Tjedna najava aktivnosti EU parlamenta i Ureda u Zagrebu

Tjedna najava aktivnosti EU parlamenta i Ureda u Zagrebu

Tjedna najava aktivnosti EU parlamenta i Ureda u Zagrebu .

Petak, 24. studenog u 10:30 Tribina „Glas mladih – Zašto je moj glas bitan?“Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 3, Zadar
Ured Europskog parlamenta sudjeluje u tribini Hrvatskog radija „Glas mladih – Zašto je i moj glas bitan?“ posvećenoj mladima i nadolazećim izborima za Europski parlament s ciljem popularizacije izbora i motivacije mladih. Sudjeluju Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Maja Ljubić Kutnjak, voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj (v.d.), Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Patrik Puljić, nogometni trener i predstavnik oboljelih mladih pri Europskoj platformi za multiplu sklerozu. Tribina se prenosi uživo na 1. programu Hrvatskog radija.

Subota, 25. studenog u 10:30, Konferencija za medije: Kampanja „ŠTIT” Protiv nasilja nad ženamaKuća Europe, A. Cesarca 4-6, Zagreb
Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pozivaju na konferenciju za medije povodom promocije kampanje „Štit” protiv nasilja nad ženama. Govore Ida Prester, pokretačica kampanje te autorica i izvođačica pjesme „Štit”, Predrag Fred Matić (SDP/S&D), član Odbora Europskog parlamenta za prava žena i rodnu ravnopravnost, Frances Fitzgerald (EPP, Irska), izvjestiteljica EP-a za Direktivu o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (video-porukom), Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije (v.d.), te predstavnici Arterarija, neprofitne organizacije koja koordinira kampanju. Kampanja uključuje pjesmu, videospot u koji je uključeno preko 40 javnih osoba iz Hrvatske, BiH i Srbije, te druge aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti javnosti o nasilju nad ženama i povredama prava žena.

Plenarna sjednica Strasbourg

Ključna rasprava o Gazi. Zastupnici će u srijedu ujutro raspravljati sa španjolskim predsjedništvom Vijeća i Europskom komisijom o humanitarnoj situaciji u Gazi, potrebi za oslobađanjem talaca i hitnim humanitarnim primirjem koje vodi do prekida vatre te izgledima za mir i sigurnost na Bliskom istoku.

Ambalaža i ambalažni otpad. Parlament će u utorak raspravljati, a u srijedu glasati o svom stajalištu o novim pravilima za lakše ponovno korištenje i recikliranje ambalaže, smanjenje nepotrebne ambalaže i otpada te za promicanje upotrebe recikliranog materijala. Nakon glasanja, izvjestiteljica će održati konferenciju za medije.

Pravo na popravak. Parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o prijedlogu za jačanje prava na popravak i poticanje potrošača da se odluče za popravak proizvoda umjesto za kupnju novih. Konferencija za medije zakazana je nakon glasanja.

Pesticidi. Zastupnici će raspravljati u utorak te glasati u srijedu o svom stajalištu o mjerama za osiguranje održive upotrebe pesticida te za smanjenje upotrebe i rizika od svih kemijskih pesticida za najmanje 50 % do 2030. godine.

Smanjenje emisije CO2. Kako bi poboljšali kvalitetu zraka u EU-u, zastupnici će u utorak raspravljati i glasati o svom stajalištu o zakonodavstvu za jačanje EU standarda u pogledu emisija CO2 za nove autobuse, kamione i prikolice.

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija. Parlament će u ponedjeljak raspravljati i u utorak glasati o svom stajalištu o planovima za poticanje europske proizvodnje tehnologije s nultom neto stopom emisija i poboljšanje poslovne opravdanosti industrijske dekarbonizacije u Europi. Konferencija za medije zakazana je nakon glasanja.

Europski izbori. U četvrtak će zastupnici glasati o svojim prijedlozima za izbore koji će se u državama članicama održati u razdoblju od 6. do 9. lipnja 2024., uključujući mehanizam za izbor predsjednika Komisije i načine povećanja izlaznosti te jačanja demokratskih procesa. Vodeći zastupnici u Europskom parlamentu održat će konferenciju za medije u srijedu poslijepodne. 

Budućnost EU-a. Zastupnici će iznijeti svoje prijedloge za promjenu ugovora EU-a, kako bi se poboljšala sposobnost djelovanja EU-a i ojačao glas građana (rasprava u utorak, glasanje u srijedu).

“Ovo je Europa”/premijer Bugarske. U srijedu u 10:30 bugarski premijer Nikolay Denkov obratit će se zastupnicima u Europskom parlamentu i iznijeti svoja stajališta o izazovima s kojima se Europa suočava te njezinoj budućnosti. Predsjednica EP-a Metsola i premijer Denkov održat će bilateralni sastanak prije njegova govora. Kratki brifing za medije predviđen je u 11:25.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola u utorak će se sastati s francuskom premijerkom Élisabeth Borne prije inauguracije zgrade Simone Veil, kao i s predsjednikom Kenije Williamom Samoeijem Rutoom prije obraćanja na plenarnoj sjednici. U srijedu će se sastati s finskim ministrom europskih poslova Andersom Adlercreutzom.

Brifing za medije uoči sjednice. U ponedjeljak u 16:30 sati glasnogovornik Parlamenta će održati brifing za medije o plenarnoj sjednici koja počinje u 17 sati. Klubovi zastupnika održat će brifinge u utorak ujutro.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

                                                 
Aktivnosti hrvatskih zastupnika

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)

Zastupnik Ilčić ovog tjedna sudjeluje na zasjedanju Europskog parlamenta, te je prijavio sljedeće govorničke teme: Izvješće o prijedlozima Europskog parlamenta za izmjenu Ugovorâ; Humanitarna situacija u Gazi. Nadalje, zastupnik će u utorak 21. studenog sudjelovati na predsjedništvu i sastanku kluba zastupnika ECR-a, a u srijedu na konferenciji na kojoj će se raspravljati o odnosu europskih politika prema Iranu.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)
Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol radni tjedan će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima Kluba zastupnika EPP-a, kao i na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Odbora za regionalni razvoj, Odbora za okoliš i javno zdravlje te Pododbora za javno zdravlje. Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu, Sokol će krajem tjedna završiti pregovore s ostalim političkim grupacijama o ovom zakonodavnom aktu, a glasanje u nadležnim odborima je predviđeno u posljednjem tjednu studenog. Zastupnik Sokol će također u Strasbourgu održati sastanke s raznim dionicima na temu zdravstva.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će ovaj tjedan sudjelovati na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, gdje će raspravljati i glasati o nizu izvješća i aktova. Zovko će sudjelovati na sastancima Kluba zastupnika EPP-a, te Predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a, a u koordinatorskoj ulozi će koordinirati rad na hitnim rezolucijama u slučajevima kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava. Također, Zovko će u srijedu kao izvjestiteljica voditi pregovore o izvješću o preventivnoj diplomaciji s predstavnicima ostalih političkih grupa. Tijekom tjedna će sudjelovati na pripremnim sastancima Odbora za vanjske poslove i Odbora za kulturu i obrazovanje, te Delegacije za odnose sa SAD-om. Krajem tjedna, Zovko će nazočiti obilježavanju 14. dana kulturne baštine Hrvata BiH u Vodicama.

U FOKUSU Prava djece: što EU čini kako bi zaštitio djecu?
Zaštita i promicanje prava djece glavni su ciljevi Europske unije i Europskog parlamenta, sadržani u članku 3. Ugovora o Europskoj uniji i Povelji EU-a o temeljnim pravima. Parlament blisko surađuje s Europskom komisijom, agencijama EU-a, Vijećem Europe i nacionalnim tijelima kako bi se prava djece poboljšala i uvrstila u zakonodavstvo. Parlament je imenovao koordinatora za prava djece koji prati i osigurava da su njihova prava uključena u politike i zakonodavstvo EU-a. Strategijom EU-a o pravima djece za razdoblje od 2021. do 2024., koja je donesena u ožujku 2021., EU nastoji suzbiti siromaštvo, socijalnu isključenost, diskriminaciju i sve vrste zastrašivanja. EU je postigao dogovor o europskom jamstvu za djecu, kojim se želi osigurati da sva djeca u EU-u, uključujući djecu u opasnosti od siromaštva, imaju pristup zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. Svaka država članica imenovala je svojeg koordinatora koji je odgovoran za predstavljanje nacionalnih akcijskih planova do 2030.
Zaustavljanje dječjeg rada. U okviru svojih nastojanja da zaustavi prisilni rad diljem svijeta, EU radi i na zaustavljanju dječjeg rada. U listopadu 2023. zastupnici su usvojili svoje stajalište o zabrani proizvoda nastalih prisilnim radom na tržištu EU-a. Nacrtom uredbe predviđa se okvir za ispitivanje korištenja prisilnog rada, uključujući dječji rad, i proizvodi za koje se tako nešto dokaže bili bi zaustavljeni na granicama ili povučeni s tržišta EU-a.
Sigurnost na internetu. Djeca sve više koriste internet. Time se otvaraju nove mogućnosti za učenje i druženje, ali i javljaju rizici od zlostavljanja na internetu, izloženosti sadržaju koji nije primjeren njihovoj dobi i dezinformacijama. U svibnju 2022. Europska komisija predstavila je ažuriranu strategiju za sigurniji i bolji internet za djecu i mlade.
Sprječavanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu. Parlament je u studenom 2023. donio stajalište o novim pravilima čiji je cilj spriječiti i zaustaviti seksualno zlostavljanje djece na internetu uz istodobnu zaštitu privatnosti. Novim bi se pravilima pružateljima usluga hostinga i razmjene poruka na poslužitelju naložilo da procijene rizik od zlouporabe njihovih usluga i poduzmu razmjerne i učinkovite mjere za ublažavanje rizika, uz istodobno izbjegavanje masovnog nadzora.
Borba protiv trgovine ljudima. Djeca su ranjivija od odraslih i izložena većem riziku da postanu žrtve trgovanja ljudima, posebno ako su izložena siromaštvu, nasilju i diskriminaciji. Europska komisija predložila je jačanje postojećih pravila EU-a za suzbijanje trgovine ljudimaParlament je u listopadu 2023. postigao dogovor o svojem stajalištu i predložio daljnje korake za zaštitu žrtava, čime je postavljen temelj za pregovore sa zemljama EU-a o konačnom zakonodavnom tekstu. Rat u Ukrajini naglasio je potrebu za većom zaštitom djece u ratnim zonama. Parlament je u travnju 2022. pozvao na veću zaštitu djece koja bježe od rata u Ukrajini. Zastupnici smatraju da su identifikacija i registracija ključni za zaštitu djece od trgovine ljudima, nezakonitog posvajanja i drugih oblika zlostavljanja.
Sigurnost igračaka. Prava djece također su zaštićena politikama EU-a iz područja zdravlja i zaštite potrošača. Sve igračke koje se prodaju u EU-u moraju biti u skladu s određenim sigurnosnim kriterijima. Parlament poziva na izmjene Direktive o sigurnosti igračaka tvrdeći da ona nije u skladu s najnovijim znanstvenim otkrićima o mogućim štetnim kemikalijama. Komisija je u srpnju 2023. objavila prijedlog za ažuriranje pravilaPrijedlog u obzir uzima tehnološki razvoj i sigurnosna pitanja koja prije nisu bila poznata. Njime se utvrđuju stroža pravila za kemijske tvari koje mogu uzrokovati rak, genetske mutacije ili oštetiti reproduktivne funkcije, te zabranjuju teški metali i alergeni mirisi.
Internetske videoigre. Zastupnici su u siječnju 2023. usvojili izvješće u kojem pozivaju na usklađena pravila EU-a za bolju zaštitu korisnika videoigara, uključujući djecu. Parlament je pozvao na jačanje alata za roditeljsku kontrolu i pravila o kupnji unutar igara, što uključuje prodaju virtualnih artikala za stvarni novac. Uzimajući u obzir potencijalne rizike koje videoigre predstavljaju za mentalno zdravlje, zastupnici upozoravaju da se one ne bi smjele osmišljavati na način koji može uzrokovati ovisnost, izolaciju i zlostavljanje na internetu.
Zdrave prehrambene navike u školi. EU podupire program čiji je cilj ponuditi svježe voće, povrće i mlijeko milijunima djece u obrazovnim institucijama - od vrtića do srednjih škola diljem EU-a. Program je na snazi od 2017. U svibnju 2023. Parlament je pozvao na osiguravanje više sredstava za taj program, smanjenje birokracije, dulje ugovore za škole i jednostavnije postupke javne nabave. Zastupnici su također predložili da države članice ulože dio sredstava u okviru programa u obrazovanje o prehrani.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.