U povodu Svjetskog dana pčela u Europskom parlamentu izložba „Pčele ne poznaju granice“

U povodu Svjetskog dana pčela u Europskom parlamentu izložba „Pčele ne poznaju granice“

U povodu Svjetskog dana pčela, zastupnik Karlo Ressler ugostio je u Europskom parlamentu predstavnike Hrvatskog pčelarskog saveza koji su s kolegama iz Pčelarskog saveza Slovenije suorganizirali prigodnu izložbu pod nazivom „Pčele ne poznaju granice“.
Pored velikog gospodarskog značaja i više od 14 milijarde eura vrijedne gospodarske grane na zajedničkom europskom tržištu, procjenjuje se da više od osamdeset posto biljnih vrsta i gotovo toliko proizvodnje hrane na našem kontinentu ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
Izložbom se, između ostalog, promiče važnost međunarodne suradnje između pčelarskih organizacija, ali i svih drugih društvenih aktera, kako bi se postigli zajednički ciljevi ne samo u pčelarskom sektoru, već i širi interesi cijelog čovječanstva.
„Značaj pčela u održanju bioraznolikosti, proizvodnji hrane i održivosti je teško precijeniti. Ova mala, plemenita stvorenja imaju puno veći utjecaj na naše ekosustave nego što ljudi misle. Zaštita pčela, kao i pčelara koji se o njima brinu, iznimno je važna za očuvanje zdravog okoliša, a shodno tome, i ljudskog zdravlja. Posebno mi je drago što smo u Europskom parlamentu izložbu o pčelama i pčelarima organizirali na inicijativu hrvatskih i slovenskih pčelara“, istaknuo je zastupnik Ressler.
Uz zastupnika Resslera, na svečanom otvorenju govorili su i suorganizatori izložbe, slovenski zastupnici u Europskom parlamentu Ljudmila Novak i Franc Bogovič, te predstavnici hrvatskih pčelara predvođeni s predsjednikom Draženom Kocetom te onih slovenskih na čelu s Boštjanom Nočom. Izložbi su nazočili i mnogi drugi zastupnici i predstavnici stalnih predstavništva.
Izložba se održava cijeli tjedan u sklopu konferencije o pčelarstvu i prijetnjama s kojima se nosi pčelarski sektor, čemu prisustvuju predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.