Energetska obnova za dvije područne škole OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu

Energetska obnova za dvije područne škole OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu

Na današnjoj uvodnoj konferenciji projekata energetske obnove područnih škola Kuljevčica i Prigorec, čija je matična škola OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec o projektima su govorili zamjenik župana Tomislav Paljak i Damir Jagić, ravnatelj OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec. 

Riječ je o jednoj od čak deset konferencija koje se održavaju ovaj i sljedeći mjesec, napomenuo je zamjenik župana Tomislav Paljak. 

- I dok su se konferencije morale odgađati zbog koronakrize, radovi su se odvijali brzo tako da sada u kratkom roku moramo odraditi niz obveza koje nas vesele. U energetsku obnovu pet škola na ivanečkom području ulažemo čak 15,2 milijuna kuna. Lani je obnovljena OŠ Radovan, radovi sada traju u njihovoj područnoj školi Gačice, pred završetkom je Srednja škola Ivanec, u koju se ulaže više od 10 milijuna kuna. U područne škole Kuljevčica i Prigorec uloženo će biti 2,2 milijuna kuna, čime ćemo osigurati da se školski život i dalje odvija u tim sredinama. U Kuljevčici je škola počela djelovati prije 141 godinu, a u Prigorcu prije 91 godinu, što dovoljno govori o tradiciji i važnosti zadržavanja obrazovnih ustanova u tim mjestima – istaknuo je Paljak.

Projekti energetske obnove područnih škola financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Kuljevčica, na adresi Jerovec 197, 42240 Ivanec“ nakon provedenog postupka nabave radova je 1.071.647,21 kunu.Odobreno je 420.965,80 kuna bespovratnih EU sredstava, dok će Varaždinska županija osigurati 650.681,41 kuna, od čega je 180.384,12 kuna iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 915.442 kuna. 

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Prigorec, na adresi Prigorec 83 a, 42240 Ivanec“ nakon postupka javne nabave je 1.130.012,88 kuna. Projekt se s 536.475,00 kuna financira bespovratnim EU sredstvima, a iz županijskog proračuna bit će osigurano 593.537,88 kuna, od čega je 240.587,10 kuna iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 937.453,30 kuna.

Projektima energetske obnove zgrada pridonjet će se smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove i obnovljivih izvora energije, a prema riječima ravnatelja i zamjenika župana te iako male škole sa po tridesetak učenika predstavljaju kulturno prosvjetna središta tih mjesta i garancija su ostanka mladih obitelji u tome kraju. Obje škole osim što će biti obnovljene postaju i energetski neovisne s velikim uštedama na energiji. Tradicija školstva u tom je kraju starija je od 90, odnosno 130 godina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.