Cijene nekretnina neprimjereno visoke

Cijene nekretnina neprimjereno visoke

„Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, ponajprije prema lokaciji, a potom i prema vrstama i kvaliteti objekata. U ruralnim su područjima cijene izrazito niske i nekretnine je teško prodati. S druge strane, na obali i u većim gradovima potražnja znatno nadmašuje ponudu pa su cijene trenutno neprimjereno visoke“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvorenju 31. Foruma poslovanja nekretninama, koji se održava 17. i 18. svibnja u Amadria Parku u Šibeniku.

„Prema dinamici rasta cijena prednjači Grad Zagreb gdje su prošle godine cijene stambenih nekretnina porasle za više od deset posto.  Slijedi ga Jadran s rastom cijena od 5,3 %, dok je na ostalim područjima prošle godine zabilježen izrazito skroman rast od 0,5 %.

U 2018. je godini prosječna cijena jednog četvornog metra novog stana (bez POS-a) iznosila 11.819 kuna. To je rast od 6,2 % u odnosu na 2017. Situaciju za kupce donekle popravlja mjera subvencioniranja kamata stambenih kredita te lakša dostupnost i niži troškovi bankovnih stambenih kredita. Trenutno stambeni krediti banaka bilježe rast od 3,5 %, dok se kamata spustila na povijesno najnižu razinu od oko 3,5 %.

„Stanje na tržištu složeno je i konstantno se mijenja pa ćemo se raspravama na Forumu nastojati dotaknuti svih aktualnih tema. Izuzetno mi je drago da smo danas u Šibeniku jer Šibensko-kninska županije slavi svoj dan. To je povod da se upoznamo s urbanističkim planovima i projektima Krešimirova grada“, rekao je Zaher.

„Šibenik obiluje prirodnim bogatstvima i povijesnim nasljeđem te svoj koncept za budućnost gradi promičući upravo te vrijednosti u spoju sa suvremenošću. Šibenik je u posljednjim godinama promijenio svoju vizuru; europskim smo  novcem realizirali brojne projekte, revitalizirali smo dvije šibenske tvrđave, a radovi na trećoj započinju ovih dana. Od nekada industrijskog grada, Šibenik se pretvorio u  destinaciju atraktivnu poduzetnicima i turistima“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Da državni inspektorat nije represivni aparat, već partner gospodarstvenicima, rekao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor. „Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada bit će nam transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te će funkcionirati prema načelu jednakosti svih građana prema zakonu.“ Dodao je i da se uvode značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima povezane s prekršajnim postupkom. Naglasak će biti na mogućnosti otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Tijekom dva dana Foruma sudionici će se upoznati s radom novoosnovanog Državnog inspektorata koji će nadzirati rad posrednika u prometu nekretninama, a imat će priliku prisustvovati predavanjima o provedbi upisa u zemljišne knjige i katastre, zatim o aktualnoj problematici oko GDPR-a, o londonskim iskustvima agentice za prodaju nekretnina, a ove će godine prvi put biti održano motivacijsko predavanje Kome pripada budućnost.

Forum poslovanja nekretninama koji se u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava dvaput godišnje, središnje je mjesto okupljanja posrednika u prometu nekretninama na kojemu oni imaju priliku razmijeniti iskustva, čuti novosti o uređenju djelatnosti i iskustva stručnjaka o procjeni vrijednosti nekretnina, prostornog planiranja i usklađenosti prostornih planova za turistička područja te urbanizma kao razvojnog menadžmenta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.