Zastupnica Glavak: Potrebno zajedničko stajalište EU-a o sprječavanju migrantskih valova iz Afganistana

Zastupnica Glavak: Potrebno zajedničko stajalište EU-a o sprječavanju migrantskih valova iz Afganistana

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas na raspravi o izvješću austrijskog zastupnika iz redova Europske pučke stranke, Lukasa Mandla, o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu. Uz to, zastupnica Glavak sudjelovala je i u razmjeni mišljenja s Europskom službom za vanjsko djelovanje i Europskom komisijom o situaciji u Afganistanu.

Zastupnica Glavak rekla je da organizirani kriminal, korupcija, pranje novca i neučinkovitost pravosuđa negativno utječu na europski put zapadnobalkanskih država. „Voljela bih kada bismo mogli razgovarati o pozitivnim pomacima koje te države ostvaruju u procesu reformiranja svojih društava'', kazala je zastupnica Glavak.

U razmjeni mišljenja s Europskom službom za vanjsko djelovanje i Europskom komisijom o situaciji u Afganistanu, zastupnica Glavak ističe kako je jedna od najdužih demokratskih intervencija koje je zapadni svijet pokrenuo u posljednjih 50 godina podbacila na samom kraju, izrazivši zabrinutost oko poštivanja ljudskih prava, s posebnim naglaskom na prava žena i djevojčica.

„Svi smo zabrinuti zbog položaja žena i djevojčica, moramo se boriti da im se ne uskrati pristup obrazovanju i dostojanstvenom radu“, naglasila je zastupnica Glavak, pozivajući da se zauzme jedinstveno stajalište Europske unije kako bi se spriječili veliki migrantski valovi iz Afganistana.

Naglašava da je potreban pravovremeni angažman FRONTEX-a i država članica kako bi se osiguralo da se scenarij iz 2015. ne ponovi. „Sada moramo biti oprezniji, brojne lekcije naučili smo na teži način. Moramo pronaći put koji će nam omogućiti humanitarno djelovanje i pomoć ljudima'', rekla je zastupnica Glavak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.