Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 19. i 20. lipnja

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 19. i 20. lipnja

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 19. i 20. lipnja. Metsola u Zagreb stiže na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića s kojim se u studenom prošle godine sastala u Strasbourgu.

Prvog dana posjeta, predsjednica Metsola održat će službeni sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, sudjelovat će na konferenciji povodom 10. obljetnice hrvatskog članstva u EU-u te na tribini s mladima s kojima će razgovarati o njihovim očekivanjima od Unije te o predstojećim europskim izborima. Predsjednica će također posjetiti pogon Rimac Grupe na zagrebačkom Jankomiru.

Drugog dana posjeta, Metsola će održati sastanak s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, a potom će se obratiti zastupnicima u vijećnici.

Program

Ponedjeljak, 19. lipnja
12:15 Tête-à-tête s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem  
12:30 Bilateralni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem
13:30 Sudjelovanje na konferenciji „10. obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji“ (Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4) - otvoreno za medije
18:00 Interaktivno događanje za mlade „Razgovor s predsjednicom Metsolom“, Muzička akademiji Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 12) - otvoreno za medije

Utorak, 20. lipnja
09:00    Tête-à-tête s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem
09:15    Bilateralni sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem
09:45    Zajednička izjava za medije s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem
10:00    Obraćanje zastupnicima Hrvatskoga sabora

Više informacija
Roberta Metsola (1979.) je malteška zastupnica u Europskom parlamentu od 2013. godine, a na dužnost predsjednice izabrana je u siječnju 2022. Najmlađa je predsjednica Europskog parlamenta u njegovoj povijesti te tek treća žena na čelnom mjestu institucije, nakon Simone Veil i Nicole Fontaine. U inauguracijskom govoru istaknula je kako će u narednim godinama građani od Europskog parlamenta „očekivati da ih vodi i pokaže im smjer, dok će drugi nastaviti testirati granice naših demokratskih vrijednosti i europskih načela. Kazala je kako je postojeći politički model europskom kontinentu donio demokraciju, blagostanje i jednakost. „No ako želimo Europu dovesti na razinu koju smo obećali sljedećem naraštaju, moramo izgraditi nešto još snažnije. Nešto u skladu s vremenom, što će potaknuti mlađu, skeptičniju publiku da vjeruje u Europu. A naš Parlament mora biti parlament koji osnažuje i koji je raznolik.”
Više informacija o predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli dostupno je ovdje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.