Komentar: Ukrajina još odbija ruske napade

Komentar: Ukrajina još odbija ruske napade

Istina, Zalužni nije uspio s prošlogodišnjom protuofenzivom, niti je izveo neke značajnije, osim nekoliko pojedinačnih izoliranih borbene akcija uspješnih napada na ruske ratne brodove na morskom akvatoriju. Zalužni je i prilično uspješno organizirao protuzračne obranu od napada ruskih raketa i dronova. U prvom naletu te protuofenzive ruska vojska je srušila veliku branu na rijeci Dnjepar izazivajući velike poplave i tako spriječila prodor ukrajinskih snaga prema moru i Krimu. Sve to je pojačalo potrebu čuvanja osvojenih pozicija i jedne i druge strane, a to je značilo veću upotrebu topničkog razarajućeg streljiva. S vremenom sporijega pristizanja streljiva od strane prijateljskih država Ukrajine i povećanjem ratne proizvodnje Rusije, u ovoj godini počela je značajnije rasti prednost ruske vojske u vatrenoj moći. Izlaz za Ukrajinsku vojsku bio je samo u dodatnom i ubrzanom snabdijevanju granatama, raketama i dronovima.

Kao što se zna, Europska unija u tome nije bila dovoljno dinamična i fleksibilna, a američka strana je imala, i još ima zastoj u izvršenju obećane isporuci streljiva Ukrajini. Prvi znak da je odnos ratnih pozicija promijenjen bio je u jučerašnjom padu obrane Avdijvke, koja nije strateška točka, ali upozorava jer je važna karika u lancu neprekinute crte bojišnice. Zapovjednik Sirski je razumno odlučio povući snage iz tog manje grada, jer bi u suprotnom bile opkoljene odnosno zarobljene. Sada je ruska vojska u naletu i prijeti osvajanju Vuhledara, koji je značajna ukrajinska točka u smjeru Crnog mora. Zapravo tu vidimo stratešku namjeru ruskog zapovjedništva, da što dalje odbace ukrajinske snage od mora i mogućih prodora prema Krimu. Očito sada počinje vrijeme za glavnu prevagu : ili u proboju ruske vojske prema sjeverozapadu i glavnim gradovima Ukrajine ili zaustavljanje tih prodora i novi nalet prema Crnom moru i Krimu. Rezultat tog borbenog nadmetanja najviše će zavisiti od dinamike dostave naoružanja i bojne opreme ukrajinskih saveznika(prije svega SAD). U ovom času, vrijeme ne radi za ukrajinsku stranu. Zbog svega toga, u interesu očuvanja EU i zaustavljanja agresorskih ambicija Rusije, polazeći od današnjih zaključaka konferencije sigurnosti u Münchenu, treba brzo i odlučno djelovati u nesebičnoj pomoći Ukrajini kao velikoj žrtvi i ujedno masivnoj brani ugrožavanja sigurnosti Europske unije.
Ovaj tjedan se u Sloveniji aktivno obilježava u pružanju podrške Ukrajini i brojnim Ukrajincima koji su primljeni na boravak i rad u Sloveniji. Glavni moto te manifestacije jest razvijanje kulture Ukrajine i prijateljstva sa svim narodima svijeta.
Ivan Botteri

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.