Nove prigodne poštanske marke u suradnji s Filipinskom poštom

Nove prigodne poštanske marke u suradnji s Filipinskom poštom

Hrvatska pošta pustit će 5. prosinca 2018. u optjecaj prigodne poštanske marke izdane u bloku u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Filipinima. Prigodni blok čine dvije marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Vrijednost svake marke iznosi 6,50 kuna, a tiskane su u nakladi od 35.000 blokova. Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Filipinskom poštom. Motivi maraka su veličanstvene utvrde koje su imale obrambenu ulogu, ali i povijesno-kulturno značenje za razvoj gradova u kojima se nalaze. Autorica hrvatske marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, dok filipinsku marku potpisuje Eunice Dabu. Hrvatsku marku krasi motiv kaštela sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika, koji se nalazi u središtu grada, dok je glavni motiv na filipinskoj marki znamenita tvrđava Santiago, Intramuros. Sve poštanske marke mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr. Žig prvog dana bit će u uporabi 5. i 6. prosinca u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Utvrda sv. Mihovila, Šibenik

Kaštel sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika, nalazi se u središtu grada. Riječ je o položaju na uzvisini visokoj 60 metara odakle se dobro mogao nadzirati morski prilaz šibenskoj luci. Taj je položaj strateški vrijedan jer je blizu obale, a opet zaštićen strminom. Utvrda je zasigurno već postojala u doba prvog spomena Šibenika, 1066. godine. Od te utvrde nije ništa očuvano zbog oštećivanja, rušenja i ponovnoga građenja kaštela kroz povijest. Za najstarije danas postojeće strukture može se procijeniti da potječu iz 13. stoljeća.

Tvrđava Santiago, Intramuros

Godine 1571. španjolski osvajač Miguel Lopez de Legazpi stvorio je od Manile, kojom je prethodno vladao radža Sulejman, novu prijestolnicu rastućeg španjolskog kolonijalnog carstva na Dalekom istoku, a obnovljena drvena tvrđava svrgnutog radže postala je stožer španjolske vojske. Kako je grad postajao sve bogatijim i zauzimao sve istaknutije mjesto na svjetskoj pozornici, tako je i tvrđava Santiago izrasla u zadivljujući simbol španjolske moći na istoku.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.