Tjedna događanja u EU Parlamentu - Europski parlament poziva na zaštitu mentalnog zdravlja

Tjedna događanja u EU  Parlamentu - Europski parlament poziva na zaštitu mentalnog zdravlja

U fokusu - Europski parlament poziva na zaštitu mentalnog zdravlja

Pandemija i ekonomska kriza koja je uslijedila snažno opterećuju mentalno zdravlje i dobrobit građana, uz sve veću učestalost psihosocijalnih rizika povezanih s radom i porast stresa, tjeskobe i depresije. Međutim, o mentalnom zdravlje ne raspravlja se na isti način kao o fizičkom zdravlju, upozorava parlamentarni Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja u svom izvješću o mentalnom zdravlju u digitalnom svijetu rada. U izvješću se ističe da je lani čak 64 % mladih u dobi od 18 do 34 godine bilo izloženo riziku od depresije zbog nedostatka radnih mjesta te financijskih i obrazovnih izgleda, kao i usamljenosti i društvene izolacije. Izvješće poziva institucije EU-a i države članice da prepoznaju visoku razinu mentalnih problema povezanih s radom i pronađu načine za pomoć i prevenciju. Također naglašava potrebu za iskorjenjivanjem nasilja, diskriminacije i uznemiravanja na poslu. Zastupnici zagovaraju donošenje zakonodavnog okvira kojim bi se utvrdili minimalni zahtjevi za rad na daljinu u cijeloj Uniji. Ističu da bi se pritom trebali pojasniti radni uvjeti, osigurati ravnoteža između profesionalnog i privatnog života, radno opterećenje i standardi uspješnosti radnika na daljinu. Pozivaju i na fleksibilno radno vrijeme kako bi se ublažio stres vezan uz posao, pokretanje inicijativa za obrazovanje i podizanje svijesti o mentalnom zdravlju na radnom mjestu, te obuku za poslodavce. Osim toga, predlažu da 2023. bude EU godina dobrog mentalnog zdravlja kako bi se osigurala usredotočenost na ovo pitanje.

Tjedna događanja u EU PARLAMENTU -  PLENARNA SJEDNICA -  STRASBOURG

 Taksonomija. Zastupnici će odlučiti hoće li staviti veto na prijedlog Komisije da se nuklearna energija i plin klasificiraju kao prijelazne djelatnosti koje doprinose ublažavanju klimatskih promjena. Ako se apsolutna većina zastupnika usprotivi planu, Komisija će ga morati povući ili izmijeniti. (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

Paket zakona o digitalnim uslugama. Parlament će održati konačno glasanje o novom Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima, ključnim digitalnim pravilima EU-a koja obvezuju internetske tvrtke da zaštite korisnike od nezakonitog sadržaja, povećaju odgovornost i ograniče tržišnu moć tehnoloških divova. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak). Konferencija za novinare održat će se u utorak u 14 sati.

 EU summit. Zastupnici će raspravljati o rezultatima EU summita od 23. i 24. lipnja s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen (srijeda).

 Ulazak Hrvatske u eurozonu. Zastupnici će glasati o nacrtu izvještaja o uvođenju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. Prije pristupanja članice eurozoni, Europski parlament treba dati mišljenje o preporuci koju donosi Komisija. Nakon toga, konačnu odluku donose države članice. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak)

 Češko predsjedanje Vijećem. Zastupnici će s premijerom Petrom Fialom raspravljati o programu češkog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem, koje je započelo 1. srpnja. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i premijer Fiala održat će zajedničku konferenciju za novinare u 11.30 sati. (srijeda)

Prava na pobačaj u Sjedinjenim Državama. Nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a, očekuje se da će Parlament ponoviti svoj poziv da je potrebno zaštititi prava na pobačaj u EU-u i osuditi nazadovanje u seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena u SAD-u. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u četvrtak)

 Paket „Spremni za 55 %“ /Zelenija zrakoplovna goriva. Zastupnici će raspravljati i glasati o novim pravilima kojima je cilj povećati upotrebu održivih goriva od strane operatora zrakoplova i zračnih luka u EU-u kako bi se smanjile emisije i  osigurala klimatska neutralnost do 2050. (rasprava i glasanje u četvrtak)

 Inicijative EU-a o troškovima života / oporezivanju neočekivane dobiti od energije. Na plenarnoj sjednici raspravljat će se o tome što EU može učiniti kako bi se ublažile posljedice rastuće inflacije, potaknute eskalacijom cijena hrane i energije nakon rata u Ukrajini. U odvojenoj raspravi, zastupnici će procijeniti najučinkovitiji način nametanja poreza na dobit energetskih kompanija (utorak i srijeda).

 Stradanja i nehumano postupanje prema tražiteljima azila na granici Španjolske i Maroka. Zastupnici će ocijeniti nedavne tragične događaje u španjolskoj enklavi Melilla, kao i moguće mjere EU-a za ublažavanje pritiska na vanjskim granicama EU-a i potporu državama članicama na prvoj crti. (ponedjeljak)

 “Ovo je Europa” / premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis. Zastupnici će razgovarati o stanju u Uniji i budućim prilikama s premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom. Riječ je o petoj u nizu debata “Ovo je Europa”. (utorak)

 Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola sudjelovat će u utorak na otkrivanju biste Simone Veil. U srijedu će se sastati s predsjednikom češke vlade Petrom Fialom. Istog dana sastat će se s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom.

 Konferencija za novinare uoči sjednice. U ponedjeljak u 16.30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za novinare uoči plenarne sjednice koja počinje u 17 sati. Brifinzi klubova zastupnika održat će se u utorak ujutro.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

  AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj će biti održane rasprave o uvođenju eura u Hrvatsku 1. siječnja 2023., mentalnom zdravlju u digitalnom svijetu rada, izvješću o Bosni i Hercegovini za 2021., izvješću o Srbiji za 2021., izvješću o Kosovu za 2021. te o održivim zrakoplovnim gorivima (inicijativa „ReFuelEU Aviation”). U ponedjeljak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru AFET te na izvanrednom sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI,  a u srijedu na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, a u petak i subotu će sudjelovati na Dubrovnik Forumu.

 LADISLAV ILČIĆ (HRAST - ECR)

Zastupnik Ilčić ovoga tjedna sudjeluje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje će, između ostaloga, raspravljati o izvješću o BiH za 2021. godinu, o Inicijativi triju mora, o uvođenju eura u Hrvatskoj te o multilateralizmu i EU-u. Uz to, održat će sastanak na temu ribarstva, trgovina, klimatskih promjena te ljudskim pravima s predstavnicima Kongresa u Peruu. Također će sudjelovati na ECR-ovom sastanku vezanom za Eurolat inicijativu za demokraciju. Susrest će se i s predstavnicima organizacije European Alliance to Save Energy.

 TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula radni tjedan provodi u Strasbourgu na plenarnoj sjednici EP-a, gdje govori na vanjskopolitičkim raspravama. U utorak kao koordinator vodi S&D radnu grupu za vanjske poslove. Zastupnik je u srijedu domaćin projekta Terra Marique - baština kao podrška europskom oporavku. Uz međunarodni okrugli stol, u okviru projekta strazburškim kanalima će zaploviti komiška gajeta falkuša te pristati uz zgradu EP-a, u kojoj će potom biti otvorena izložba Ive Pervana posvećena Roti Palagruzoni, najstarijoj europskoj regati. Sudjeluje i na sastancima kluba zastupnika S&D, te na S&D radnoj grupi za regionalni razvoj, gdje će predstaviti rad na izvješću o EU graničnim regijama. U četvrtak ujutro govori u okviru S&D radne grupe za proširenje i susjedstvo te se kao Izvjestitelj EP-a obraća Odboru za europske integracije Skupštine Crne Gore.

 TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. Sokol će između ostalog govoriti na temu uvođenja eura u Hrvatskoj, ali i izvješća o Bosni i Hercegovini. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, dok u utorak sudjeluje na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu Odbora za zaštitu okoliša i Odbora za regionalni razvoj. Također, u utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku Odbora za zaštitu potrošača na kojem će predstaviti završno stajalište o Direktivi o potrošačkim kreditima uoči glasanja koje je na rasporedu idući tjedan.

 ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će raspravljati i glasati o davanju zelenog svjetla Hrvatskoj za ulazak u eurozonu te o izvješćima o napretku Bosne i Hercegovine, Srbije te Kosova. Isto tako, govorit će na raspravama o Inicijativi triju mora i uvođenju nacrta zakona o Protokolu za Sjevernu Irsku od strane britanske vlade. Tijekom tjedna, Zovko će sudjelovati na izaslanstvu EP-a za odnose sa SAD-om te će na radnoj skupini za vanjske politike EPP-a kao zamjenica koordinatora grupe za odbor AFET koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Krajem tjedna, Zovko će sudjelovati na tradicionalnoj vanjskopolitičkoj konferenciji Dubrovnik Forum gdje će moderirati četvrtim panelom „Decision Time in Europe's Soft Underbelly ... and Beyond“.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.