Predstavljena monografija ''Elektrodalmacija 1920.-2021.''

Predstavljena monografija ''Elektrodalmacija 1920.-2021.''

Povodom obilježavanja 101 godine od uvođenje električne javne rasvjete u najvećem gradu Dalmacije, u atriju Galerije umjetnina Split sinoć je predstavljena monografija „Elektrodalmacija 1920.-2021“, u kojoj je na jedinstven način prikazan povijesni razvoj i prva uporaba električne energije u svijetu, Hrvatskoj, Dalmaciji i gradu Splitu.

Uz predstavnike Hrvatske elektroprivrede predvođene predsjednikom Uprave Franom Barbarićem, predstavljanju monografije prisustvovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak te brojni drugi uglednici iz javnog života Splita i Dalmacije.

"Elektrodalmacija i HEP su nositelji kako energetskog, tako i gospodarskog razvoja u Hrvatskoj. Upravo je HEP u Republici Hrvatskoj jedan od glavnih aktera u kreiranju Hrvatske kao niskougljične zemlje. U segmentu elektrifikacije prometa i energetike, i prelasku na obnovljive izvore energije, velika je prilika za našu zemlju. U sljedećim desetljećima nadmetanje u konkurentnosti vodit će se upravo u tom području, stoga želim i Elektrodalmaciji i HEP-u, da ubuduće, kao i dosad, oni budu ti koji će našoj zemlji osiguravati napredak“, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Monografija je predstavljena točno na dan kad je 1920. godine na Rivi zasvijetlilo prvo električno svjetlo javne namjene u Splitu. Električna energija je u Split dolazila 10 kilovoltnim dalekovodom od Hidroelektrane Vrilo na rijeci Jadro do transformatorske stanice Manuš, koja postoji i danas. Izgradilo ih je Električno poduzeće d.s.o.j., Split, prednik današnje Elektrodalmacije. Poduzeće je registrirano 10. siječnja 1920. te od tog datuma Elektrodalmacija bilježi svoju povijest.

„Stotinu i jedna godina postojanja Elektrodalmacije velika je i značajna obljetnica, kako za HEP, Split i Dalmaciju, tako i za čitavu Hrvatsku. Idejni začetnici, autori i suradnici na monografiji na zaista impresivan način predstavili su elektroprivrednu povijest ovog dijela Hrvatske i na tome im čestitam. Mi već danas ispisujemo povijest novih sto godina elektroprivrede na ovom području. U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u izgradnji, pripremi i razvoju imamo više desetaka projekata“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Autorica monografije, poznata splitska publicistkinja Herci Ganza, glavninu ovog kapitalnog djela na čak 472 stranice posvetila je postupnom prikazu razvoja današnje Elektrodalmacije, organizacije koja Splitu i srednjoj Dalmaciji i danas osigurava distribuciju električne energije. Monografija ujedno daje pregled razvoja elektrotehnike u njenim povojima na svjetskoj razini, razvoj primjene električne energije u Hrvatskoj te povijest javne rasvjete i početak upotrebe električne energije u Splitu te njen razvoj do današnjih dana. U monografiji je korišteno i više stotina fotografije iz albuma bivših i sadašnjih radnika Elektrodalmacije te brojnih publikacija i tiskovina koje su tijekom proteklih stotinu godina zabilježile razne događaje na području Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Tijekom stogodišnje povijesti Elektrodalmacije, od prvog električnog svjetla do danas, neraskidiva je njena veza s razvojem Splita, Županije pa u nekim razdobljima i cijele Dalmacije kako je prikazano kroz ovu monografiju. Razvoj Splita i Dalmacije nije moguće zamisliti bez razvoja elektroenergetskog sustava, kao što se ni Elektrodalmacija ne bi razvijala bez općeg napretka i razvoja društva i njegovih stalno rastućih potreba,“, izjavio je Saša Kraljević, direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava, Distribucijskog područja Elektrodalmacija Split, koji je ujedno i urednik monografije.

Distribucijsko područje Elektrodalmacije danas obuhvaća cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju te područje gradova Metkovića i Ploča u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S površinom od 5.030 km² i s više od 300.000 korisnika, Elektrodalmacija je danas drugo najveće distribucijsko područje u Hrvatskoj. Na području koje pokriva Elektrodalmacija, ulaganja u razdoblju od 2018. do 2020. godine iznosila su 411 milijuna kuna, što uključuje ulaganja u podmorske kabele od 16 milijuna kuna, gdje se ističe polaganje kabela između Podgore i otoka Hvara. Ove godine planirana ulaganja Elektrodalmacije iznose više od 170 milijuna kuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.