Konferencija “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying”

Konferencija “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying”

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak organizira konferenciju “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying” koja će se održati u Kući Europe u Zagrebu (Augusta Cesarca 4), sutra, u utorak, 20. lipnja 2023., s početkom u 14.00 sati.

Na konferenciji će kao ključna govornica sudjelovati Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole „Coco“ Fox 2018. godine oduzela si život nakon što je tri godine trpjela ekstremno zlostavljanje, online i fizički. Nakon nezamislive tragedije Jackie Fox započela je neumornu kampanju za okončanje cyber nasilja. Njezina predanost osiguravanju primjene „Coco zakona“ u Irskoj omogućila je da ono što je zločin offline bude zločin i online. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika.

Na panel raspravi na temu kako zaustaviti cyberbullying uvodno će se obratiti državni tajnik Bernard Gršić, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a iskustva će razmijeniti dr. sc. Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Internetski prostor otvorio je globalni forum za raspravljanje, umrežavanje i stjecanje novih znanja. Međutim, isti taj prostor krije brojne opasnosti, posebno za osjetljive društvene skupine poput mladih koji su nerijetko suočeni sa zlostavljanjem na internetu.

Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.