Intenzivno razdoblje suradnje Hrvatske i Kine velika šansa za hrvatske izvoznike na tržištu od 1,4 milijarde ljudi

KINA FORUM

Zajedno sa šefovima delegacija drugih zemalja te domaćinom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, premijer Plenković jutros je sudjelovao na otvaranju 1. sajma China International Import Expo.Četvrtoga dana radnog posjeta Kini, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Šangaju na inauguralnom uvoznom sajmu China International Import Expo (CIIE), u sklopu kojeg je razgovarao s nizom političara i gospodarstvenika te održao govor na panel raspravi "Trgovina i inovacije", na kojem su bili i Bill Gates, Jack Ma te drugi političari i gospodarstvenici. Sudjelovao je i na otvorenju Ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju.
U govoru na panel raspravi ''Trgovina i inovacije'', na kojem su sudjelovali i malteški premijer Joseph Muscat, zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, osnivač Microsofta Bill Gates, osnivač Alibabe Jack Ma te drugi političari i gospodarstvenici, premijer Plenković predstavio je brojne inovatore i izumitelje koji su povezani s Hrvatskom, od začetnika padobrana Fausta Vrančića, preko Nikole Tesle i Ivana Vučetića, čovjeka koji je uveo otiske prstiju u kriminalistiku, pa do poduzetnika Mate Rimca, osnivača istoimene tvrtke koja je razvila najbrži električni automobil na svijetu, "hyper-automobil" Concept 2.
"Najbriljantniji primjer inovativnosti koji danas dolazi iz Hrvatske je tvrtka Rimac Automobili", rekao je Plenković. Dodao je da je ta tvrtka s kineskom grupacijom Camel objavila suradnju koja bi trebala rezultirati otvaranjem tvornice električnih motora i baterija vrijedne 158 milijuna dolara u pokrajini Hebei u središnjoj Kini"."Vjerujemo da poticanje takvih individualnih pothvata i inovativnih novih proizvoda predstavlja priliku za Hrvatsku za sudjelovanje i natjecanje na globalnoj razini", kazao je Plenković.

Hrvatska privržena multilateralizmu i slobodnoj trgovini

Podsjetio da Hrvatska ima sjajan geografski položaj u prometnome smislu. "Korištenjem hrvatskih luka možete uštedjeti cijeli tjedan za svu robu koja brodovima dolazi iz Azije u Europu putem Sueskog kanala", rekao je.Istaknuo je i privrženost Hrvatske slobodnoj trgovini i multilateralizmu, dodavši da se nastavkom ulaganja u inovacije, znanost i istraživanje, potaknuti brži gospodarski rast i veća razmjena s Kinom.

Hrvatska domaćin sljedećeg Kina+16

U izjavi za medije nakon otvorenja ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom posjeta Kini nakon političkih razgovora na najvišoj razini, kao i kontaktima s brojnim kineskim kompanijama, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, koji pokazuju velik interes za Hrvatsku."Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska u proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu Kina +16", istaknuo je predsjednik Vlade. Posebno je izrazio zadovoljstvo što je danas u Šangaju otvoren Ured Hrvatske turističke zajednice. Podsjetio je da je prošle godine, u mandatu njegove Vlade, donesena odluka da se otvori i Ured Hrvatske gospodarske komore. "Time šaljemo poruku u ekonomskom smislu najdinamičnijem gradu u Kini", dodao je.
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na poruke iz govora kineskog predsjednika Xija Jinpinga s otvaranja sajma CIIE. "Po meni je poslao prekretničku poruku, a ta je da se Kina koja je dominirala u smislu izvoza, sada otvara drugim tržištima i njihovim izvoznim proizvodima na svom tržištu", rekao je Plenković.Ocijenio je da to predstavlja šansu i za hrvatske izvoznike na ovako ogromnom tržištu od skoro milijardu i 400 milijuna ljudi. "Zato očekujem jedan snažan angažman našeg gospodarstva, naših poduzetnika koji su došli u velikom broju na sutrašnji gospodarski forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore", poručio je Plenković.Nakon svih sastanaka, kazao je premijer Plenković, a posebno nakon obilaska velikoga mosta od 36 kilometara u Hangzhou zaljevu, imamo veliko pouzdanje u izvođače radova na Pelješkom mostu.

Hrvatska ima prigodu biti dio nove globalne utakmice

„Sve zajedno, kao i nazočnost brojnih svjetskih lidera i čelnika globalnih organizacija, a osobito ovih iz trgovinskoga i financijskoga svijeta, pokazuje koliko je Kina, globalno gledajući, danas važna i koliko Hrvatska ima prigodu biti dio te velike utakmice, izrazito relevantne za cijeli svijet“, poručio je predsjednik Vlade.Što se tiče ulaganja, kazao je, sve zemlje Europske unije imaju ogroman interes za nastavak razvoja suradnje s Kinom. Dodao je kako i činjenica da je prije nekoliko dana u Bruxellesu održan sastanak između čelnika zemalja Azije i Europske unije pokazuje koliko je Azija relevantna.
„I Hrvatska se mora prilagoditi jednom balansiranom pogledu na svjetska zbivanja i tražiti svoju šansu na ovom tržištu“, poručio je.

Kvalitetno organiziran posjet Kini ostvario ciljeve

Osvrnuo se i na sinoćnjem susretu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji je organizirao svečano primanje za šefove delegacija uoči sajma China International Import Expo. Kazao je kako predsjednik Kine poznaje Hrvatsku i prema njoj ima simpatije.Premijer Plenković ocijenio je da je u svim sastancima na najvišoj razini, od premijera Kine, preko raznih ministara, do čelnika provincija, gradonačelnika Šangaja, pokazan velik interes za Hrvatsku. Dodao je da je danas održan sastanak s čelnicima kompanije Huawei, kompanije u rangu Microsofta, koja želi intenzivirati suradnju i biti partner Hrvatske u digitalnom dobu. 
„Izrazito dobar prijem i kvalitetno organiziran posjet, koji je u svim svojim elementima ostvario ciljeve zbog kojih smo i došli“, naglasio je predsjednik Vlade. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.