Festival varaždinskih dvorišta: Vila Oblath otvara svoja vrata

Festival varaždinskih dvorišta: Vila Oblath otvara svoja vrata

U suradnji Turističke zajednice grada Varaždina, Udruge gluhih i nagluhih grada Varaždina i Varaždinske županije, Društva arhitekata Varaždin i Radne skupine Varaždin za vrijeme 9. izdanja Festivala varaždinskih dvorišta (15. i 16. lipnja 2024.) u vanjskom prostoru Vile Oblath organiziran je raznovrstan program, koji će uključivati predavanja i radionice prilagođene svim dobnim skupinama. Posjetitelji će moći saznati nešto o arhitektonskom značaju ove kuće, izraditi maketu Vile Oblath ili kroz razna predavanja i radionice naučiti kako komunicirati s gluhom i nagluhom osobom.

 Detaljan program:

Subota jutro, 15 lipnja: 10:00 – 11:00 - predavanje „Značaj Vile Oblath u arhitekturi grada Varaždina“ i obilazak kuće 11:00 – 11:20 - predavanje „Kako komunicirati s gluhom i nagluhom osobom“ 12:00 – 13:00 - radionica znakovnog jezika „Znakujmo svi“ 11:00 – 14:00 - radionica za najmlađe „Izgradi svoju Vilu Oblath“ - izrada maketa Subota poslijepodne, 15. lipnja: 17:00 – 17:20 - predavanje „Kako komunicirati s gluhom i nagluhom osobom“ 18:00 – 19:00 - predavanje „Značaj Vile Oblath“ i obilazak kuće 19:00 – 20:00 – radionica znakovnog jezika „Znakujmo svi“ 17:00 – 20:00 - radionica za najmlađe „Izgradi svoju Vilu Oblath“ - izrada maketa Nedjelja jutro, 16. lipnja: 10:00 - 10:20 - predavanje „Kako komunicirati s gluhom i nagluhom osobom“ 11:00 – 12:00 - predavanje „Značaj Vile Oblath u arhitekturi grada Varaždina“ i obilazak kuće 12:00 – 13:00 - radionica znakovnog jezika „Znakujmo svi“ 10:00 – 14:00 - radionica za najmlađe „Izgradi svoju Vilu Oblath“ - izrada maketa *Non-stop ulična projekcija filmova o arhitekturi Varaždina i komunikaciji s gluhim osobama Inače, vila Oblath svjedoči o unapređenju kulture stanovanja i modernizaciji životnih standarda u prvoj polovici 20. stoljeća.

Vila je locirana u varaždinskom kvartu uz gradski kolodvor koji se je počeo graditi krajem 19. stoljeća kao rezidencijalni dio za srednju, višu i visoku klasu građanstva. Projektirao ju je Zlatko Neumann, bečki đak koji je uz redovni studij arhitekture na tehničkoj visokoj školi u Beču radio kao arhitekt suradnik u uredu jednog od ključnih utemeljitelja moderne arhitekture, Adolfa Loosa. Da je Loos uvelike utjecao na Neumannovu arhitekturu, potvrđuje izgled vile Oblath.

Dok je pročišćeno pročelje vile odraz averzije modernizma prema historicističkim stilovima i dekoracijama, unutrašnji je tlocrt u potpunosti podređen životnoj udobnosti i funkcionalnosti. Iako je vila Oblath od otuđenja uvelike devastirana, o njenom nekadašnjem izgledu i prostornom rasporedu saznaje se iz sačuvanih arhivskih spisa i nacrta.

Danas je u njoj smještena je udruga gluhih i nagluhih grada Varaždina i Varaždinske županije te se je u suradnji s Radnom skupinom Varaždin pojavila inicijativa za popularizaciju i podizanje opće svijesti o značaju ovog arhitektonskog zdanja u svrhe revitalizacije i njenog očuvanja za buduće generacije. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se priključe ovoj inicijativi te za vrijeme trajanja Festivala varaždinskih dvorišta posjete širok spektar događanja u vili Oblath

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.