Glavak: Širom otvorena vrata BiH koja ima sve alate za potrebne reformske procese/VIDEO

Glavak: Širom otvorena vrata BiH koja ima sve alate za potrebne reformske procese/VIDEO
Nakon što je Europska komisija danas predstavila paket mjera za proširenje za 2023., u kojem je detaljno ocijenila trenutačno stanje i napredak na putu prema pristupanju Europskoj uniji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj
Makedoniji, Srbiji, Turskoj, a po prvi put i Ukrajini, Republici Moldovi i Gruziji, u Europskom parlamentu održana je rasprava na tu temu u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.
„Danas predstavljeni paket proširenja šalje snažnu poruku iz Europskog parlamenta i Europske komisije. Čestitam Ukrajini, Moldovi, Gruziji, ali i Bosni i Hercegovini, svjesni činjenice kako je BiH u prosincu prošle godine tek dobila status kandidata.
Pozdravljeni su reformski napori BiH koji su od tada postignuti, i tu posebno čestitam Borjani Krišto, uz punu potporu Hrvatske i hrvatske vlade i nas zastupnika koji stalno stojimo uz BiH.
Današnja situacija je ‘win-win’, sagledajmo je tako.
U potpunosti podržavam individualni pristup u pogledu politike proširenja“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak. Uvažavajući nove preporuke, BiH će moći djelovati i prije ožujka 2024., što je navedeno kao krajnji rok za postizanje potrebnog stupnja
usklađenosti s kriterijima za članstvo, smatra eurozastupnica Glavak.„Proširenje je ključna politika Europske unije  i znamo koliko je zapadni Balkan bitan za EU.
Na ovo gledam kao na širom otvorena vrata BiH, a dinamika proširenja i potrebnih reformi u njihovim je rukama – imaju sve alate“, poručila je zaključno europarlamentarka Glavak.
Izvješće Europske komisije posebno je usmjereno na napredak u provedbi temeljnih reformi, kao i na pružanje jasnih smjernica za predstojeće prioritete u reformama. Sada je na Vijeću da razmotriti preporuke Komisije i
donese odluke o sljedećim koracima u procesu proširenja. Pristupanje jest i ostat će  proces koji se temelji na zaslugama te u potpunosti ovisi o objektivnom napretku svake zemlje.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.