Srbija nije ispunila svoje obveze u pogledu slobodnih i poštenih izbora, kažu zastupnici

Srbija nije ispunila svoje obveze u pogledu slobodnih i poštenih izbora, kažu zastupnici

Među navodnim nepravilnostima su kršenje tajnosti glasanja, grupno glasovanje, manipulacije registracijom birača te krivotvorenje potpisa; Orkestrirani napadi srbijanskih dužnosnika na promatrače izbora, uključujući zastupnike Europskog parlamenta; Poziv na obustavu financijske potpore EU-a Srbiji zbog teških kršenja vladavine prava.

Izbori u Srbiji 17. prosinca 2023. nisu održani u pravednim uvjetima, kažu zastupnici te pozivaju na provođenje neovisne istrage o nepravilnostima. Budući da su sadašnje vlasti u Srbiji ustrajno i sustavno zloupotrebljavale institucije i medije kako bi bile u prednosti, posljednji parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji bili su „ispod očekivanih standarda za zemlju kandidatkinju za članstvo u EU-u”, poručuju zastupnici. U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 461 glas za, 53 protiv i 43 suzdržanih, Parlament ističe da su, iako provedeni bez ometanja, izbori održani 17. prosinca 2023. obilježeni brojnim proceduralnim nedostacima. Između ostalog, upućuje na nedosljednu primjenu zaštitnih mjera tijekom glasanja i prebrojavanja glasova, česte slučajeve pretrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Podsjećajući srbijanske vlasti da je „pravilno funkcioniranje demokratskih institucija u središtu procesa pristupanja Srbije EU-u”, zastupnici pozivaju na neovisnu istragu parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, s posebnim naglaskom na izbore za Skupštinu Grada Beograda. Istragu bi proveli ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije.

Nema institucionalnog odgovora na navodne manipulacije, nema sankcija za prijestupnike

Zastupnici izražavaju žaljenje zbog toga što službene institucije nisu odgovorile na ozbiljne sumnje da su sadašnji dužnosnici bili uključeni u izborne manipulacije i zlouporabu, što, naglašavaju, uključuje nekažnjavanje i osigurava da se takve prakse i dalje primjenjuju. Parlament također osuđuje nedostatak rezultata u istrazi i sankcioniranju kršenja izbornih pravila, uključujući ozbiljne optužbe o nezakonitoj manipulaciji Registra glasača i glasačkih prava, pritiscima na građane i izborne kandidate i njihovom zastrašivanju, slučajevima korupcije, krivotvorenja potpisa građana, klijentelizmu te nedopuštenoj i nezakonitoj zlouporabi podataka građana.
Upućujući na „orkestrirane napade srpskih dužnosnika na promatrače izbora, uključujući zastupnike u Europskom parlamentu”, Parlament traži povratak pristojnoj i konstruktivnoj raspravi, naglašavajući važnost uzajamnog poštovanja u demokratskom procesu.

Neetičko izvješćivanje i dezinformacije, nedostatak medijskog pluralizma

Europski parlament osuđuje nedostatak medijskog pluralizma tijekom izborne kampanje, dezinformacije i obilno neetičko i pristrano medijsko izvještavanje u korist sadašnjih dužnosnika. U posljednjem desetljeću, otkako je predsjednik Vučić došao na vlast, u Srbiji se stalno narušava sloboda medija, uz političke pritiske, prijetnje, pa čak i fizičke napade na novinare, upozoravaju zastupnici.

Obustava sredstava EU-a

Pristupni pregovori sa Srbijom trebali bi napredovati samo ako zemlja ostvari znatan napredak u reformama koje očekuje EU, uključujući potpunu provedbu izbornih preporuka OESS-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, naglašava se u rezoluciji. Ako srbijanske vlasti ne pokažu volju provesti ključne izborne preporuke ili ako rezultati istrage ukažu na to da su vlasti bile izravno uključene u prijevaru birača, zastupnici će pozvati na obustavu financijske potpore EU-a Srbiji zbog ozbiljnih kršenja vladavine prava u vezi s izborima.
Očekuje se da će završno izvješće ODHIR-a biti objavljeno u tjednima koji slijede.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.