Casablanca za početnike - filmska destinacija i danas je šarmantna i kozmopolitska

Casablanca za početnike - filmska destinacija i danas je šarmantna i kozmopolitska

U Casablancu sam iz Tangera stigao vlakom El Borak koji dosiže brzinu 320 kilometara na sat uz svu pripadajuću udobnost. Najbrži je vlak u Africi s time da će uskoro sličan krenuti voziti i u Gani, dok se mi u Hrvatskoj veselimo kada dostigne brzinu stotinu kilometara na sat. Treba dodati da su važniji gradovi odlično povezani vlakovima, a ostali suvremenim autobusima Supratransa.

 Željeznički kolodvor je nov i prekrasan kao većina u Maroku, od kojih me posebno dojmio onaj u Marrakeshu. Čak postoji i salon za putnike 1. razreda, a koji se voze Al Borakom. Već izlaskom s njega shvatio sam da sam došao u lijep i zanimljiv grad usprkos lošim komentarima nekih blogera koji često ili projure gradom ne osjetivši njegovo bilo i dušu ili jednostavno žude posjetiti tri ili četiri zanimljivosti i produže dalje kako bi se hvalili brojem posjećenih država i gradova. Casablanca je šarmantna i kozmopolitska, okrenuta poslovima i industriji i manje je turistički posjećena. A što se kriminala tiče, često sam se u ponoć vraćao u hotel bez ikakvih poteškoća.

 Casablanca je skuplja od drugih marokanskih gradova, a zahvaljujući klimi ugodna je za boravak tijekom cijele godine. U njoj ćete pronaći veliki broj vrlo dobrih restorana, plaže i ljubazne domaćine. Mislim da se upravo u njoj može odlično osjetiti duh Maroka u odnosu na neke druge turistima omiljene gradove. Do središta grada možete krenuti tramvajem, a ja sam izabrao pješačenje kako bih što bolje upoznao grad i ljude. i Nisam pogriješio! Ugodno su me iznenadile vrlo čiste ulice i pločnici, uglavnom dobro očuvana pročelja k tome krasnih zgrada još iz doba francuskog kolonijalizma. Niz kavana u prizemlju podsjećaju na vrijeme snimanja filma Casablanca. Naravno, u pozitivnom smislu.

Najveći problem je što mnogi posjetitelji Casablance na svakom koraku očekuju Humphreyja Bogarta, Ingrid Bergman i Paula Henreidu u ozračju Drugog svjetskog rata iz filma Casablanca koji je osvojio tri Oscara, uključujući za najbolji film. Srećom, postoji Rick's Cafe uređen prema sceni iz filma. Bez danima ranije rezerviranog mjesta za obrok ne može se ući niti je dozvoljeno fotografiranje. No, dobro, ima načina da se to postigne.

 Zahvaljujući znatiželji, naišao sam na jednu od tržnica na kojoj prevladavaju netom ulovljene ribe i plodovi mora. Ogladnite li, možete na stojnici pojesti svježe kamenice ili u unutrašnjem dvorištu sjesti u neki od mnogobrojnih restorančića s odličnom marokanskom hranom. Ili kupiti kornjaču za juhu.

Ovdašnja medina je namijenjena stanovnicima, a turisti su dobrodošli. Glavni ulaz je kraj čuvene kule sa satom, a onda slijede kuće, trgovinice suvenirima i na kraju mnogobrojne trgovine s proizvodima sa sela. Nemojte se čuditi ukoliko se neki prodavač ponudi da vas provede medinom ili vam se obrati čovjek za susjednim stolom u kavani obrati i ponudi da vas odvede u „najbolju“ suvenirnicu. Posao je posao, zar ne?  Ukoliko ste muškarac neizostavno posjetite neku od brijačnica i uživajte u ritualnom brijanju, a žene se mogu nagraditi kanon u nekom od mnogobrojnih frizerskih salona. No, ne znate li francuski bit će malo dosadnije. Ili ipak…?

 

Podsjećam da se Kraljevina Maroko, ili Zapadna Kraljevina na arapskom, nalazi uz Sredozemno more i Atlantski ocean, a ima i dio Sahare kada se prijeđe preko gorja Atlas u pravcu Zapadne Sahare. U Maroku su glavni jezici narječje arapskog jezika, te narječja berberskog kojim govore stanovnici u planinskim područjima. Približno 75 posto ljudi govori i francuski, a engleski uglavnom mladi.

I tako pod dojmom priče o medini stižem i na Golublji trg prepun vrlo pitomih golubova i krasne prilike za slične fotografije za Instagram ili Fejs ili filmić za Tik-Tok. Okružuju ga prekrasne građevine u arapskom stilu. Kako je riječ o središtu grada osjetit ćete užurbanost na arapski način. Za kraj posjete ostavio sam prekrasnu šetnicu uz more koja završava kod pete najveće džamije na svijetu  - Hasana II. Državna religija je Islam kojem pripadaju gotovo svi vrlo ljubazni stanovnici. Većina su sunitski muslimani i nemojte se začuditi kada prodavač sokova ili brze hrane napusti stojnicu, prostre sag i počne se nedaleko od nje klanjati.

Casablanca je lijepa i kozmopolitska, ali treba obavezno odvojiti vrijeme za posjet trgovačkom centru smještenom na obali s lijepim muzejom o osvajanju svemira. I, prirodno, uživati na terasi i pogledu na valove Atlantskog oceana.  

A noć prepuštam vlastitom izboru.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.