Na međunarodnom natjecanju u Nišu, ŠKMER-ov mladi chef osvojio dva zlata u juniorskim kategorijama

Na međunarodnom natjecanju u Nišu, ŠKMER-ov mladi chef osvojio dva zlata u juniorskim kategorijama

Sinjski kuhar Marin Vučković (21), inače voditelj radionica za djecu i mlade Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), na međunarodnom 11. Gastro turističkom festivalu u Nišu osvojio je dva zlata u juniorskom dijelu. Natjecalo se stotinjak kuhara iz 13 zemalja u 8  disciplina. Marin je u kategoriji "Pasta" pripremio tjesteninu agnolotti s gljivama, inače tipičnu za regiju Pijemont u Italiji. U kategoriji "Meso" predstavio se jelom biftek & kvasac, odnosno mesom odležanom u smjesi s mlijekom u prahu, te posluženom s kremom od preprženih komadića cvjetače uz dodatak kvasca i maslaca. Umak za biftek Marin je radio od karameliziranog luka s vinom.

„U Nišu su nas dočekali raširenih ruku u vrlo ugodnoj atmosferi, a na svakom koraku bio je miris roštilja. Probali smo njihove vrlo ukusne domaće proizvode koje nismo odbijali bez obzira na sitost. U Niš smo stigli iz Sarajeva nakon prezentacije Dalmatinske marende koje ŠKMER održava s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije. Zbog graničnih prijelaza nisam smio nositi nikakve proizvode za natjecanje. Stoga su se moja jela bazirala na namirnicama koje mogu nabaviti u tom podneblju. Vrijeme za pripremu jela je dosta kraće nego na dosadašnjim natjecanjima u kojima sam sudjelovao - 30 minuta, pa sam bio primoran izabrati jednostavnija jela i bazirati se više na ukus što je, uostalom, i najbitnije. Od pripreme prije natjecanja smio sam samo oguliti povrće i zamijesiti tijesto za tjesteninu. Tako da sam i dosta žurio s kuhanjem kako bih sve stigao na vrijeme“ – ispričao je Vučković.

Ovo mu je osma zlatna medalja. Bio je juniorski prvak Dubrovnik Royal Gourmeta 2024. te dva puta drugi na Biseru mora u kategorijama za kuhare do 21 godine starosti. Iza njega je školovanje u Sinju, prakse po dalmatinskim restoranima i hotelu u Portugalu, deseci radionica, kulinarskih treninga i tečajeva u ŠKMER Akademiji. Marin se već priprema za San Pellegrino natjecanje gdje se natječu perspektivni i talentirani mladi kuhari svijeta do 30 godina u organizaciji poznatog talijanskog brenda vode.

“Završio sam u Sinju za turističko-hotelijerskog komercijalista, no, cijeli život sam volio kuhanje i želio se time baviti. U obitelji se nitko nije time profesionalno bavio, već sam kao i svi učio od majke. Tijekom školovanja sa 16 godina odlazim na prvu sezonu u restoran “Aequum” na Čiovu, a tako sam nastavio i svih idućih godina tijekom ljetnih praznika; radeći i učeći se poslu u stvarnom radnom okruženju. Bio sam i u Portugalu u sklopu programa Erasmus te radio u hotelu “O cante”, gdje sam podosta naučio o samoj zemlji, a što mi je bilo iznimno značajno, i o njihovom kulinarstvu” – ispričao je Vučković.

Kako bi ispunio svoju želju, u ŠKMER Akademiji se prekvalificirao u kuhara, a zatim je prošao i druge edukacije pod vodstvom masterchefa Željka Nevena Bremeca i chefa Petra Vlaka, koji je također u Nišu prije dvije godine osvojio zlato, kako bi upoznao tehnike i koncepte majstora gastronomije, kao i organiziranja posla u profesionalnoj kuhinji.

“Od edukacija sam prošao jednodnevne tečajeve, višednevne treninge i master classove, bilo je tu raznih tema i metoda jer današnje kuharstvo zahtijeva svestranost i neprestano usavršavanje koje prati svjetske trendove“ – dodao je Vučković.

 Foto: ŠKMER

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.