Najljepši hrvatski dvorci na poštanskim markama

Najljepši hrvatski dvorci na poštanskim markama

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. svibnja prigodne poštanske marke iz serije „Dvorci Hrvatske“. Prigodna serija s motivom hrvatskih dvoraca izlazi svake dvije godine, a do sada je na poštanskim markama iz ove serije prikazano naših 16 dvoraca. Na ovogodišnjem izdanju prikazani su dvorci Januševec, Lovrečina, Lužnica i Oršić (Gornja Bistra). Autor prigodnih maraka je Duje Šegvić, dizajner iz Splita, koji je svojim dizajnom prilagodio za tisak fotografije Miljenka Zekića. Nominalna vrijednost maraka je 3,10 kuna za svaki tiskani motiv, a naklada arčića iznosi 100 000 primjeraka po motivu, odnosno 10 000 zajedničkih araka. Marke su izdane u arčićima od devet maraka i u zajedničkom arku od osam maraka s osam privjesaka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Dvorac Januševec mnogi smatraju najvišim dometom klasicističke arhitekture u Hrvatskoj. Nalazi se u selu Prigorju Brdovečkom, blizu Zaprešića, 20 km zapadno od središta Zagreba. Prije gradnje dvorca bila je ondje kurija u vlasništvu obitelji grofova Kulmer i Sermage. Posjed je 1829. kupio barun Josip Vrkljan i dao podići dvorac. Dvorac je 1845. kupio grof Corberon, francuski političar koji se nastanio u Hrvatskoj. Godine 1984. u Januševcu je smješten dio arhivske građe Hrvatskoga državnog arhiva, koja se ondje nalazi do danas.

Lovrečina je dvorac u ravnici, četiri kilometara sjeveroistočno od Vrbovca, 40 km istočno od Zagreba. Ime je dobio prema obližnjoj crkvi sv. Lovre, koja se spominje od početka 14. stoljeća. U 18. stoljeću pripadao je obiteljima Orehoczy, Drašković, Kiš i Fodroczy, a u 19. stoljeću grofovima Patačić i obitelji Farkaš. Lovrečinu je 1879. kupio francuski general Tomasini, koji se nakon pada Napoleona III. naselio u Hrvatskoj. Njegov prijatelj, Francuz markiz de Piennes, kupio je nakon Tomasinija Lovrečinu 1909. i darovao ju zagrebačkoj Družbi sestara milosrdnica, koja posjeduje dvorac i danas. 

Dvorac Lužnica smješten je u savskoj nizini zapadno od Zaprešića, 20 km zapadno od središta Zagreba. Građen je u 18. stoljeću premda je posjed postojao i prije. Lužnica je u 18. stoljeću pripala barunu Pavlu Rauchu i od tada je bila glavno sjedište obitelji Rauch, njemačko-saskog podrijetla. Obitelj Rauch živjela je u dvorcu do 1925., kada cijeli posjed kupuje Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje su u dvorcu organizirale samostan u kojem su časne sestre živjele osam desetljeća. Na mjestu gospodarskih zgrada sagrađena je 2005. nova zgrada samostana.

Dvorac Oršić u Gornjoj Bistri smatra se jednim od najvrjednijih baroknih hrvatskih dvoraca. Smješten je na brežuljku sjeverozapadnih padina Medvednice. Dvorac je podigao između 1770. i 1775. podmaršal grof Krsto II. Oršić i to je bio veliki graditeljski zahvat u ono doba. Oršići su posjedovali dvorac do sredine 19. stoljeća, kada ga kupuje obitelj Carion iz Pariza i u njemu živi do 1936. godine. Od 1950. do danas u dvorcu je smještena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.