Na početku 33. Krležinih dana u Osijeku izložba plakata iz HNK u Varaždinu

Na početku 33. Krležinih dana u Osijeku izložba plakata iz HNK u Varaždinu

Od 7. do 10. prosinca u Osijeku se odražavaju 33. Krležini dani u Osijeku, teatrološko-kazališna manifestacija koja u sebi objedinjuje znanstveni skup, smotru kazališnih predstava, izložbe i predstavljanja teatroloških izdanja, a zajednički je organiziraju Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U Odboru Krležinih dana su predsjednik Boris Senker  te članovi Miroslav Čabraja, Antonija Bogner-Šaban, Ana Lederer, Martina Petranović, Robert Raponja, Ivan Trojan i  Dražena Vrselja.

Dani počinju otvaranjem izložbe Bijenale kazališnoga plakata u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu te izvedbom predstave Čaruga Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, a u sklopu Dana će biti izvedene i predstave Sloboština Barbie zagrebačkoga KunstTeatra i monodrama Miroslav Krleža: Sjetite me se 2022. Gorana Matovića.

Ovogodišnji znanstveni skup bavi se proučavanjem hrvatske dramske književnosti i kazališta u prvome desetljeću 21. stoljeća, kada i u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj kulturi dolazi do značajnih promjena, stasa nova generacija dramskih pisaca koja obilježava posljednjih dvadesetak godina dramske književnosti i kazališta, utemeljuju se brojna nova privatna kazališta i nezavisne umjetničke skupine i platforme te se kazališni život postupno sve više internacionalizira. Na skupu će sudjelovati tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara.

U sklopu Krležinih dana bit će predstavljen i zbornik radova s prošlogodišnjega skupa posvećenog drami i kazalištu u devedesetim godinama Krležini dani u Osijeku 2021. Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, drugi dio, te još nekoliko recentnijih teatroloških izdanja: monografija o Ivi Gregureviću, Tijelo otpora Satana Panonskog  Ljubice Anđelković, Montažstroj’s Emancipatory Performance Politics: Never Mind the Score Lea Rafolta, zbornik o suvremenome lutkarstvu i kritici te knjiga Suzane Marjanić Umjetnost performansa i kinizam: izvedbena linija otpora. U skladu s tradicijom dugom više od tri desetljeća, sudionici Krležinih dana položit će i vijenac na spomenik Miroslava Krleže.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.