Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija

Najesen nove radionice kuhanja za srednjoškolce uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, posebno korisne onima koji će se školovati daleko od kuće

Poznata jela svjetskih kuhinja, radionice domaćih tjestenina, rižota, umaka te specijaliteti od mesa i ribe, neke su od tema "Kuhanje je đir!", kuharskih edukacija koje će Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija provesti najesen uz potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Radionice kreću početkom školske godine, a ovaj ciklus namijenjen je mladima od 15 do 18 godina kako bi ih se poučilo samostalnoj pripremi kompletnih obroka, pravilnim tehnikama, odabiru, kombiniranju i termičkoj obradi namirnica radi zadržavanja nutricionističkih vrijednosti. Polaznike u sklopu radionica ŠKMER-ovi edukatori i profesionalni chefovi ponajprije upoznaju s karakteristikama namirnica i začina koji se koriste tijekom kuhanja, a po završetku postavljanju stola i posluživanju kako bi se konzumirale pripremljene delicije.

- Radionice "Kuhanje je đir!" posebno su korisne za srednjoškolce koji će svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma jer kroz ovaj projekt naučit će pripremati jednostavna i zdrava jela kako bi izbjegli fast food i drugu nezdravu hranu. Osim toga, stječu se motivacije za daljnje razvijanje vještina i znanja usvojenih na radionici. Dakle, radi se o programu na tragu nekadašnjeg školskog predmeta domaćinstvo, ne prilagođenih današnjim potrebama i starijem uzrastu polaznika - navela je Nives Delić, voditeljica projekta Kuhanje je Đir!.

ŠKMER-ovi predavači kroz radionice nastoje pokazati kako se lokalne namirnice mogu pripremati i na načine koji tradicionalno pripadaju drugim kontinentima kao što je kuhanje u woku u woku. Posebice jer se radi o vrlo jednostavnom, zdravom i brzom načinu kuhanja. Visoka temperaturu tijekom cijelog spremanja jamči i da će biti hrana manja masna jer neće upiti puno ulja kao kada kuhate na nižim temperaturama, a pred vama je recept za tunu o woku s radionica Kuhanje je đir!.

Recept: Tuna u woku s povrćem

Sastojci za 4 osobe:
400 g tuna fileta
400 g mahuna
1 tikvica srednje veličine
prstohvat peršina
4 režnja češnjaka
đumbir
2 žlice sezama
sezamovo ulje za prženje
soya sos 4 žlice
oyster umak 2-3 žlice
siracha ljuti umak 1-2 žlice

Priprema:
Tunu izrežite na trakice i marinirajte u soya umaku i sezamu. Mahune kratko blanširajte.
Peršin usitnite, tikvicu izrežite na štapiće, a češnjak i đumbir na tanke listiće. Na ugrijanom sezamovom ulju pržite češnjak i đumbir dok ne zamirišu, pa ih izvadite iz woka.
Na ugrijanom ulju zatim popržite ocijeđenu mariniranu tunu i tikvice. Dodajte blanširane mahune, poprženi češnjak i đumbir, te svježi peršin. Podlijte s ostatkom soya i oyster umaka te sirachom.
Kratko prokuhajte, pa poslužiti uz kuhanu rižu ili rižine rezance.

"Kuhanje je đir!" video s radionica održanih uz potporu Grada Splita:

https://www.youtube.com/watch?v=YYLJYsc8AfE

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.