OBLIZEKI: Kolač od buče koji se jako dopao Adrianu

OBLIZEKI: Kolač od buče koji se jako dopao Adrianu

Lijepih li vremena, kad sam se po Parizu čudila ulicama prepunih kojekakvih buča i slame, koje su uz jesenske cvjetnice, dok sjediš u nekom milom bistrou i promatraš svijet, u pogledu tako pristajale uz okus, a u nosu i miris pečenih kestena, mladoga boujalisa i seoske paštete, pate de campagne… Zašto mi ignoriramo buče? Sad smo se toliko pokondirili i nema ničega bez bučabučijada, tikvijada i još nas, ne spominjući sjeme divovske tikve, uvjeravaju u umijeće i ljubav uzgoja! Tja!

Jednostavan, ali fiiiin (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Odosno na selo, a kad ono i na selskom turizmu Kezele – sve puno buča. Tu su scenografija, ne prodaju ih dok ne prođe Bučijada (još nisu znali da će se gosti poslužiti i raznijeti ih za uspomenu specijalitete). Razumijem zaljubljenike ako su prethodno s njihova moslavačkog stola kušali juhu od buče, bučnicu, salatu od pečene buče (dakako s bučinim uljem), a pogotovo ako su kušali kolač s bučom. Naš se malac utopio u njemu (moja Maja bi rekla: podavio se njime!) ukratko mi smo se ostali morali zadovoljiti drugim kolačima.

Naša bučica Adrian na izletu među buče (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iskamčila sam odmah od Dobrile Kezele recept, pretpostavljam nekad izvorno kolača s jabukama, da si i vi doma – tako jednostavno i ekonomično! – pripremite  slatku bučijadu. Možete upotrijebiti buču koju imate ili koju volite – starinsku turkinju, srijemica ili pečenica ili od modernijih egzotičnih hokhaido ili butternut.

Kezeleov kolač s bučom, Adrianov najdraži (Dobrila Kezele)

Skromna raskoš (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

biskvit

3 jaja
3 šalice šećera

2 šalice griza
1 šalica oštroga brašna
1 ½ šalice mlijeka
¾ šalice ulja
4 šalice ribane buče

1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
malo cimeta i limunove korice

šaum za premaz

4 bjelanjka
4 žlice šećera

Priprema

Kao svaki biskvit, vrlo gust. Dakle, izmutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte griz, oštro brašno s praškom za pecivo i izmiješajte, pa dodajte mlijeko i ulje te na kraju malo cimeta i limunove korice i naribanu buču. Dobro izmiješajte. Rasporedite u protvan premazan maslacem i posut brašnom. Pecite na 180 °C 30 min. Kad je pečeno, vruće premažite čvrstim, čvrstim šaumom  i zatim na 160 °C i sušite 10-15 min.

Nije na odmet

Ako volite i želite kolač obogatiti, možete dodati i šalicu mljevenih oraha. Ako možete birati, osim dakako Adrianu, uz ovaj kolač preporučujem fini muškat ili neko slično vino.

Božica BrkanPiše Božica Brkan

Glavna urednica Oblizeka http://oblizeki.com/kolac-od-buce-koji-se-jako-dopao-adrianu-27098

 

(naslovna fotografija: https://www.vrtlarica.hr/bundeva-buca-sadnja-uzgoj/ 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.