Do kraja godine bit će obnovljene sve javne zgrade u Sisačko-moslavačkoj županiji

Do kraja godine bit će obnovljene sve javne zgrade u Sisačko-moslavačkoj županiji

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je danas, nakon sastanka sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes, da će sve javne zgrade u Sisačko-moslavačkoj županiji biti obnovljene do kraja godine.

"Za dovršetak obnove svih javnih objekata stradalih u potresu u Zagrebu i Petrinji, Vlada će na sljedećoj sjednici odobriti do 500 milijuna eura. Do sada je iz Fonda solidarnosti EU-a i Nacionalnog plana oporavka izdvojeno 2,6 milijardi eura. Dovršetak obnove financirat će se iz državnog proračuna“, rekao je ministar.

Ministar Bačić je izrazio zadovoljstvo intenzitetom obnove, posebice užeg centra Petrinje, koju zajednički vode Ministarstvo kulture i Grad Petrinja. „Velikim angažmanom konzervatora pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti i vratiti u prvobitno stanje, da su potresno sigurne, ali istovremeno vraćamo duh grada Petrinje“, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je također nazočila sastanku.

Dodala je da je obnova centra Petrinje sveobuhvatna te da će centar biti stambeno-poslovni. Ministar Bačić potvrdio je da se nastavlja obnova kuća koje nisu kulturna dobra, a nalaze se u užem središtu Petrinje. Na području Petrinje do sada je obnovljeno 3500 objekata ili kuća u privatnom vlasništvu, a trenutno je otvoreno 350 gradilišta.

Pojasnio je da bi se otvorilo više gradilišta, ali je morao biti raspisan novi natječaj jer su na prethodni pristigle ponude bile daleko iznad projektom predviđene cijene izgradnje, pa je natječaj poništen.

Bačić je izrazio nadu da će na novi natječaj pristići prihvatljive ponude, dodavši da se takvim postupcima usporava obnova potresom pogođenih područja.

Izvor: HINA/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.