U fokusu Eu parlamenta - Kratkoročni najam: nova EU pravila za veću transparentnost i održivi turizam

U fokusu Eu parlamenta - Kratkoročni najam: nova EU pravila za veću transparentnost i održivi turizam

 U utorak je nova plenarna sjednica Eu parlamenta. U fokusu - Kratkoročni najam: nova EU pravila za veću transparentnost i održivi turizam
Tržište kratkoročnog najma posljednjih je godina u snažnom porastu, ponajviše zahvaljujući širenju internetskih platformi. Iako raznolika ponuda smještaja, koja obuhvaća i privatne objekte koji se iznajmljuju gostima, može pozitivno utjecati na turizam, eksponencijalni rast uzrokuje i probleme. Nedostatak dostupnih stambenih prostora u popularnim turističkim odredištima, više cijene najma i utjecaj na život lokalnog stanovništva samo su neki od tih negativnih učinaka. U EU-u je 2022. godine rezervirano 547 milijuna noćenja na četiri velike internetske platforme (Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor). Najveći broj gostiju koji su koristili kratkoročni najam u 2022. zabilježen je u Parizu (13,5 milijuna), nakon čega slijede Barcelona i Lisabon, s više od 8,5 milijuna gostiju te Rim s više od 8 milijuna gostiju. Kad je riječ o statističkim regijama unutar EU-a, lani je najveći broj noćenja rezerviranih putem internetskih platformi zabilježen u Jadranskoj Hrvatskoj (27 milijuna), Andaluziji (25 milijuna) i regiji Provansa - Alpe - Azurna obala (22 milijuna). Kad se uzmu u obzir podaci o lokalnom stanovništvu, europski gradovi koji su u 2022. imali najveći udio turista u kratkoročnom smještaju u odnosu na broj lokalnih stanovnika su Benidorm i Benalmádena u Španjolskoj (6,1 % i 4,4 %) te Zadar, Pula i Split u Hrvatskoj (4,9 %, 4,3 % i 3,7 %). Da bi se te vrijednosti stavile u perspektivu, treba istaknuti da ovaj omjer u EU-u prosjeku iznosi 0,33 %. Zbog nedostatka transparentnosti kod kratkoročnog najma nadležnim je tijelima teško učinkovito pratiti i regulirati te usluge, osigurati usklađenost s lokalnim propisima, oporezivanjem i sigurnosnim standardima. Neka se odredišta teško nose s brzim rastom kratkoročnog najma koji može promijeniti stambena područja i dodatno opteretiti javne usluge poput prikupljanja otpada na primjer. Stoga je lani Europska komisija izradila prijedlog za osiguravanje veće transparentnosti kratkoročnog najma i potporu javnim tijelima u promicanju održivog turizma. Parlament i Vijeće unijeli su izmjene i postigli dogovor o konačnoj verziji prijedloga u studenome ove godine.

  EU mjere uključuju: jedinstveni registracijski broj domaćina koji nudi kratkoročni najam, kako bi se olakšala identifikacija i provjera informacija od strane nadležnih tijela; obvezu provjere točnosti podataka i provođenje nasumičnih provjera od strane internetskih platformi. Nadležna tijela moći će ukloniti objekte koji nisu u skladu s pravilima i po potrebi izreći novčane kazne platformama; uspostavu „jedinstvenih digitalnih ulaznih točaka” u državama članicama za pomoć lokalnim tijelima u praćenju aktivnosti iznajmljivanja i poboljšanju turizma. Za male platforme koje u prosjeku imaju do 4 250 oglasa primjenjivat će se jednostavniji sustav za razmjenu podataka. Prije stupanja na snagu, Vijeće i Parlament trebaju potvrditi načelni dogovor, a nakon toga države članice imat će 24 mjeseca za njegovu provedbu.

STRASBOURG - PLENARNA SJEDNICA

Nagrada Saharov 2023. U utorak u 11:30 predsjednica Roberta Metsola dodijelit će Nagradu Saharov za slobodu mišljenja za 2023. Jini Mahsi Amini (posthumno) i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“. Jina Mahsa Amini bila je 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla koja je umrla u rujnu 2022. nakon fizičkog zlostavljanja kojem je bila izložena u pritvoru. Njezina smrt izazvala je masovne prosvjede žena u Iranu protiv zakona o hidžabu i drugih diskriminirajućih propisa. Konferencija za medije predsjednice Metsole i predstavnica pokreta „Žene, život, sloboda“ održat će se prije same svečanosti, u 11 sati.

Opskrba kritičnim sirovinama. Zastupnici će u utorak raspravljati i glasati o Aktu o kritičnim sirovinama, čiji je cilj povećati opskrbu strateškim sirovinama te doprinijeti konkurentnosti i suverenitetu EU-a. 
Rasprava o prosinačkom summitu EU-a. U raspravi s Vijećem i Komisijom u srijedu ujutro zastupnici će predstaviti svoje zahtjeve i očekivanja dan prije sastanka na vrhu EU-a 14. i 15. prosinca. 
Stanje u Gazi. U utorak poslijepodne zastupnici će raspravljati s visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o potrebi oslobađanja svih taoca, humanitarnom prekidu vatre i izgledima za postizanje dvodržavnog rješenja.

Rasprava o španjolskom predsjedanju Vijećem. U srijedu ujutro predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez predstavit će rezultate španjolskog predsjedanja Vijećem. Prije rasprave sa zastupnicima imat će bilateralni sastanak s predsjednicom Metsolom.

Smjernice za doručak. Zastupnici će u utorak glasati o revidiranim pravilima za točnije označavanje brojnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao što su med, voćni sokovi i džemovi, kako bi se potrošačima pomoglo da donesu informirani i zdraviji izbor.

Pristup osobnim zdravstvenim podacima. Nakon rasprave u utorak, zastupnici će u srijedu glasati o uspostavi Europskog prostora za zdravstvene podatke. Time bi se olakšao digitalni pristup zdravstvenim podacima, uključujući prijenos podataka o pacijentima diljem EU-a. Konferencija za medije sa zastupnicima zaduženim za ovaj izvještaj, Tomislavom Sokolom i Annalisom Tardino, predviđena je nakon glasanja, u 14 sati.

Europski izbori. Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o prijedlozima za izbore koji će se održati 6. i 9. lipnja 2024., uključujući mehanizam za izbor predsjednika Komisije, poticanje birača na veći odaziv te poboljšanje demokratskih procesa.

ODBORI

Reforma Pakta o stabilnosti i rastu. Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku usvojit će stajalište o reformi okvira gospodarskog upravljanja EU-a, uključujući uredbu koja zamjenjuje Pakt o stabilnosti i rastu, osmišljenu kako bi se osiguralo da države članice imaju stabilne javne financije. (ponedjeljak)

Kalendar predsjednice. U utorak ujutro predsjednica Roberta Metsola sastat će se s predstavnicama ovogodišnjih dobitnica Nagrade Saharov. U srijedu će sudjelovati na summitu EU - Zapadni Balkan u Bruxellesu, a u četvrtak u 10 sati će se obratiti predsjednicima država ili vlada u Europskom vijeću, nakon čega će uslijediti konferencija za medije.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - EKR)
Zastupnik Ilčić sudjelovat će na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta, a glede govorničkih tema, zastupnik je prijavio sljedeće: Ekološke posljedice ruske agresije na Ukrajinu i potreba za preuzimanjem odgovornosti; Izjava potpredsjednika Komisije / Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku; Odnosi EU-a i SAD-a; Priprema sastanka Europskog vijeća koji će se održati 14. i 15. prosinca 2023. - Izjave Vijeća i Komisije te Nadležnost, mjerodavno pravo, priznavanje odluka i prihvaćanje javnih isprava u pitanjima roditeljstva i uspostava europske potvrde o roditeljstvu. U utorak će sudjelovati na  birou grupe te godišnjoj božićnoj večeri.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)
Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol radni tjedan će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. U utorak zastupnik Sokol kao izvjestitelj Europskog parlamenta sudjeluje u raspravi na temu EU digitalne zdravstvene putovnice tj. europskog prostora za zdravstvene podatke. Glasovanje o EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici će se održati u srijedu, nakon čega će zastupnik Sokol održati konferenciju za medije. Tijekom tjedna, Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima Kluba zastupnika EPP-a, kao i na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu odbora IMCO i ENVI. Zastupnik Sokol će također u Strasbourgu održati sastanke s raznim dionicima na temu zdravstva. 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će ovaj tjedan sudjelovati na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, gdje će raspravljati i glasovati o nizu pitanja, s posebnim naglaskom na izvješće o odnosima EU-a i SAD-a na kojem je Zovko radila kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a, te aktualni sat s Vijećem i Komisijom uoči sastanka Europskog Vijeća 14. i 15. prosinca. U ponedjeljak će predsjedati sastankom Odbora za vanjske poslove gdje će razmijeniti mišljenja s ovogodišnjim dobitnicima Sakharov nagrade. Kao koordinatorica Kluba zastupnika EPP-a će koordinirati rad na hitnim rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Također, tijekom tjedna će sudjelovati na sastancima Kluba zastupnika EPP-a, te Predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a, a u četvrtak će sudjelovati na političkoj skupštini EPP-a.


*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

Ured EP u ZAGREBU

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.