korisnika. Projektom bi se ostvarilo povećanje opskrbljenosti stanovništva iz javnih vodoopskrbnih sustava i spajanje na sustav odvodnje (minimalno 95% stanovništva), podizanje životnog standarda stanovništva i poboljšanje javnog zdravlja, poboljšanje stanja okoliša i unapređenje zaštite okoliša, povećanje atraktivnosti područja i poboljšanje uvjeta za poslovanje i investicije te učinkovitije korištenje resursa.

Ugovor za  dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin III. stupnja pročišćavanja, kapaciteta cca 127.000 ES potpisan je sa GK grupom d.o.o. Varaždin. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 209.898.850,00 kn bez PDV-a, a očekivano trajanje ugovora je 19 mjeseci, od čega se na projektiranje izvedbenih projekata i izgradnju odnosi 15 mjeseci, 3 mjeseca na pokusni rad te mjesec dana za izdavanje potvrde o dobrom izvršenju ugovora i izvješća o završetku. Očekivani datum završetka radova je kraj 2023. godine.

 Posebnost novog uređaja jest kogeneracijska jedinica koju uređaj prije nije imao, a koja proizvodi električnu energiju. Time će grad Varaždin dobiti suvremeni uređaj za pročišćavanje  otpadnih voda s autonomijom u smislu potrebne energije.

 Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.