Radionice “Kuhanje je đir!” ponovo kreću najesen, a po prvi put uključit će se i studenti

Radionice “Kuhanje je đir!” ponovo kreću najesen, a po prvi put uključit će se i studenti

 

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) najesen nastavljaju s nizom projekta kojima je cilj unaprijediti vještine i zdrave prehrambene navike djece i mladih te promovirati zero waste koncepte, odnosno kuhanje sa što manje otpada i uz potpuno iskorištavanje namirnica. Atraktivna i zdrava jela svjetskih kuhinja, različite tehnike pripreme i, dakako, male gozbe na kraju druženja, okosnica su i dva nova ciklusa radionica za djecu i mlade "Kuhanje je đir!.

Radionice će se održavati od rujna do prosinca 2022. godine u ŠKMER Kuharskoj Akademiji u dogovoru s obrazovnim institucijama iz Splita te okolnih mjesta i gradova. Jedan ciklus planiran je za grupe od 6 do 18 godina i uz potporu Splitsko-dalmatinske županije. Drugi, pak, više usmjeren je na srednjoškolce i studente te podržan od Grada Splita.

"Polaznici će tijekom radionica kuhajući s našim chefovima i edukatorima usvojiti praktične vještine nužne u svakodnevnom životu, kao što su brzina, spretnost, preciznost, kreativnost i snalažljivost. Najvjerojatnije je da će dio mladih polaznika svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma te ih kroz ovaj projekt želimo naučiti pripremi jednostavnih i zdravih jela, te ih potaknuti da dalje razvijaju vještine i znanja. Ovakav vid hands on edukacija dobra su potpora i studentskoj populaciji koja će naučiti raditi ekonomične, sezonske i zdrave obroke. Isto tako pokazalo se da mlađi uzrasti na ovakvim radionicama po prvi put probaju jela i namirnice koja prije nisu željeli, a sve zahvaljujući tome jer su sudjelovali u pripremi i upoznali se s njihovim benefitima" – poručila je Nives Delić, voditeljica projekta Kuhanje je đir!.

Dodajmo, projekt „Kuhanje je đir!“ pokrenut je 2019. godine kao odgovor na zahtjeve koji se ne svode samo na stjecanje znanja, nego i na postizanje te razvoj vještina u promijenjenim okolnostima suvremenog društva.

"Domaćinstvo kao nastavni predmet već odavno je izostavljeno iz školskog programa, pa učenici osnove kuhanja ne mogu naučiti u školi, a često ni od roditelja koji zbog poslovnih obaveza sve manje vremena provode s njima. Vjerujemo da kroz ovaj projekt znanja i vještine koje mladi usvoje na radionicama uvelike će im pomoći u njihovom budućem samostalnom životu, a da sve bude zanimljivije, osim domaće kuhinje, pripremaju se i brojna atraktivna jela iz svjetskih gastronomija" - istaknula je Delić.

 

foto: ŠKMER

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.