Ukrajinski filmski redatelj Oleg Sentsov je ovogodišnji dobitnik Nagrade Saharov za slobodu misli

OLEG SENTSOV
Ukrajinski filmski redatelj Oleg Sentsov je ovogodišnji dobitnik Nagrade Saharov za slobodu misli. Svečanost dodjele nagrade održat će se u Strasbourgu 12. prosinca.Oleg Sentsov, ukrajinski redatelj osuđen na 20 godina zatvora zbog „planiranja terorističkih napada“.Konferencija predsjednika koju čini predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i vođe političkih grupa su 25. listopada između tri finalista odabrali ovogodišnjeg laureata.

“Kroz njegovu hrabrost i odlučnost, dovodeći svoj život u opasnost, redatelj Oleg Sentsov je postao simbol borbe za puštanje političkih zatvorenika u Rusiji i diljem svijeta. Uručujući mu ovu nagradu, Europski parlament izražava svoje suosjećanje i zahtijevamo da odmah bude pušten. Njegova nas borba podsjeća na dužnost borbe za ljudska prava bilo gdje u svijetu i pod bilo kojim uvjetima”, rekao je predsjednik parlamenta Antonio Tajani Prilikom objave pobjednika.

Oleg Sentsov

Oleg Sentsov je ukrajinski filmski redatelj osuđen na 20 godina zatvora zbog „planiranja terorističkih napada“ protiv ruske vlasti na Krimu. Postao je simbol za otprilike 70 ilegalno uhićenih ukrajinskih građana koji su osuđeni na visoke kazne zatvora. Sentsov je štrajkao glađu od svibnja 2018. do 9. listopada kada je njegov prosvjed prekinut nasilnim hranjenjem.

Dodjela nagrade

Nagrada se sastoji od certifikata i 50 tisuća eura te će biti dodijeljena Europskom parlamentu u Strasbourgu na plenarnom zasjedanju 12. prosinca.Ovogodišnji finalisti za Nagradu Saharov bili su: Oleg Sentsov, 11 nevladinih organizacija koje se bave spašavanjem migranata na Mediteranu i Nasser Zefzafi. Više informacija o preostala dva finalista pronađite ovdje.

Više o Nagradi

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli, osnovanu u čast ruskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu. Nagrada je osnovana 1988. kako bi se istaknulo iznimne pojedince i organizacije koji se bore za ljudska prava i fundamentalne slobode. Ove godine se obilježava 30. obljetnica Nagrade Saharov.

Prošle godine Nagradu je dobila Demokratska oporba u Venezueli.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.