Proračun EU-a za 2020.: radna mjesta, rast i sigurnost u središtu prijedloga Komisije

Proračun EU-a za 2020.: radna mjesta, rast i sigurnost u središtu prijedloga Komisije
Komisija je danas predložila proračun EU-a za 2020. u iznosu od 168,3 milijarde eura, a sredstva su namijenjena razvoju konkurentnosti europskoga gospodarstva te solidarnosti i sigurnosti u EU-u i izvan njega.

To je sedmi i posljednji proračun koji se donosi u okviru tekućeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2014. – 2020. te se pridržava u njemu utvrđenih ograničenja. Osmišljen je kako bi se optimiziralo financiranje postojećih programa i novih inicijativa te povećala europska dodana vrijednost u skladu s prioritetima Junckerove Komisije.

Günther H. Oettinger, europski povjerenik za proračun i ljudske resurse, rekao je: Nacrt proračuna EU-a za 2020. posljednji je prijedlog proračuna Junckerove Komisije. Tim ćemo proračunom nastojati i dalje podupirati prioritete EU-a – radna mjesta, rast, mlade, borbu protiv klimatskih promjena, sigurnost i solidarnost – i pripremiti se za prelazak u sljedeći proračunski ciklus. Pozivam Vijeće i novi Parlament da postignu pravodoban dogovor kako bi se osigurala stabilna budućnost EU-a.

Prema prijedlogu Komisije sredstvima iz proračuna za 2020. financirat će se sljedeća prioritetna područja: konkurentno gospodarstvo i mladi, jačanje sigurnosti i solidarnosti u EU-u i izvan njega, borba protiv klimatskih promjena i drugi prioriteti. Za borbu protiv klimatskih promjena dodijeljeno je 21 % ukupnog predloženog proračuna za 2020. To je u skladu s ambicioznim ciljem da se 20 % aktualnog dugoročnog proračuna EU-a utroši na aktivnosti rješavanja problema klimatskih promjena.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.