Subota, 22. travnja u 13 sati - Ured EP-a na Danima komunikacija: Communicating Europe in times of polycrisis

Subota, 22. travnja u 13 sati - Ured EP-a na Danima komunikacija: Communicating Europe in times of polycrisis

Tjedna najava događanja u Uredu EP u Hrvatskoj i EU:- Subota, 22. travnja u 13 sati Ured EP-a na Danima komunikacija: Communicating Europe in times of polycrisis, Hotel Lone, Rovinj
Ured Europskog parlamenta sudjeluje u ovogodišnjim Danima komunikacija, na temu politika i rješenja koje je Europa ponudila u kontekstu nedavnih kriza. U razgovoru s Milly Doolan iz Euronavigatora osvrnut ćemo se na područja digitalne i zelene tranzicije, uz primjere kao što je EU akt o umjetnoj inteligenciji, koji predstavlja prvi pokušaj horizontalne regulacije umjetne inteligencije u svijetu te kojim Europa nastoji osigurati vodeću ulogu u postavljanju globalnog standarda.

Plenarna sjednica, STRASBOURG

Paket „Spremni za 55 %”. Zastupnici bi trebali usvojiti pet ključnih zakona za postizanje klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine: reformu Sustava trgovanja emisijama uključujući sektor zrakoplovstva i pomorstva, Mehanizam za prilagodbu ugljika na granicama te Socijalni fond za klimatsku politiku. Konferencija za medije s predsjednicom Metsolom i vodećim zastupnicima na rasporedu je u utorak u 14 sati. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak)

Borba protiv krčenja šuma. Zastupnici će raspravljati u ponedjeljak i glasati u srijedu o novom zakonu koji obvezuje tvrtke da osiguraju da proizvodi koji se prodaju u EU-u ne dolaze s iskrčenih područja bilo gdje u svijetu. Konferencija za medije s izvjestiteljem održat će se u srijedu u 14:30 sati.

Politika EU-a prema Kini. Parlament će u utorak ujutro raspravljati o odgovoru Europske unije na rastuće globalne izazove koji proizlaze iz sve represivnije i agresivnije Kine.

Deportirana ukrajinska djeca/Nalog za uhićenje Putina. Zastupnici će u srijedu ujutro raspravljati o odluci Međunarodnog kaznenog suda o izdavanju naloga za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina nezakonite deportacije i premještanja ukrajinske djece u Rusiju.

Azil i migracije. Očekuje se da će Parlament usvojiti svoje pregovaračke mandate za razgovore s Vijećem o ključnom zakonodavstvu za reformu europskog sustava azila i mjerama kojima bi se olakšale zakonite migracije.

Kriptoimovina. Zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi podržati prva pravila EU-a kojima bi se osigurala sljedivost prijenosa kriptoimovine, spriječilo pranje novca, financiranje terorizma i drugi zločini, kao i zajednički okvir za nadzor, zaštitu potrošača i zaštitu okoliša na kriptotržištima. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

 „Ovo je Europa”/Xavier Bettel. Luksemburški premijer Xavier Bettel će u srijedu u 10:30 sati raspravljati sa zastupnicima o svojim pogledima na izazove i budućnost Europe. Izjave za novinare predsjednice Roberte Metsole i premijera Bettela predviđene su oko 10:20.

Kalendar predsjednice. Predsjednica Roberta Metsola sastat će se u utorak s francuskom državnom tajnicom za europske poslove Laurence Boone. U srijedu ujutro održat će bilateralni sastanak s premijerom Bettelom, prije njegovog obraćanja zastupnicima u Europskom parlamentu. U podne će na plenarnoj sjednici imati obraćanje na temu 80. obljetnice Ustanka u Varšavskom getu. U četvrtak će se predsjednica Metsola sastati s češkim predsjednikom Petrom Pavelom.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16:30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za medije o plenarnoj sjednici koja počinje u 17 sati. Klubovi zastupnika održat će konferencije za medije u utorak ujutro.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.