Proračun za 2024. nastavlja podržavati trenutni gospodarski oporavak i stratešku autonomiju EU

Proračun za 2024. nastavlja podržavati trenutni gospodarski oporavak i stratešku autonomiju EU

Prema sporazumu, Unija će izdvojiti 21,49 milijardi eura za jedinstveno tržište, inovacije i digitalno poslovanje, 74,56 milijardi za koheziju, otpornost i vrijednosti, 57,33 milijarde za prirodne resurse i okoliš te 3,89 milijardi za migracije i upravljanje granicama. za sigurnost i obranu 2,3 ​​milijarde, za susjedstvo i svijet 16,2 milijarde, za europsku javnu upravu 11,98 milijardi i za posebne instrumente oko 2,2 milijarde eura.

" Drago mi je da smo postigli dogovor o proračunu za iduću godinu. Tako ćemo se moći fokusirati na prioritetna područja EU-a, a istovremeno zadržati dovoljno financijskog manevarskog prostora da možemo odgovoriti nepredviđenim okolnostima", rekla je španjolska državna tajnica i glavna pregovaračica za proračun EU-a za 2024. Esperanza Samblas te istaknula da proračun daje realan pristup koji uzima u obzir trenutnu gospodarsku i geopolitičku situaciju, interese poreznih obveznika i treba upravljati novim izazovima koji bi se mogli pojaviti 2024. godine, objavilo je Vijeće EU-a.

Europski parlament i Vijeće EU sada imaju 14 dana da službeno potvrde postignuti dogovor. Očekuje se da će ga Vijeće EU-a odobriti 20. studenoga, a Europski parlament će o njemu odlučivati ​​na sljedećoj plenarnoj sjednici koja će se održati između 20. i 23. studenog.

Dogovor između Vijeća i Parlamenta pozdravila je i Europska komisija, koja tvrdi da će proračun za 2024. nastaviti podržavati trenutni gospodarski oporavak i stratešku autonomiju Europe.

Istodobno je pozvala na što brži dogovor oko revizije višegodišnjeg financijskog okvira EU. " To je neophodno kako bi EU mogla stabilno odgovoriti na posljedice ruskog agresivnog rata u Ukrajini, daljnje migracijske pritiske i njihove temeljne uzroke, kao i na prirodne katastrofe i globalno natjecanje u području ključnih kritičnih tehnologija ", Europska komisija objavio je danas.

EP

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.