Godina dana do europskih izbora: Što očekuju birači

Godina dana do europskih izbora: Što očekuju birači

Godinu dana uoči europskih izbora, Europski parlament objavit će rezultate istraživanja Eurobarometra koji otkriva što najviše brine građane, jesu li optimistični oko budućnosti te imaju li povjerenja u odluke koje se donose na EU razini. Tim povodom, održat će se konferencija za medije 6. lipnja u 12 sati u Kući Europe u Zagrebu. O odgovorima hrvatskih ispitanika govorit će v.d. voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak. Među ostalim, osvrnut će se na pokazatelje o zadovoljstvu građana EU mjerama za ublažavanje inflatornog pritiska i rješavanje različitih kriza, na njihova stajališta o koristi od EU članstva, a predstavit će i teme koje birači žele nametnuti kao prioritetne budućim kandidatima za Europski parlament.

Napomena urednicima: Detaljan pregled rezultata istraživanja Eurobarometra na europskoj razini bit će predstavljen na online konferenciji za medije u organizaciji projekta European Neswroom u Bruxellesu, u utorak 6. lipnja u 10:30. Uz prethodnu registraciju, konferenciju možete pratiti na poveznici: https://dpa.zoom.us/j/69057579009 (lozinka: enr). Više informacija o ovom događaju dostupno je ovdje

Kontekst

Izbori za Europski parlament održat će se u razdoblju od 6. do 9. lipnja 2024. u svim državama članicama, a u Hrvatskoj će građani biti pozvani na birališta 9. lipnja. Nakon izbora Parlament glasa o novom predsjedniku ili predsjednici Europske komisije, izvršnog tijela EU-a te ima ključnu ulogu u provjeri kandidata za povjerenike, putem pojedinačnih saslušanja. Na prošlim europskim izborima, održanim u svibnju 2019., glasalo je 51 % birača, što je najviša razina od 1994. U odnosu na europske izbore 2014. izlaznost je rasla u 19 članica, među kojima je bila i Hrvatska. Najveći skok zabilježen je u Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj, te u Slovačkoj i Češkoj, gdje je inače izlaznost tradicionalno vrlo niska. U Hrvatskoj je odaziv rastao za gotovo 5 postotnih bodova u odnosu na 2014., te je iznosio 29,9 %. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.