Izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske

PEJČINOVIĆ BURIĆ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i sjajnom rezultatu koji je postigla, osvojivši 159 glasova u Parlamentarnoj skupštini VE-a, naspram 105 glasova koliko je dobio njezin protukandidat Didier Reynolds.

Najveći diplomatski uspjeh
 
"To je naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas," rekao je Plenković.Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. "Hrvatska je obavila dobar posao oko lobiranja, a također je ostavila dobar dojam tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine", kazao je predsjednik Vlade Plenković jutros u emisiji A sada Vlada na Hrvatskom radiju.
 
Zajedništvo, mir i prosperitet Europe
 
Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić rekla da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe. "Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je Pejčinović Burić u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. Istaknula je da međunarodna organizacija treba poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela Vijeća Europe - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama."Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana", zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori. 
 
Zahvala predsjedniku Vlade
 
,,Prvo, zasluge idu svima koji su sa mnom ovih šest mjeseci intenzivno radili. Na prvom mjestu bih se naravno zahvalila predsjedniku Vlade, gospodinu Andreju Plenkoviću koji je i predložio i podupro moju kandidaturu. Naravno, svim kolegama u Vladi koji su to prihvatili. Velika je bila čast već biti samim kandidatom. Očekivala sam da će biti dobro, ali zaista do zadnjeg trenutka bilo je vrlo neizvjesno, mislim da je moj kolega Didier Reynders bio jedan vrlo kvalitetan suparnik u ovom poslu i zahvaljujem mu na tome da je naša kampanja bila fer, demokratska i do zadnjeg trena intenzivna. I rezultat koji je došao rezultat je cijelog tima ljudi'', poručila je potpredsjednica Vlade Pejčinović Burić. Dodala je kako ju osebno veseli da je zaista potpora došla sa svih strana, iz raznih klubova, ne samo iz matičnog kluba Europske pučke stranke koji je svesrdno podržao njenu kandidaturu, već i potpora ostalih grupacija, što daje i snagu njenoj budućoj funkciji
 
Naglasila je kao je kroz osobni rad, ali i kroz iskustvo kao građanin Hrvatske mogla osjetiti koliko je Vijeće Europe pridonijelo demokratskom razvoju Hrvatske.,,I danas, kad je multilateralizam generalno u krizi, kad se postavlja pitanje jesu li one institucije koje su uspostavljene nakon II. svjetskog rata još uvijek važne, moj odgovor je da jesu. I taj odgovor mislim da može najbolje dati netko tko dolazi iz države koja je proživjela agresiju, koja je poslije toga vrlo brzo kroz demokratske procese ušla u sve organizacije, i u Vijeće Europe, i zapravo je danas članica i NATO-a i EU'', kazala je.
 
Novi izazovi pred Vijećem Europe
 
Istaknula je da Vijeće Europe danas osim rada na miru i prosperitetu mora raditi i na novim izazovima, a jedna od glavnih tema za nju će biti rad sa svim skupinama koje spadaju u osjetljive. 
,,Svakako da se unaprjeđuje dalje pozicija i uloga žena. I ovima je i Parlamentarna skupština danas pokazala da i Vijeće Europe primjenjuje standarde koje stavlja pred druge, da kad ima dobre kandidate, a od njih i ženu, između dva jako dobra kandidata bira ženu. U 70 godina postojanja VE bit ću tek druga žena na ovoj funkciji. Radit ću kroz svoj mandat iznimno da se pozicija žena u društvu i u politici poboljša. I da imamo više žena u svim sferama života'', poručila je Pejčinović Burić.
 
Izvor: Hina / Večernji list / Vlada RH
Foto: Vijeće Europe 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.