Veliki dan za Savsku Ves - otvoren novi društveni i vatrogasni dom, investicija Grada Čakovca vrijedna više od 850 tisuća eura

Veliki dan za Savsku Ves - otvoren novi društveni i vatrogasni dom, investicija Grada Čakovca vrijedna više od 850 tisuća eura

Veliki dan za Savsku Ves! Uz prisustvo ministrice otvoren novi društveni i vatrogasni dom, investicija Grada Čakovca vrijedna više od 850 tisuća eura. Puštanjem balona članova podmlatka DVD-a Savska Ves, predstavnika udruga koje djeluju na području mjesta te okupljenih građana i prijatelja Savske Vesi, svečano je uz dan mjesta otvoren novi Društveni i vatrogasni dom.

Toliko dugo očekivani centralni objekt u Savskoj Vesi blagoslovio je župnik Župe sv. Marije Pomoćnice Strahoninec i dekan Čakovečkog dekanata, vlč. Vladimir Kolarić, uz prisustvo ministrice poljoprivrede RH Marije Vučković sa suradnicima, zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, župana Međimurske županije Matije Posavca, gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, načelnika Općine Strahoninec Franje Lehkeca, te domaćina gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini, predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca Josipa Varge, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Savska Ves Srećka Vranovića sa članovima, predsjednika DVD-a Savska Ves Roberta Peveci mnogobrojnih mještana i gostiju.

Novi dom investicija je Grada Čakovca sufinancirana preko mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH sa 80 posto. Ugovorena vrijednost investicije iznosila je 851.870,20 eura (uključujući i PDV), a u sklopu objekta izgrađeni su uredski prostori za udruge, vatrogasce, vatrogasno spremište, dvije garaže, prostorije za sastanke, dvorana s kuhinjom, sanitarni čvorovi i drugo. Pritom se postojeći društveni dom rekonstruirao, a uz južno pročelje dogradio ulazni vjetrobran i vatrogasni dom.

Gradonačelnica Cividini otvorila dom svim građanima, a vatrogascima poželjela više edukacija nego intervencija

“Želim da ovaj dom, koji je Savska Ves više nego zaslužila bude svakodnevno u funkciji te otvoren svim mještanima. Želim i da vatrogasci i u novom stoljeću više posla imaju na prevenciji i edukaciji mladih nego na gašenju požara. Želim da Savska Ves i dalje bude mjesni odbor kojim se ponose njezini mještani ali i cijeli Grad Čakovec. Neka početak rada ovog Doma označi početak novog „zlatnog doba“ za Savsku Ves“, rekla je u prigodnom obraćanju Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca i naglasila kako je danas veliki dan za mjesto, ne samo jer slavi i svoj dan te jer vatrogasci slave sto godina kontinuiranog i uspješnog rada, već zbog toga što je naselje od danas bogatije za novi objekt koji će biti na ponos mjesta i cijelog Čakovca.

“Posebno mi je drago i uvijek ističem činjenicu da je u svim čakovečkim naseljima, a posebno Savskoj Vesi razvijen, bogat i sveobuhvatan društveni život te da mještani aktivno doprinose razvoju svojih sredina, njihovom izgledu te organizaciji aktivnosti. Novi prostori napravljeni su upravo za udruge, koje su konačno dočekale nove, današnjem vremenu primjerene prostore, te koje će sigurno iskoristiti sve mogućnosti koje oni pružaju. No, posebno je važno što će u njima svoje prostore dobiti naši vatrogasci, koji se stotinu godina uspješno i kontinuirano skrbe o našoj sigurnosti. Ovo im je, vjerujem najljepši poklon za prvo stoljeće rada, te im hvala u ime svih nas na svemu što čine kako bi spriječili teške posljedice prirodnih nepogoda. Dokazali su se ponovno prije dva tjedna, kad su zajedno s ostalim čakovečkim i međimurskim vatrogascima sudjelovali u obrani od nabujalih Mure i Drave”, rekla je u govoru Cividini.

Predsjednik Mjesnog odbora: “Ovo je najbolji poklon svima nama Savčarima”

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora pritom je istaknuo ponosn što danas imaju mogućnost otvoriti ovu predivnu zgradu, njihov novi drugi dom u srcu Savske Vesi. “Dopustite mi da pozdravim našu gradonačelnicu Ljerku Cividini i sve predstavnike Grada Čakovca koji su zaslužni što smo dobili toliko očekivani društveni i vatrogasni dom, ovo je najbolji poklon svima nama Savčarima. Kako sam i ja bio dio projekta, znam koliko nas je izazova dočekalo, radilo se bez prestanka kako bi i u ovim prostorima mogli proslavili dan Savske Vesi. Evo danas se sve isplatilo, kad se ovaj dom daje svima nama, našim vatrogascima, našim udrugama, ženama, mjesnom odboru, umirovljenicima, nogometašima, veteranima, konjarima, svima koji to žele, na korištenje”, naglasio je i još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu. “Ovi će zidovi izvana biti zauvijek spomen na našu ljubav prema Savskoj Vesi, a iznutra mjesto zajedništva i okupljanja, mjesto sigurnosti koju nam uvijek omogućuju, a koju će sada i imati članovi DVD-a Savska Ves uz svoje nove prostore”, dodao je.

Predsjednik DVD-a Savska Ves rekao je da je ovo najbolji poklon koji su i vatrogasci mogli dobiti za 100. rođendan. Svojim aktivnostima na gašenju požara, ali i edukacijom mladih kao i provođenjem edukativnih akcija, sigurno će opravdati ovu investiciju. Zahvaljujući novom objektu u narednom razdoblju njihova spremnost bit će još bolja nego dosad.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je otvaranje ovog doma poruka da se bez obzira na veličinu mjesta, u Međimurju vodi računa o ravnomjernom razvoju. Pozdravljajući okupljene mještanke i mještane naglasio je da je odlično što je dom najvećim dijelom izgrađen zahvaljujući europskim sredstvima, a mnogo će značiti i za vatrogasni sustav u Međimurju, ali i za sve mještane.

“Podupiremo različite projekte komunalne i društvene infrastrukture putem programa ruralnog razvoja. Drago mi je ovdje vidjeti jedan tako lijep, rekonstruiran objekt, čestitam svima koji su omogućili njegovu realizaciju, sigurna sam da će biti na korist svih mještana”, rekla je među ostalim ministrica poljoprivrede Marija Vučković, naglasivši da je preko ovog programa u cijeloj zemlji obnovljeno ili izgrađeno 60 vatrogasnih domova i preko 200 dječjih vrtića te da će to činiti i dalje. “Cilj je ravnomjerno razvijati cijelu zemlju, a posebno ruralne dijelove kako bi razvijali i održavali vitalnost seoskih područja“, završila je Vučković.

Nakon otvorenja, prigodne svečanosti i blagoslova, svi prisutni obišli su novi dom i uvjerili se u najmodernije uvjete koji su omogućeni tamošnjim mještankama i mještanima. Spomenimo kako je svečanost svojom izvedbom himne Lijepe naše uveličao Erik Vrbanec, a čast da otvore dom puštanjem balona imali su članovi podmlatka DVD-a Savska Ves Eva Vurušić, Ria Posavec, Jakov Jalšovec, Marsel Mlinarić, Ivna Subotić, Mauro Mlinarić i Luka Košćak. 

Čakovec je dokazao spremnost za prijavu na europske fondove

Ovaj Dom jedna je od prvih kapitalnih realiziranih investicija na čakovečkom području, koja je rezultat pojačanog rada na projektnoj dokumentaciji i prijavi investicija na europske fondove. Čakovec je među najrazvijenijim sredinama u Hrvatskoj, a njegovi građani dakako žele i očekuju da to tako i ostane. “Pred završetkom, u realizaciji, pred početkom gradnje ili u fazi planiranja je mnoštvo projekata, mahom u infrastrukturu, koji za cilj imaju otvaranje novih mogućnosti, prije svega za sve građane Čakovca. Kao što Savska Ves više izgradnjom ovog Doma neće biti ista, tako će i cijelo područje Čakovca svojim građanima omogućiti nove sadržaje te još veći komunalni standard”, zaključila je čakovečka gradonačelnica i svim mještankama i mještanima čestitala njihov dan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.