Ususret dodjeli Nagrade publike LUX, Europski parlament u Hrvatskoj i Zagreb Film Festival organiziraju besplatne projekcije dijela nominiranih filmova

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX, Europski parlament u Hrvatskoj i Zagreb Film Festival organiziraju besplatne projekcije dijela nominiranih filmova

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX, Europski parlament u Hrvatskoj i Zagreb Film Festival organiziraju besplatne projekcije dijela nominiranih filmova u odabranim kinima u Zagrebu (Kino Kinoteka), Rijeci (Art-kino Croatia) i Šibeniku (Art kino Arsen). Filmovi se mogu pogledati prema sljedećem rasporedu, a informacije o preuzimanju besplatnih ulaznica dostupne su na službenim internatskim stranicama pojedinog kina:
Zagreb / Kino Kinoteka / www.kinokinoteka.hr
19. veljače, ponedjeljak, u 18 sati: Na Adamantu: Nitko nije savršen
26. veljače, ponedjeljak, 18 sati: Zakon zbornice

Rijeka / Art-kino Croatia / www.art-kino.org
22. veljače, četvrtak, 20 sati: Zakon zbornice
23. veljače, petak, 20 sati: Sestrinstvo parne kupelji

Šibenik, Art kino Arsen / www.kucaarsen.hr
24. veljače, subota, 20:30: Sestrinstvo parne kupelji
29. veljače, četvrtak, 18 sati: Zakon zbornice

Uz naslove koji će se tijekom tjedna moći pogledati u Zagrebu, Rijeci i Šibeniku, u utrci za Nagradu publike LUX su još dva filma: Palo lišće te 20.000 vrsta pčela. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene. Filmovi se mogu ocijeniti na službenoj stranici Nagrade publike LUX do 14. travnja kada će nasumično odabrani sudionici dobiti priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrade 16. travnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Nagrada publike LUX projekt je Europskog parlamenta i Europske filmske akademije koji se provodi u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas. Cilj je promicanje europske kulturne raznolikosti s naglaskom na filmskoj produkciji. Odabranim filmovima, publiku se nastoji uključiti u aktivno promišljanje o gorućim društvenim, političkim i kulturnim europskim pitanjima.

MEDIJSKI SEMINAR: EUROPSKI IZBORI 2024.

Bruxelles Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Bruxellesu organizira seminar posvećen europskim izborima koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja. Među ostalim, novinari će se upoznati s glavnim postignućima Europskog parlamenta u ovom sazivu, institucionalnom kampanjom za mobiliziranje birača, pravilima izbora, aktivnostima usmjerenim na suzbijanje dezinformacija i ulogom umjetne inteligencije u tom procesu.  Zastupnici i predstavnici političkih grupa, novinarima će govoriti o očekivanim glavnim temama kampanje i pripremama za izbore. Služba za medije EP-a u četvrtak organizira tehnički brifing o očekivanim aktivnostima vezanim uz izbore i praćenje rezultata, ali i o alatima i multimedijskoj ponudi Europskog parlamenta za izvještavanje o izborima.

Četvrtak, 22. veljače
ISKORISTI SVOJ GLAS
Gradska knjižnica Požega, od 14 sati

Predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj upoznat će dionike iz civilnog društva, javne uprave i akademske zajednice u Požegi s institucionalnom kampanjom „Iskoristi svoj glas“. Riječ je o aktivnostima usmjerenim na mobilizaciju birača, uoči europskih izbora u lipnju.

Petak, 23. veljače
MLADI I DEMOKRACIJA
Gradska knjižnica Slavonski Brod, od 11 sati

Europe Direct Slavonski Brod organizira susret na temu društvenog angažmana mladih na kojem će se sudionici imati priliku informirati o načinima sudjelovanja u demokratskim procesima, o položaju mladih te o europskim izborima.  O tome će govoriti Maja Ljubić Kutnjak (voditeljica Europskog parlamenta u Hrvatskoj), Berto Šalaj (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), Nikola Baketa (Institut za društvena istraživanja), Slaven Hojski (Državno izborno povjerenstvo) te Domagoj Aračić (Gradsko vijeće Slavonskog Broda).

 

BRUXELLES - IZDVOJENO

Sjedište nove Agencije EU-a za sprječavanje pranja novca. Prvi put Parlament i Vijeće zajednički će glasati o sjedištu novog tijela EU-a za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma (AMLA). (četvrtak navečer)

Revizija Carinskog zakonika EU-a. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača donijet će svoje stajalište o reformi carinskog sustava EU-a. Zakonik se ažurira kao odgovor na rast online kupovine, posebice iz zemalja izvan EU-a, ali i zbog obveza proizašlih iz novih zakona o sigurnosti proizvoda, zaštiti okoliša i ljudskih prava te dobrobiti životinja. Reformom se predviđa uspostava Carinskog tijela EU-a i sustava pouzdanih trgovaca kako bi se rasteretili resursi carinskih vlasti. (četvrtak)

AKP - EU. Zajednička skupština EU-a i Organizacije afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja (AKP) u Angoli u Luandi okupit će nacionalne i zastupnike Europskog parlamenta. Riječ je o prvom sastanku nakon što je lani u studenom potpisan sporazum iz Samoe - novi pravni okvir za odnose EU-a i 79 AKP zemalja, čiji je cilj ojačati kapacitete za zajedničko rješavanje globalnih izazova. (ponedjeljak - srijeda)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 26. do 29. veljače. Na dnevnom redu su rasprave i završna glasanja o čitavom nizu zakona. Među ostalim, o uredbi o obnovi prirode, novim pravilima EU-a o kaznenim djelima protiv okoliša i povezanim sankcijama, financijskoj pomoći za Ukrajinu, zaštiti novinara i branitelja ljudskih prava od zastrašivanja, o reviziji dugoročnog proračuna EU-a, povećanju konkurentnosti i otpornosti Unije u strateškim sektorima, o pravilima političkog oglašavanja, EU digitalnom novčaniku te o novim pravilima o kratkoročnim najmovima. Zastupnici će također raspravljati i glasati o novim pravilima vezanima za vozačke dozvole, godišnjem izvješću Europske središnje banke (s Christine Lagarde) te o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a. Također, Parlament će glasati o rezoluciji kojom se poziva na nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini te će raspravljati o ratu u Gazi, u kontekstu presude Međunarodnog suda pravde te prijepora oko UN-ove agencije za pomoć Palestincima.

Brifing za novinare prije sjednice. Služba za medije u petak u 11 sati održat će konferenciju s glasnogovornicima klubova zastupnika na temu predstojeće plenarne sjednice.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Aleksej Navaljni https://multimedia.europarl.europa.eu/en/topic/sakharov-prize-2021_20502

Solidarnost s Ukrajinom https://multimedia.europarl.europa.eu/en/topic/solidarity-with-ukraine_22705

Monetarni dijalog https://multimedia.europarl.europa.eu/en/topic/monetary-dialogue_17401

                                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Zastupnik Ladislav Ilčić će u utorak sudjelovati na radnoj grupi Human Dignity, sastanku grupe Europskih konzervativaca i reformista te sastanku s novinarima gdje će se osvrnuti na svoj mandat u EP-u. Ostatak tjedna gospodin Ilčić će provesti u Washingtonu na CPAC-u (Conservative Political Action Conference), gdje će predstaviti svoj rad u EP te se susresti s raznim kongresmenima i političarima.

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
Zastupnik Sokol u utorak će u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu sudjelovati na trijalogu s Komisijom i Vijećem na kojem će sudjelovati Frank Vandenbroucke, belgijski potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi te Stella Kyriakides, europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane. Pripremajući se za plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu od 26. do 29. veljače, Sokol će u utorak također aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa, kao i na sastanku Kluba zastupnika EPP-a u srijedu. Kao potpredsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), Sokol će u četvrtak sudjelovati na sjednici Odbora IMCO.  Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će održati sastanke s raznim dionicima na istu temu.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će ovaj tjedan kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a ispred Odbora za vanjske poslove pregovarati o izvješću o uspostavi Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan. Također, sudjelovat će na parlamentarnoj skupštini OESS-a u Beču kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za osnaživanje odnosa s parlamentarnom skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe. Tijekom tjedna, govorit će na panelu o produbljivanju ekonomske integracije kroz pristupanje novih članica Eurozone te na događaju o prilikama za glazbenu industriju unutar Novog europskog Bauhausa. U tjednu uoči plenarne sjednice, sudjelovat će na sastancima radne grupe za vanjske politike i na sastanku Kluba zastupnika EPP-a, gdje će razmijeniti mišljenja s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.


*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 

U FOKUSU

BESPLATNE PROJEKCIJE FINALISTA NAGRADE PUBLIKE LUX U ZAGREBU, RIJECI I ŠIBENIKU
Ususret dodjeli Nagrade publike LUX, Europski parlament u Hrvatskoj i Zagreb Film Festival organiziraju besplatne projekcije dijela nominiranih filmova u odabranim kinima u Zagrebu (Kino Kinoteka), Rijeci (Art-kino Croatia) i Šibeniku (Art kino Arsen). Filmovi se mogu pogledati prema sljedećem rasporedu, a informacije o preuzimanju besplatnih ulaznica dostupne su na službenim internatskim stranicama pojedinog kina:
Zagreb / Kino Kinoteka / www.kinokinoteka.hr
19. veljače, ponedjeljak, u 18 sati: Na Adamantu: Nitko nije savršen
26. veljače, ponedjeljak, 18 sati: Zakon zbornice

Rijeka / Art-kino Croatia / www.art-kino.org
22. veljače, četvrtak, 20 sati: Zakon zbornice
23. veljače, petak, 20 sati: Sestrinstvo parne kupelji

Šibenik, Art kino Arsen / www.kucaarsen.hr
24. veljače, subota, 20:30: Sestrinstvo parne kupelji
29. veljače, četvrtak, 18 sati: Zakon zbornice

Uz naslove koji će se tijekom tjedna moći pogledati u Zagrebu, Rijeci i Šibeniku, u utrci za Nagradu publike LUX su još dva filma: Palo lišće te 20.000 vrsta pčela. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene. Filmovi se mogu ocijeniti na službenoj stranici Nagrade publike LUX do 14. travnja kada će nasumično odabrani sudionici dobiti priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrade 16. travnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Nagrada publike LUX projekt je Europskog parlamenta i Europske filmske akademije koji se provodi u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas. Cilj je promicanje europske kulturne raznolikosti s naglaskom na filmskoj produkciji. Odabranim filmovima, publiku se nastoji uključiti u aktivno promišljanje o gorućim društvenim, političkim i kulturnim europskim pitanjima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.