Sjajna TV serija, no, strašni zločini partizana ostali su nekažnjeni, zašto?

Sjajna TV serija, no, strašni zločini partizana ostali su nekažnjeni, zašto?

Na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT) u četvrtak, 3. listopada 2024., u „udarnom“ terminu, prikazana je prva od pet emisija Gordana Malića – „Partija“, a koja nam otkriva  brojne i dosad nepoznate tajne partizanskog pokreta ili bolje rečeno zločine tzv. antifašista, na čelu sa Josipom Brozom Titom.

Pravo je čudo što je vodstvo HRT-a uopće prihvatilo emitiranje jednog ovakvog serijala, koji teško optužuje partizane, komuniste, Kosovce, Udbaše i druge koji su skrivali zločine od javnosti, sve do 1990. godine.

Autor nam je slikom i riječju pokazao i dokazao da su nakon završetka II. svjetskog rata učinjeni brojni i teški zločini, prije svega nad nevinim ljudima, koje su partizani ubijali kao zečeve, bez suda i suđenja, pa čak i žive zatrpavali u jame.

O tome se nije smjelo govoriti ni pisati, jer ako je netko samo spomenuo partizane kao zločince, odmah bi završio u jednom od najstrašnijih Titovih logora.

U velikom broju enciklopedija koje je uređivao Miroslav Krleža također o ovim potresnim stvarima nema ni slova.

Jednom riječju, sve koji su bili protiv Tita i partije trebalo je gotovo preko noći ubiti ili ih poslati na odsluženje teških robija (ako nisu stigli pobjeći u inozemstvo).

U prvoj epizodi „Partija“ autor nas, kroz razgovore s povjesničarima, ali i slikom, podsjeća na teške i neoprostive zločine partizana, poglavito nad Hrvatima, u Sloveniji.

Republika Hrvatska ne želi (sic!) kosti tih pobijenih ljudi ni vratiti u Hrvatsku, da budu dostojno pokopani barem na svojoj grudi.

U Sloveniji je dosad otkriveno više od 700 poslijeratnih gubilišta, a vjerojatno ih ima barem još tri puta više.

Malić nam već u prvoj epizodi otkriva i imena onih koji su naredili takve strašne pokolje. Obično bi ih, čuli smo, ubijali i tako da su ih vezali jedne za druge u parovima, pa bi jednoga ubili, a on bi, padajući u jamu, za sobom povukao i sve ostale žive osobe za koje su ga vezali. Nakon toga, partizani su ih prekrivali zemljom, vapnom i – otpadom!

Taj i takav „recept“ brutalnih zločina tzv. antifašisti vjerojatno su pokupili od druga Staljina, koji je, kao i jugoslavenski partizani, također bio na pobjedničkoj strani!

Nu,  kad smo pogledali prvu epizodu ove odlične serije, postavlja se i nameće pitanje – što je sa zločincima, poglavito onima koji su još na životu, tim prije što je ovdje mahom riječ o ratnim zločinima koji ne zastarijevaju?

Stoga, uz ostalo, predlažemo da se snimi i emitira i šesta emisija, a u kojoj bi gostovali i govorili ministri pravosuđa, policije, a poglavito državni odvjetnici i istaknuti političari, koji bi nam trebali i morali objasniti zbog čega do danas ni jedan iz doba Tita i partije nije završio na optuženičkoj klupi, (svaki zločin ima svoga zločinca!), odnosno hoće li se i na temelju ove potresne serije početi nekoga i – goniti, ili će sve i dalje ostati na tome-„bilo, pa prošlo“?

Uz to, ako bivši partizani i tzv. antifašisti tvrde da je bilo sve po zakonu, onda neka se otvore svi arhivi, od 1945.-1990., pa kom opanci kom obojci!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.