Bruxelles - Tjedna najava, od 25. do 31. listopada, Ureda europskog parlamenta u Zagrebu

EU PARLAMENT

U fokusu - Europski parlament poziva sve hrvatske srednje škole na sudjelovanje u nagradnom video-natječaju #ZAJEDNOZAEU u sklopu programa Euroscola!

Video-natječaj #ZAJEDNOZAEU za srednje škole

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu programa Euroscola organizira video-natječaj #ZAJEDNOZAEU namijenjen učenicama i učenicima hrvatskih srednjih škola. Najuspješniji autori imat će priliku na jedan dan u virtualnom okruženju sudjelovati u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu, glasati o aktualnim europskim prijedlozima povezati se s vršnjacima iz svih europskih država članica.  S obzirom da je Europski zeleni plan jedan od prioriteta EU-a, u ovom natječaju traži se škola koja će najuspješnije predstaviti svoju viziju održivosti, pod geslom „Zajedno za održivu sredinu u kojoj živim“. Sukladno tome, svi zainteresirani do 2. studenog 2021. na Instagramu trebaju objavljivati tematske reelse te nakon registracije na stranici www.zajednoza.eu preko dobivene jedinstvene poveznice pozvati što više novih korisnika na ovu platformu. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj imena pobjedničkih škola objavit će najkasnije 4. studenog 2021. godine na svom Instagramu.  Detaljnije upute za sudjelovanje u natječaju opisane su na sljedećoj poveznici.  Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima i prioritetima.

 https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za_mlade/euroscola/euroscola-online-sudjelujte-u-nagradnom-video-natje-aju-zajednozaeu-.html

 TJEDNA NAJAVA

 Zlouporaba poljoprivrednih fondova EU-a u Slovačkoj. Članovi Odbora za proračunski nadzor razgovarat će o nastavku istrage o mogućoj zlouporabi poljoprivrednih fondova EU-a u Slovačkoj sa slovačkim ministrom poljoprivrede Samuelom Vlčanom, predstavnicima Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) te Komisije. (ponedjeljak)

 Financijski učinak organiziranog kriminala. Odbor za proračunski nadzor usvojit će izvješće o utjecaju organiziranog kriminala na glavne izvore prihoda proračuna EU-a (vlastita sredstva EU-a) i na zlouporabu fondova. Prema procjenama, organizirani kriminal utječe na između 2,7 % i 3,6 % iznosa ukupne javne nabave EU-a, dok se, prema Europolu, svake godine gubi između 40 i 60 milijardi eura zbog prijevara povezanih s PDV-om. (utorak)

 Novi pakt o azilu i migracijama. Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove započet će raspravu o reformi sustava azila EU-a, prezentacijom i raspravom o predloženim izmjenama i dopunama postupaka upravljanja azilom i migracijama. Konferencija za novinare održat će se u utorak u 14:30.

 Legalne migracije. Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove glasat će o nizu prijedloga novih zakona u području legalnih migracija. Nacrti preporuka uključuju uspostavljanje programa prihvata za nisko i srednje kvalificirane radnike iz država članica izvan EU-a koji žele doći živjeti u Uniji. Također, predviđeno je stvaranje baze talenata EU-a koja će omogućiti državljanima trećih zemalja da se prijave za posao, a poslodavcima da pronađu potencijalne zaposlenike. (srijeda)

 Digitalna pravila EU-a. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača raspravljat će o tome kako izmijeniti i poboljšati prijedloge Zakona o digitalnim uslugama (DSA) i Zakona o digitalnim tržištima (DMA). (srijeda)

 Kibersigurnost EU-a. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasat će o prijedlozima za revidiranje postojećih pravila o kibersigurnosti i za jačanje EU odredbi o sigurnosti. Ažuriranim zakonom uvele bi se oštrije mjere nadzora i stroži zahtjevi za provedbu, uključujući usklađene režime sankcija u državama članicama EU-a. Također, zakon bi uključivao prijedloge međusobne suradnje u upravljanju kibernetskom krizom, kako na nacionalnoj, tako i na razini EU-a. (četvrtak)

 Europski tjedan rodne ravnopravnosti. Nizom javnih rasprava u nekoliko odbora, u Europskom parlamentu održat će se drugi Europski tjedan rodne ravnopravnosti. U četvrtak će Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost usvojiti preporuke za postizanje ravnopravnosti žena na tržištu rada, uključujući smanjivanje razlika u plaćama žena i muškaraca te povećanje korištenja rodiljnog i očinskog dopusta.

 MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Migracije: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/migration_17605_pk

 Europska unija - Slovačka :  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-slovakia_18803_pk

 Trgovinski odnosi Europske unije i SAD-a:  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-us-trade-relations_14803_pk

 Rodna ravnopravnost: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/gender-balance_17503_pk

 AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak i utorak sudjeluje na sastancima odbora AFET na kojima će biti održane razmjene gledišta o najnovijem razvoju događaja u Crnoj Gori, o stanju u Bosni i Hercegovini te geopolitički dijalog s Olivérom Várhelyijem, povjerenikom za susjedstvo i proširenje, o Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III). U utorak će sudjelovati i na zajedničkom sastanku odbora AFET i INGE te Izaslanstva za odnose sa SAD-om. U utorak će biti i na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI na kojem će sudjelovati u raspravi o Fit for 55 paketu, za izvještaj o ETS-u u zrakoplovstvu i CORSIA obavješćivanju kao izvjestiteljica. U srijedu će sudjelovati na sastanku odbora ENVI, a u četvrtak na zajedničkom sastanku odbora ECON/ENVI/CONT.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica Jerković će u utorak 26. listopada u sklopu 7. konferencije o komunalnoj infrastrukturi održati izlaganje na temu obnovljivih izvora energije. 27. i 28. listopada sudjelovat će na sastancima Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), na kojima će se razgovarati o važnosti tijela za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) u kontekstu programa EU za zdravlje te o izvješću Europskog revizorskog suda o preusmjeravanju financiranja na održiva ulaganja. U četvrtak 28. listopada će izlagati na sastanku posvećenom prevenciji raka povezanog s hepatitisom u okviru europskog plana za borbu protiv raka te potom na Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) sudjelovati u raspravama o novoj europskoj industrijskoj strategiji i putu EU-a u digitalno desetljeće.

 TONINO PICULA (SDP – S&D)

U ponedjeljak, zastupnik će se susresti s ministrom unutarnjih poslova Crne Gore Sekulovićem, nakon čega će sudjelovati u raspravama Odbora za vanjske poslove o EU aktivnostima u Indo-Pacifiku, situaciji u BiH i Crnoj Gori te u geopolitičkom dijalogu o IPA III financijskom instrumentu. Tijekom utorka, Picula će sudjelovati na sjednici Odbora za poljoprivredu, u razmjeni mišljenja o upotrebi izraza "Prošek desertno vino". U srijedu, zastupnik će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Radulovićem, a u četvrtak ujutro će kao izvjestitelj S&D govoriti o nacrtu Izvješća o borbi protiv klimatskih promjena u području obrane. Kasnije tog dana, zastupnik će sudjelovati u radu parlamentarnog odbora EU-a i Srbije te na panelu o transatlantskim odnosima prilikom otvorenja ureda Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u Bruxellesu.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Kao dio najužeg tima EPP-a za pregovore o novom Paktu za migracije i azil, zastupnik Karlo Ressler pregovarat će o Uredbi o europskoj bazi biometrijskih podataka (EURODAC) s ostalim parlamentarnim klubovima. Kao izvjestitelj i glavni pregovarač Parlamenta, vodit će trijalog o europskom proračunu za 2022. Pripremat će službeni posjet Odbora za umjetnu inteligenciju Washingtonu. Sudjelovat će na radnom doručku o mogućnostima Europskog obrambenog fonda.

 TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak, zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će u Osijeku na Konferenciji povodom svjetskog dana hrane. U srijedu, Sokol će sudjelovati u Bruxellesu na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na kojoj će iznijeti stajalište o Prijedlogu Direktive o potrošačkim kreditima za koju je Sokol imenovan izvjestiteljem Kluba zastupnika EPP-a. U četvrtak, zastupnik Sokol nastavlja parlamentarne aktivnosti sudjelujući na javnom saslušanju na temu različite kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu te će nazočiti sjednici delegacije Europskog parlamenta pri Skupštini Unije za Mediterean.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će u ponedjeljak kao potpredsjednica AFET-a predsjedati odborom te potom govoriti tijekom razmjene mišljenja o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a i o strategiji EU-a za suradnju u indopacifičkoj regiji. Na istom odboru će u utorak kao potpredsjednica Izaslanstva EP-a za BiH i Kosovo govoriti tijekom razmjene mišljenja o BiH, a potom će kao suizvjestiteljica za IPA III na geopolitičkom dijalogu razmijeniti mišljenja s povjerenikom za proširenje Várhelyijem. Isti dan će na odboru CULT kao izvjestiteljica EPP-a sudjelovati u razmjeni mišljenja o izvješću o provedbi mjera uključivanja u okviru programa Erasmus+ o 2014.-2020. Od srijede do nedjelje, Zovko će kao voditeljica promatračke misije EU-a prvi puta službeno boraviti u Hondurasu gdje će se sastati s različitim dionicima povodom predstojećih izbora.

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

 

 IZVOR: Ured u RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.