HDZ i interes hrvatske države

HDZ i interes hrvatske države

Dan Hrvatskog sabora, kao simbolični datum raskida Hrvatske sa svim državnopravnim svezama s bivšom SFRJ, jest i dan kada se moramo upitati gdje je naš interes danas. Onaj nacionalni. Hrvatska je danas zemlja koja geopolitički stoji bolje nego što je ikada stajala. Razlog tome nije samo članstvo i naš doprinos u Europskoj uniji i NATO-u već i nedavno uvođenje nove monete i ulazak u Schengen.

Međutim. tu ne treba stati. U sukobu koji se događa barem formalno između Rusije i Ukrajine, već je svakome znano da se tu radi o istinskom sukobu Amerike i Kine. Drugim riječima zapada i istoka. Kina dobro zna da kada bi Rusija izgubila ovaj rat, ona bi bila slijedeća meta. Ne nužno pravoga rata, ali onog ekonomskog, kao i podvaljivanja unutarnjih sukoba svakako bi. Amerika tu ima ogromnog iskustva kako se razbijaju države još od doba Reagana. Ako ne i ranije. Hrvatska prema tome čvrsto stojeći na strani samoga zapada zapravo upada u nepovoljnu situaciju. Mi moramo kao zemlja težiti dobrim partnerskim odnosima ne samo sa zapadom, ali kao suverena članica Europske unije, bez obzira na njezinu vladajuću politiku, baš radi te i takve suverenosti, trebamo biti partneri i sa istokom. Radi hrvatskog interesa.

I tu dolazi Hrvatska demokratska zajednica do izražaja. Jasno je, da pod Plenkovićevim vodstvom ta stranka sasvim sigurno osvaja još jedan mandat. Zašto? Pa pogledamo li hrvatsku oporbu to je svakome jasno. A tko bi zamijenio ili Plenkovića ili tko pa čak i u tzv. velikoj koaliciji može imati snagu koju HDZ ima bez ikoga? Niti jedna hrvatska stranka. Realno politički računajući na taj čimbenik vjerojatne pobjede HDZ-a, potrebno je vršiti pritisak upravo na njih da bi se interes, nacionalni interes Hrvatske promijenio. Da bi krenuli i putem istoka.

Potrebno je građanima dati poznavanje i to što je moguće bolje poznavanje potencijala naše suradnje s istokom. Posebice sa Kinom. Dakle, Kina je zemlja koja bi svakako ovdje mogla ponovno imati nove investicije, a time i poboljšati hrvatski proračun. Mi se ne možemo vječno oslanjati isključivo na turizam i punjenje budžeta europskim fondovima. Građani, kao ključni politički subjekti svake liberalne demokracije snose odgovornost, ali imaju i pravo da našim predstavnicima daju do znanja što to žele. A predstavnici ako nisu svjesni ovakve bitne politike, onda moraju biti smijenjeni. I opet to su predstavnici iz HDZ-a, pa prema tome moramo sav pritisak postaviti na njih.

Razmislimo o tome. Kao građani. Zbog čega i kome je u cilju voditi Hrvatsku jedino putem onih koji u čitavom svijetu donose više štete nego koristi. To je početak pravog zaključivanja.

Autor: Ivan Popović

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.