Pojačava se raketni rat Ukrajina – Rusija

Pojačava se raketni rat Ukrajina – Rusija

U tjednu pred nama navršava se 900 dana ratovanja od početka agresije Rusije na Ukrajinu. Licitiranje dana „pobjede Rusije nad tehnički i borbeno nespremnoj Ukrajini“ i dalje se povećava. Prvi rok za pobjedu bio je tri dana, pa tri mjeseca, a sada Rusija više ne može tvrditi, da će do „pobjede“ stići za tri godine.
Gdje je Rusiji zapelo? Očigledno je bila slaba strateška procjena, pa čak i protiv slabije Ukrajinske vojske, koja je donedavno stalno oskudijevala s naoružanjem i streljivom, pa Rusija nije mogla okupirati ni trećinu teritorija Ukrajine i pored velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici. Istina, takvi gubitci pogađaju i ukrajinsku stranu, koja inače ima veću moralnu prednost, jer se brani i jer se sve više saveznika uključuje u ratnu pomoć. I doista ovih zadnjih mjeseci i dana pomoć saveznika Ukrajini pristiže mnogo brže i potpunije, završavaju se tečajevi vrhunskog obučavanja posada najsuvremenijih obrambenih sustava i prvi rezultati se već pokazuju. Takvu strategiju koja se oslanja na primjenu najsuvremenijih sustava raketnog naoružanja primjenjuje se na obje strane, zbog ograničenih ljudskih potencijala, stanja morala i mogućnosti ostvarenja strateških ciljeva.

Sadašnje stanje više pogađa ruske interese zbog naglog porasta troškova uvođenja nove tehnike u borbu. Sve govori da je došlo do zamjetnog preokreta na ukrajinskoj strani uvođenjem raketnoga sustava MIM -104 PATRIOT (Phased Array to Intercept on Target). To je brzo pokretan sustav za potrebe brzog premještanja i odličnog učinkovitog dometa u najnovijoj verziji koji iznosi do 160 km. Naime, ovaj sustav omogućava veliku učinkovitost gađanja balističkih projektila usmjerenih prema Ukrajini i to na teritoriju, koji je više od 100 km unutar ruske teritorije.
Istodobno su ovih dana počeli intenzivni napadi ukrajinskim raketama (zemlja-zemlja)na ključne ratne baze okupiranog poluotoka Krim. Naravno, Rusija uključuje propagandnu mašineriju prijetnji posljedicama ako se nastave ovakvi raketni napadi, što za zemlju koja se brani od agresije nema presudan značaj. Navedeno pojačavanje raketnog djelovanja na ruskoj i ukrajinskoj strani može zamjetno utjecati na prevagu jedne ili druge ratujuće strane. Ako Ukrajina bude primala i primila obećanu ratnu pomoć ruski izgledi proširenja okupacije Ukrajine bit će skoro isključeni.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.