ŠKMER - Recepti za sportski uspjeh: Tri kućna recepta za brzi oporavak mladih sportaša nakon treninga

ŠKMER - Recepti za sportski uspjeh: Tri kućna recepta za brzi oporavak mladih sportaša nakon treninga

ŠKMER - edukacija o adekvatnoj prehrani za djecu sportaše i predstavljanje triju recepata za brzi oporavak nakon treninga i drugih fizičkih aktivnosti, bile su teme prve radionice Recepta za sportski uspjeh održane u petak u ŠKMER Kuharskoj Akademiji.

Riječ je o projektu udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) pokrenutom uz potporu Grada Splita, te u suradnji s magistrom nutricionizma Draganom Olujić i kineziologom te kineziterapeutom Antom Jurićem, inače angažiranima u HNK Hajduk. Cilj prve radionice bilo je roditeljima, a posredno i djeci sportašima dati upute za pripremu nutritivno adekvatnih dodatnih obroka prema savjetima stručnjaka. 

Olujić je tom prilikom navela kako brojni roditelji traže savjete što i kad njihova djeca trebaju jesti prije i nakon treninga, kako postići optimalan unos energije te izbjeći "prazne" kalorije, nezdrava jela i dodatke prehrani za kakvima se najčešće poseže u nedostatku boljih opcija.

Uputila je i na iznimnu važnost "obroka za oporavak" organizma mladih sportaša neposredno nakon aktivnosti što je i bila središnja tema radionice. Stoga je takva tri "prenosiva" obroka prema njezinim nutricionističkim napucima, osmislio chef Željko Neven Bremec, glavni predavač ŠKMER-a. Radi se o jednostavnim i zdravim hranjivim jelima i napicima koje roditelji mogu u kratko vrijeme napraviti djeci sportašima, a ona ih ponijeti sa sobom.

 - Smisao ovih radionica i druženja je da unaprijedimo svoje vještine, da vrijeme koje inače trošimo na pripremu obroka svojoj djeci iskoristimo na što bolji način. Često imamo predrasude da je prehrana za sportaše, pa i ona za dijabetičare, celijakičare ili koju čisto koristimo za unaprjeđenje organizma, zahtjevna, skupa i komplicirana. To je samo zbog toga što nam je nepoznata, pa nam se čini nedostižna. Cilj ovih naših radionica da to "nepoznato" približimo roditeljima sportaša i da im postane vremenom rutina, a posredno ta znanja i sama djeca će naslijediti kao što smo mi odrasli puno toga usvojili od naših roditelja i baka. Doduše jela koja smo naslijedili više nisu prikladna za suvremeni stil života i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme - upozorila je Olujić, specijalistica za sportsku medicinu i prehranu sportaša, a godinama i službena nutricionistica HNK Hajduk Split i Hrvatske jedriličarske reprezentacije.

Ante Jurić šest godina u Hajduku radi kao kondicijski trener s višestrukim iskustvom rada s prvom momčadi. Na radionici u ŠKMER Kuharskoj Akademiji izložio je prednosti sportski aktivne populacije u odnosu na neaktivnu. Posebice je izdvojio benefite kod intenzivnog bavljenja sportom po pitanju krvnog tlaka, karakteristika srčanog i ostalih mišića, gustoće kostiju i moći koncentracije. No, upozorio je kako samo bavljenje sportom može biti iznimno pogubno po zdravlje, ako se ne primjenjuje pravilna prehrana.

 - Ona je tu da uvelike pomogne pripremi, odrađivanju i oporavljanju od intenzivnih aktivnosti u sportu i rekreaciji. Osim toga, pravilna sportska prehrana potpomaže pravilan rast, razvoj i sazrijevanje mladih. Naime, cjelokupno djelovanje ljudskog organizma isprepleteno je biokemijskim procesima korištenja raznih nutrijenata, kemijskih spojeva i izvora energije za održavanje homeostaze (ravnoteže) organizma. Dakle, homeostaza proteina, ugljikohidrata, masti, minerala i vitamina omogućuje organizmu normalno funkcioniranje - poručio je Jurić.

U nastavku radionica kreirati će se brojni recepti ŠKMER-ovih chefova za optimalne obroke za zdravlje djece i mladih koji se bave sportom po napucima stručnjaka, a ovisno o nizu parametara kao što su uzrast, spol, intenzitet bavljenja sportom i ostalo što dovodi do boljih sportskih rezultata.

Olujić je dodala kako nakon treninga djeca i mladi u razvoju trebaju ostvariti što brži oporavak te brzo nadopuniti zalihe glikogena, spriječiti propadanje mišićne mase i dati tijelu sve potrebne nutrijente.

 3 RECEPTA ZA SPORTSKI USPJEH:

Pripremio Željko Neven Bremec, glavni predavač ŠKMER Kuharske Akademije, u suradnji i prema napucima nutricionistice Dragane Olujić.

 

Tempura od oraščića

Tempura je tradicionalni japanski način pripreme koja se uobičajeno koristi za prženje povrća i morskih plodova. Lagana je, zalogajima daje hrskavu teksturu, a način pripreme temeljen na iznimno hladnim sastojcima i vrućem ulju (176º – 190º C) sprječava upijanje masnoće.

 Sastojci:

bademi 100 g, orasi 100 g, indijski oraščić 50 g, pistacio 50 g

brašno 150 g, jako hladna voda

sol, papar, kajenski papar, origano

maslinovo ulje za prženje

Način pripreme:

Od brašna i jako hladne vode zamutite tempuru (malo gušće od tijesta za palačinke).

Oraščiće nasjeckajte na krupnije komade, pa ih ubacite u tempuru. Ohladite 1 sat u hladnjaku.

Jušnom žlicom zagrabite smjesu od oraščića i ispržite u ugrijanom dubokom ulju. Začinite nakon prženja po želji.

 Karakteristike:

izvor zdravih nutrijenata

niska količina ugljikohidrata

bez laktoze

vegan friendly

Proteinski brownies

Sastojci:

Tamna čokolada 150 g

maslac ili kokosova mast ili ekstra djevičansko maslinovo ulje 200 g,

smeđi šećer 200 g, 4 jaja

brašno 80 g, prašak za pecivo 10 g

orasi nasjeckani 12 komada, brusnice ili grožđice 50 g,

kakao u prahu, whey (sirutka) protein 100 g

 Način pripreme:

Otopite čokoladu na vodenoj kupelji, pa ostavite da se temperira.

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Unutra dodajte sjeckane orahe i suho voće.

Istucite maslac sa šećerom, pa pomalo, utucite i jaja.

Pomiješajte tu smjesu s otopljenom čokoladom, smjesom brašna.

Izlijte u namašćeni pleh, ravnomjerno rasporedite po plehu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C 20-tak minuta.

 

Karakteristike:

brz oporavak organizma

značajan udio ugljikohidrata

značajan udio proteina

  Leche Marengada, napitak za lakši ulazak u san

Sastojci:

Mlijeko bez laktoze 200 ml, štapić cimeta, 1/4 korice limuna, agava ili javorov sirup 1 žličica, casein u prahu 20 g, cimet u prahu

Način pripreme:

Zagrijte mlijeko, cimet i koricu limuna do vrenja. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se okusi prožmu 20 minuta. Nakon toga, izvadite štapić cimeta i limunovu koricu.

Umiješajte casein i sirup od agave ili javora. Pospite s malo cimeta prije posluživanja.

Karakteristike:

pogodno za konzumiranje prije spavanja

sadrži sastojke koji utječu na kvalitetu i dužinu sna

spriječava upalne procese u mišićima

gluten free

 

Neke od preporuka obroka za oporavak nakon treninga Dragane Olujić koje je nužno konzumirati najviše unutar pola sata od završetka sportskih aktivnosti:

 - Sušene datulje 30 g + posni sir 150 g

 - Zrnati sir 200 g + voćna salata 300 g

  - Napitak od lješnjaka 3 dcl + kakao prah 20 g

 - Sok od cijeđenog grejpa 3 dcl + proteinski kruh 100 g + zrnati sir 100 g

 - 2 kriške tosta + mozzarella 70 g

Raženi kruh 100 g + ricotta 100 g + rajčica 50 g

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.