Povratak vlastelice - zaštitnog simbola Ninske lagune

vlastelica

Polako ali sigurno dolazi i ljeto, a s njime i povratak odnosno dolazak ptica selica u njihovo omiljeno odredište Ninsku lagunu. Iz toplijih krajeva na jugu Afrike gdje obično prezimljuje vratila se poznata vlastelica, jedna od najugroženijih ptica, upisana u IUCN crvenu listu ugroženih vrsta ptica Hrvatske i Europe. Vlastelice postepeno dolijeću, a ovih se dana na područje Ninske solane može prebrojati jedanaest parova ove vrste ptica.

 FOTO: Marin Štulić, Vlastelica

U Ninsku lagunu, koja se može pohvaliti impresivnom florom i faunom ova ljepotica donijela je pravi dašak elegancije, te svatko tko ju je barem jednom u životu vidio ostao je oduševljen njenim ljupkim tijelom s crnim krilima na bijelom tijelu te upečatljivim crvenim nogama. Prizori koji krase Ninsku lagunu ovih dana zaista su zapanjujući i jednostavno ostavljaju bez daha jer se može vidjeti mnoštvo razigranih ptica među kojima se ističe vlastelica.

FOTO: Boris Kaćan, Pčelarice

I naziv vlastelica proizašao je iz takvog dojma, budući je vitka i otmjena uzrasta, a ponosna vladanja kao plemkinja među pticama. Promatrajući je kako gaca sa svojim upečatljivm dugačkim crvenim nogama po plićinama Ninske lagune ona djeluje izrazito krhko, iako je to veća ptica, dugačka između 35 - 40 cm. Ovih se dana čuje njihovo glasno kreštanje blizu otoka grada Nina jer je započela sezona gniježđenja.

FOTO: Marin Štulić

Za vrijeme gniježđenja ova se ptica zadržava u malim jatima i to najčešće 5-10 ptica zajedno, no često se uključuje u mješovita jata sa drugim pticama. Ova endemična ptica gnijezdo obično gradi na golom tlu, na otočićima ili sprudovima okruženim plitkom vodom, a katkad i na suhom tlu. Vlastelica latinskog naziva Himantopus himantopus svojom gracioznom pojavom i živahnim, glasnim cvrkutom s kojim kao da pozdravlja sve prisutne, predstavlja pravo malo bogatsvo Nina, te s pravom može nositi epitet - zaštitni simbol Ninske lagune. Upravo je Ninska laguna pravo ptičje carstvo, metropola sa preko 204 raznih vrsta, pa i ne čudi činjenica što ju je ova atrakcija od ptice izabrala za svoj dom već dugi niz godina. Ninski zaljev i Ninska laguna nude neopisivo bogatstvo i raznolikost ptičjeg svijeta, s muljevitim i pjeskovitim obalama te s močvarnim predjelima. 

FOTO: Ivo Pervan, Bijela čaplja

Stoga je postavljena misija i vizija razvoja Eko parka Ninska laguna usmjerena na očuvanje tradicionalnog načina života lokalnih stanovnika i čuvanje vrijednih staništa, kao i zalaganje za razvoj održivog gospodarenja na prostoru lagune, zaljeva i šire. Impresivna flora i fauna Eko parka Ninske lagune, čisti zrak, crvkut ptica te mogućnost promatranja i fotografiranja atraktivne autohtone vlastelice priuštiti će vam izlet za pamćenje. Boje, atmosfera i cijeli scenarij jedinstvene hrvatske lagune pravog Eko parka je nešto što nećete moći doživjeti svaki dan. Ti prizori postaju mjesta sa kojih nosite nezaboravne uspomene. Stoga istinski ljubitelji prirode i aktivnog odmora dobro došli u netaknutu prirodu lagune uz starohrvatski kraljevski grad Nin.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.