Blagdanski kolač s receptom: Fina, brza i jeftina - božićna medena torta Snježana

Blagdanski kolač s receptom: Fina, brza i jeftina - božićna medena torta Snježana

 O blagdanima, ma koliko tradicionalne slastice obično pekli po provjerenim starinskim, obiteljskim receptima koji se održavaju s koljena na koljeno, uvijek nastojimo da se na stolu uz brojne druge nađe i neka nova vrsta kolača ili torta. Kako se unatoč modernim medijima i dalje najviše vjeruje onome što se negdje kuša, pa ako nam se dopadne, recept odmah i zabilježi, dakako s izvorom. Koliko ste takvih zapisali npr. na poslu slaveći rođendan, svadbu ili odlazak u mirovinu, na nekom obiteljskom slavlju, kod susjede, ali i kod frizera. Možda se sjećate stvarno dojmljive baklave s višnjama koju sam donijela od svoje frizerke. Najmanje dva u jednom: frizura i fini kolač. Tu i tamo mogla sam uzvratiti novom svojom kuharicom ili gastro-časopisom ili poticajnom pričom. /više http://oblizeki.com/fina-brza-i-jeftina-bozicna-medena-torta-snjezana-26275/

Medena torta Snježana, prerezana (Foto Snježana Zajec / Oblizeki)

Nedavno su mi Viberom (!) stigle fotografije novoga kolača koji je prema receptu neke svoje mušterije u svojoj kuhinji isprobala gospođa Snježana. Izgledao je kao da su ga napravili profesionalci odnosno izvornik. Naime, iako se kolač kao Elegantna božićna medena torta u 30 minuta širi internetom, čak u nekoliko verzija i na YouTubu, još je najsigurnije i zapisati. Zašto je popularan? Gospođa Snježana prema kojoj sam i nazvala varijaciju te slastice kaže da je jako fin i lijepo izgleda, a uz to je jednostavan i vrlo ekonomičan, i vremenski i brojem i vrstama sastojaka, pa ga možete isprobati i prije blagdana. Slatko vam bilo.

Snježana Zajec u svojoj kuhinji (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pogotovo što ova očigledno moderna slastica sadržava starinski, posebice o blagdanima, unatoč raznovrsnim šećerima, vrlo omiljeni sastojak – med. On se odlično slaže s raznovrsnim začinima, također omiljenima uz blagdane. Posljednjih godina, uz to, imamo i raznovrsnu ponudu sve kvalitetnijega domaćeg meda, različitih vrsta i okusa, poput zaštićenoga Bagremova meda zagorskih brega, onaj 100% zagorskoA imamo konačno i promociju meda kao vrijedne namirnice i među najmlađima, kroz Školski dan. I mnoge kulinarske medne inovacije.

Kriška fine, a vrlo ekonomične medene torte Snježana (Foto Snježana Zajec / Oblizeki)

A tko, neovisno o dobi, posebice u blagdanskim danima punim sentimenta, ne voli, primjerice, medenu pitumedenjake obične, medenjake s bijelom šećernom glazuromvilinske medenjakepaprenjake… Sve do suvenirskih poput Paprenjaka Sanje Opačak i Milkina medenjaka. Sve ih možete naći i na Oblizekima, kao od sada i Božićnu mednu tortu Snježana.

Medena torta Snježana (Snježana Zajec)

Elegantna i za blagdane – medena torta Snježana (Foto Snježana Zajec / Oblizeki)

Biskvit

  • 180 g svijetloga meda
  • 160 g maslaca
  • 1 puna žličica sode bikarbone
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 250 g brašna

Krema

  • 800 g kiselog vrhnja 25% (Mileram)
  • 150 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera

Priprema

Jaja, sol i šećer izmiksajte. Med i maslac zagrijte, dodajte sodu bikarbonu i sve dodajte  jajima   izmiksanima sa solju i šećerom. Na kraju umiješajte brašno. Pecite u velikom protvanu od pećnice u pećnici zagrijanoj na 180 ºC 15 min. Pečenom biskvitu odrežite dijelove uokolo rubova cca 1 cm i izmrviti ga. Biskvit zatim prerežite na pola po dužini i još vodoravno po pola tako da ispadnu 4 jednake kore. Premažite ih vrhnjem (Mileramom) koje se prethodno izradili sa šećerom. Na kraju cijelu tortu premažite biskvitnim mrvicama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.