Parlament očekuje da NATO pozove Ukrajinu da se pridruži Savezu

Parlament očekuje da NATO pozove Ukrajinu da se pridruži Savezu

Zastupnici pozivaju saveznike NATO-a da poštuju svoju predanost Ukrajini i utiru put pozivu Kijevu da se pridruži obrambenom savezu.

U rezoluciji, usvojenoj u četvrtak s 425 glasova za, 38 protiv i 42 suzdržanih, zastupnici naglašavaju da očekuju da će „proces pristupanja početi nakon završetka rata i biti dovršen što je prije moguće”. 
Dok se ne postigne punopravno članstvo, EU i njegove države članice, zajedno sa saveznicima NATO-a i partnerima istomišljenicima, moraju blisko surađivati s Ukrajinom kako bi razvili privremeni okvir za sigurnosna jamstva koji će se provoditi odmah nakon rata, kažu zastupnici. Parlament naglašava da bi se integracijom Ukrajine u NATO i EU poboljšala regionalna i globalna sigurnost te ojačale veze između Ukrajine i euroatlantske zajednice.

Uništenje brane Kahovka ratni je zločin

Zastupnici najoštrije osuđuju rusko uništenje brane Kahovka 6. lipnja. Ističu da je riječ o rathnom zločinu koji je uzrokovao i velike poplave te prouzročio ekološku katastrofu, kao i ekocid u Ukrajini.
Svi počinitelji ratnih zločina, uključujući uništenje brane, bit će odgovorni u skladu s međunarodnim pravom, kažu zastupnici.

Potreba za sveobuhvatnim paketom EU-a za oporavak Ukrajine

Parlament poziva na donošenje sveobuhvatnog i odgovarajućeg paketa EU-a za oporavak Ukrajine, koji bi trebao biti usmjeren na hitnu, srednjoročnu i dugoročnu pomoć, obnovu i oporavak te zemlje. Sa zanimanjem iščekuju predstojeću reviziju postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira koju je predložila Europska komisija i predloženi Instrument za obnovu Ukrajine, kojim će se pokriti financijska sredstva za potrebe obnove Ukrajine u nadolazećim godinama.

Zastupnici ističu važnost povezivanja obnove Ukrajine s njezinim pripremama za pristupanje EU-u i aktualnim domaćim reformama. Naglašavaju da bi se obnova oštećene infrastrukture i industrijskih kapaciteta trebala odvijati u skladu s načelom „bolje ponovne izgradnje” i europskim zelenim planom. Time bi se pridonijelo transformaciji zemlje u digitalnu modernu europsku socijalnu državu i tržišno gospodarstvo bez emisija ugljika.

Nada da će pregovori o pristupanju EU-u s Ukrajinom započeti ove godine

Parlament naposljetku ponovno ističe svoju potporu prošlogodišnjoj odluci Europskog vijeća da Ukrajini dodijeli status kandidatkinje za članstvo u EU-u. Zastupnici izražavaju nadu u pozitivnu preporuku Europske komisije jer je Ukrajina uspješno dovršila sedam koraka navedenih u mišljenju Komisije. Traže jasan put za početak pregovora o priključivanju, koji bi, uz dovoljnu potporu, mogli započeti već ove godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.