Memorijalna zbirka Ranko Marinković, Vis "Kiklop i Marinković su ponovno u modi"

kiklop

Kiklop i Marinković su ponovno u modi, i ove godine, četvrti put  za redom, Marinković nas spaja u Visu, a i Varaždinci su uvijek prisutni. Manifestacija pozitivnoga naslova Marinković nas spaja (MNS) održava se četvrtu godinu za redom u Visu i na Visu od 4. do 7. travnja. Kao tema na redu je roman Kiklop klasika hrvatske književnosti, akademika Ranka Marinkovića, tj. analiza njegovih likova. A Kiklop je svakako jedan od ponajboljih, ako ne i najbolji, roman 20. stoljeća . Organizator programa Marinković nas spaja 2019. je Memorijalna zbirka Ranko Marinković (MZRM), osnovana  u Visu 2008. godine kako bi se u rodnom gradu Ranka Marinkovića, a i šire, mogla održavati uspomena na djelo tog velikog hrvatskog književnika. Zbirka nastoji prikupiti što više materijala (od knjiga preko fotografija do plakata i kipova) vezanih uz Marinkovića, međutim zbirka nije biti tek “mrtav” postav, već nastoji nizom događanja održati živim Marinkovićevo djelo, približiti ga širem puku, a osobito se ponosi radom s mladima, njima toliko nužnim na  prilično izoliranom otoku. 

Nakon niz kulturnih događanja, izložbi, književnih večeri i slično, Memorijalna zbirka Ranko Marinković utemeljila je manifestaciju pod nazivom Marinković nas spaja”na kojoj je u prve tri godine održavanja okupljala, pa i dalje okuplja, učenike iz različitih hrvatskih sredina (Split, Brač ili Hvar, Zagreb, Varaždin i naravno Vis...) koji onda na Visu proučavaju Marinkovićevo djelo: kreativno, analitički, originalno, te usvajaju tu “tešku” literaturu na dostojanstven ali prijemčljiv način . Prva je godina bila probna (uz prigodni kviz), a onda su svake godine određene teme manifestacije pa je tako 2017. tema bila Glorija, kad su se održavale dramske radionice (od sapunice preko krirmića do tragedije), a 2018. tema su bil novele Ruke: održavane fsu ilmske radionice s uspješnim rezultatom. Uz radionice uvijek je bio i niz predavanja uglednih akademika i profesora, kao i druženje i proučavanje Marinkovićeva djela na otoku s kojeg je potekao i koji mu je bio vječna inspiracija.

Dosadašnja izdanja manifestacije MNS postigla su željeni cilj: uspjelo se učenicima približiti “teškog” Marinkovića, povezali učenike iz različitih krajeva upravo preko Marinkovićeva djela i donijeli na daleki otok Vis toliko potrebna kulturna događanja. Svi sudionici, uključujući ugledne predavače, kulturne djelatnike, učenike i njihove profesore, odlazili su iznimno zadovoljni doživljenim i naučenim, a stanovnici najudaljenijeg naseljenog hrvatskog otoka dobili su važan kulturni događaj izvan turističke sezone.

Uz program MNS promiče se hrvatsku knjigu i književnost i pokazuje kako  književna događanja mogu opstati i u malim izoliranim sredinama, pogotovo kad je posjete tako ugledni predavači kakvi tu  svakako jesu. Rezultati programa iznimne su vrijednosti, jer u vrijeme kad je knjiga sve manje popularna, razvija se ljubav prema hrvatskoj književnosti – ovaj put prema romanu Kiklop kao jednom od najboljih u 20. stoljeću u Hrvatskoj, a i šire! - te književnosti i kulturi općenito, a osim toga donosi i toliko potrebna kulturna događanja na otok Vis. Da, na dalekom otoku ova manifestacija podiže kvalitetu života.Manifestaciju od početka održavanja podržavaju Grad Vis i Splitsko-dalmatinska županija, koje osiguravaju dio sredstava (koliko mogu), ali tu su i  Matica hrvaske (ali uvijek i Ogranak MH iz Visa) te Zaklada HAZU, kao dragocjeni podupiratelji visokoga ranga. Uostalom, akademici Pavličić i Senker i Maroević veliki su podupiratelji Zbirke MZRM i programa MNS.

Tema ovogodišnje manifestacije Marinković nas spaja 2019. je Marinkovićev roman Kiklop, a obrađuje se kroz sljedeće sadržaje:

Na redu će biti radionica s učenicima o temi Fabula i likovi te problemi u “Kiklopu” – radionicu će voditi profesorice na način da će podijeliti učenike u tri heterogene skupine i dati im zadatke za interpretaciju romana. Tu je i radionica s učenicima  Priprema nastavnog sata: Intertekstualnost u “Kiklopu” – radionicu će voditi profesorice na način da će učenicima dati prijedlog nastavnih metoda za strukturu sata na temu intertekstualnosti u “Kiklopu”. Posebno će zanimljiva biti prezentacija radionice s naslovom Kad učenici postanu učitelji – učenici će kao rezultat radionice izvesti nastavni sat. Predviđen je i uvijek dobro posjećeni aktiv za profesorea hrvatskoga jezika i knjižničara s otoka Visa, ali ig ostujuće profesorice  s naslovom Sve ću ja vas opisati! – već tradicionalno će dr. sc. Dragica Dujmović Markusi održati taj aktiv, jedina osoba u Hrvatskoj koja je doktorirala na temu Ranka Marinkovića.

U subotu 6. travnja u 17 sati u Hrvatskome domu u Visu održat će se radicionalni skup s naslovom Nova čitanja Ranka Marinkovića u sklopu kojeg su organizirana predavanja uglednih profesora, predstavjanje prvih triju godina manifestacije i kratke monodrame na temu Kiklopa. U  sklopu tog stručno-znanstvenog dijela programa će dr. sc. Dragica Dujmović Markusi održati predavanje s naslovom Dijalog s tradicijom u “Kiklopu”, dr. sc. Lana Molvarec, predstojnica katedre za noviju hrvatsku književnost FFZG, prestavit će temu: Čitati “Kiklopa” danas – Što nam književnost može reći o svijetu? a filmski kritičar Tomislav Čegir će govoriti o temi s naslovom “Kiklop” i film i to s ulomcima iz filma Antuna Vrdoljaka. Uzvanicima će biti predstavljene prve tri godine manifestacije kroz prezentaciju s fotografijama, a onda će učenici odigrati kratke monodrame, koje su prethodno pripremili u svojim školama, a u kojima će publici predstaviti svatko svoj odabrani lik iz romana Kiklop! Bit će zanimljivo vidjeti mladenački pogled na vrijedan roman koji je ujedno i dio lektire te mature.

Uz navedeno održava se i tradicionalni dio programa Putovima Ranka Marinkovića, u sklopu kojeg se obilaze mjesta koja Marinković spominje u svojoj prozi i na njima se čitaju citati iz djela, te izlet po otoku uz posjet grobu Ranka Marinkovića u Komiži. Time se krug zatvara: od rodne kuće u predjelu Kut u gradu Visu gdje se postavlja vijenac, do groba u Komiži gdje se polaže buket cvijeća. Da,  Marinković  nastavlja spajati učenike/srednjoškolce i profesore te predavače i filmske kritičare. A Varaždinci su uvijek tu kao stalni dio ekipe koja doprinosti uspjehu ovoga projekta. 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.