Imoćanin Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara Bisera mora

pobjednici biser mora

Imoćanin Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara Bisera mora. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj koje se održavalo od 9. do. 13 travnja u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a okupilo je preko 250 kuhara iz 21 zemlje. Na Biseru mora natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola, te profesionalni kuhari pojedinačno (juniori i seniori) ili u timovima. Osim toga, tijekom četiri dana festivala održano je prvo natjecanje pizzaiola Bisera mora, niz master classova koje su vodili vrsni kuhari Francuske, Malte, Albanije i Hrvatske, bilo je prezentacija nacionalnih gastronomija država sudionika kao i mnoštvo drugih popratnih gastro i eno događanja.

 

Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu (kuhanje s namirnicama iznenađenja koje im je dao organizator uoči natjecanja). Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja. Nagrade su im dodijeljene na velikoj završnoj svečanosti uz koncert Četiri tenora.

" Prije finala osvojio sam zlata za jela s janjetinom i ribom, a malo sam ostao neshvaćen u kategoriji modernih jela sa svojom dekonstrukcijom rižota od sipe i tu sam dobio srebro. Inače se nikad ne pripremam za natjecanja, ne vježbam jela prije, nego ih sva radim po prvi put kad se natječem. U black boxu, ponukan dosadašnjim iskustvom, pazio sam što i kako rade ostala četiri finalista. Dobili smo za zadatak rižot sa škampima i kozicama, a vidio sam da rade po jedan rižot, te sam se odlučio napraviti dvije varijante i tu smatram da sam stekao prednost ponudivši više nego ostali" – kazao je Grančić.

U drugom slijedu finalisti su za glavno jelo dobili bakalar, riblju mlač i kapare, a tim je sastojcima Grančić dodao i vrhnje za šlag te, kako kaže, dobio "umami". Za desert finalisti su morali iskoristiti jagode, maslinovo ulje i med od čega je Grančić napravio slasticu od toplih jagoda koju je oblikovao modelom za izradu puzzli.

 

Dodajmo, Grančić je posljednjih godinu i pol dana šef kuhinje u splitskom hotelu Park s 5 zvjezdica, a učio se zanatu u restoranima zagrebačkih hotela Sheraton i Antunović, kuhao je i kod Graše u Splitu, a nakon toga ostvario uzlet u kuhinji makarskog restorana Jež. Prije Parka bio je i food manager hotela Medora u Podgori. Spomenimo da je Jadran osvojio sva ŠKMER-ova natjecanja. Počeo je krajem 2016. s prvom nagradom na "Dioklecijanovoj amfori", zatim je odnio zlato na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija - IKKER 2017. u Makarskoj. Tri dana kasnije nastupio je kao član tročlane reprezentacije ŠKMER-a na internacionalnom natjecanju “2. Aegean culinary champions cup” u Turskoj gdje su osvojili srebro. Zatim je pobijedio i na 12. Biseru mora.

Dodajmo, da je titulu juniorskog prvaka ovogodišnjeg Bisera mora obranio Dragutin Mandić (21), mladi kuhar iz Vranjica, što je bilo prvo put da je netko u 14. godina održavanja ove manifestacije uspije osvojiti istu titulu. U timskom natjecanju pobijedili su također, Dalmatinci – ekipa Kap uja (Mate Đuzel, Maša Zeleni i Ante Rubić).

 

 

Video: Jadran Grancic finale

https://www.youtube.com/watch?v=2K-LLO2Hii8

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.