Predstavništvo HGK u Šangaju baza za širenje poslovanja

Predstavništvo HGK u Šangaju baza za širenje poslovanja

„Ovaj gospodarski forum održava se na godišnjicu otvorenja našeg predstavništva ovdje u Šangaju. Sa zadovoljstvom mogu reći da da smo u tih godinu dana postali baza za sve naše gospodarstvenike koji razmišljaju o širenju poslovanja na ovaj dio svijeta. Samo u prvih šest mjeseci rada predstavništva obratilo nam se više od 120 tvrtki,“ rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović otvarajući Hrvatsko-kineski gospodarski forum u Šangaju, dodajući da najviše prostora za daljnji rast suradnje s Kinom vidi u plasiranju visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda na kinesko tržište, prvenstveno prehrambenih. „Za naše gospodarstvenike ključna je tema rješavanje pitanja certifikata i dozvola izvoza pojedinih proizvoda,“ istaknuo je Burilović.

Transport i logistika kineski prioriteti

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na trend rasta trgovinske razmjene između Hrvatske i Kine koja je prošle godine iznosila 903 milijuna dolara. „U Kinu smo izvezli robe u vrijednosti od 125,9 milijuna dolara, što je za 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Niski operativni troškovi u odnosu na druge članice EU i odličan geostrateški položaj ono su što Hrvatsku čini privlačnom destinacijom kineskim ulagačima. Tri glavna paneuropska prometna koridora idu kroz našu zemlju i to nas stavlja na najkraću kopnenu rutu od srednje Europe prema Aziji“, poručio je Plenković, dodavši da je hrvatska cestovna infrastruktura vrhunska, a odličan zemljopisni položaj naših luka skraćuje transport robe preko Sueskog kanala za gotovo tjedan dana.

Upravo je sektor transporta i logistike u fokusu kineskih investitora već duže vremena, a posebno ih zanimaju naše željeznice, pomorske i zračne luke.

U fokusu turizam i brodogradnja

Dogradonačelnik Shanghaija Peng Chenlei je poručio da je uvjeren da će u sklopu inicijative „One Belt one Road“ biti još više napretka u svim područjima gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine. „Naši bilateralni odnosi s Hrvatskom su dobri i donijeli su opipljivu dobit građanima naših zemalja. Ubuduće očekujem još bolju suradnju, naročito u području turizma. Tu se nadam da će se hrvatski vizni režim za goste iz Kine pojednostaviti“, kazao je Chenlei, dodavši da kineski investitori pokazuju interes za ulaganja u Hrvatsku, a jedan od zanimljivijih sektora za ulaganje im je i brodogradnja.

Yang Jianrong, predsjednik šangajske Komore za međunarodnu trgovinu pohvalio je dosadašnje odnose i naglasio da će se trgovinska razmjena sigurno povećati ubuduće. „Kineska ulaganja u Hrvatsku rastu, mnogo je naših kompanija zainteresirano za ulazak na vaše i europsko tržište. Ovaj Forum i otvaranje ureda HTZ-a u Šangaju jasno pokazuju da se suradnja intenzivira, a na nama je da je promoviramo u što više područja“, izjavio je Jianrong.

Velika očekivanja od China International Import Expo

Min Shilin, zamjenik izvršnoga direktora Odbora za administraciju Shanghai Hongqiao Central Business Districta (CBD) održao je prezentaciju o Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (China International Import Expo) koji će sutra posjetiti i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo. Cilj Sajma je pružiti nove mogućnosti zemljama širom svijeta za proširenje izvoza u Kinu te stvoriti platformu za suradnju država i tvrtki koje se bave međunarodnom trgovinom i razmjenjuju poslovne prilike.

Kineskim poduzetnicima su predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, a u sklopu Foruma predstavnici 26 hrvatskih tvrtki održali su i B2B sastanke s potencijalnim kineskim partnerima.

„Dobro je da se Kina kroz međunarodni uvozni sajam dodatno otvorila za strane tvrtke. To uvelike mijenja paradigmu poslovanja s njima i nama kao proizvođačima i izvoznicima te ubrzava sam proces ulaska na kinesko tržište“, naglasio je Tomislav Petrić iz tvrtke Corus.

Helena Malogorski iz tvrtke Gen koja se bavi proizvodnjom biljnih dodataka prehrani istaknula je kako je na individualnim razgovorima dosta kineskih poduzetnika iskazalo interes za suradnju. „Vidimo odličan potencijal za buduću suradnju s kineskim tržištem jer ovdje ima jako puno zanimanja baš za ovakvu vrstu proizvoda“, zaključila je Malogorski.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.