Održana projekcija filma „Gdje su nestali svi osmjesi“ i tribina o radnoj migraciji Nepalaca

Održana projekcija filma „Gdje su nestali svi osmjesi“ i tribina o radnoj migraciji Nepalaca

 Na Sceni Rogoz održana je projekcija filma „Gdje su nestali svi osmjesi“ i tribina o radnoj migraciji Nepalaca, a Anja Strelec u filmu odgovara na pitanje „Kako se ponašati prema nekome tko je različit od nas?“ .

 Tema radne migracije postaje sve važnija u današnjem globaliziranom svijetu, a film „Gdje su nestali svi osmjesi“ i tribina o radnoj migraciji, održani na inicijativnu Senke Bulić, Intendantice HNK u Varaždinu, u organizaciji Tanje Novak, voditeljice Kazališnog studija mladih, pružili su uvid u izazove s kojima se suočavaju radnici koji se odluče na takav korak te kako to utječe na njihove obitelji i zajednice.

„Najljepše je kod domaće publike“ izjavila je Varaždinka Anja Strelec, svjetski priznata redateljica koja živi i radi u Bruxellesu, u punoj dvorani Scene Rogoz HNK u Varaždinu, na projekciji njenog višestruko nagrađenog dokumentarnog film "Where Have All The Smiles Gone" koja se održala u petak, 24. studenoga.

 Varaždinska publika napokon je imala prilike vidjeti film koji trenutno konkurira na šesnaest filmskih festivala diljem svijeta i koji je nedavno osvojio posebnu nagradu žirija za najbolji kratki dokumentarni film na Workers Unite Film Festivalu u New Yorku te nagradu publike za najbolji kratki dokumentarni film na Chania Film Festivalu u Grčkoj.

 „Tisuće ljudi svake godine napušta svoje domove u Nepalu kako bi ostvarili svoje snove u inozemstvu. Nadajući se boljem životu i ekonomskom prosperitetu, nepalski radnici sele u strane zemlje kako bi zaradili novac i pomogli svojim obiteljima. Međutim, u odredišnim zemljama često su zlostavljani i lišeni ljudskih prava. I dok se val imigracije svake godine povećava, a nepalsko gospodarstvo snažno ovisi o doznakama radnika migranata, oni se često, umjesto s većim ekonomskim prosperitetom, vraćaju u Nepal u vrlo lošem zdravstvenom stanju ili mrtvi u ljesovima zbog loših uvjeta rada“ sažetak je dokumentarca „Gdje su nestali svi osmjesi“.

 Recepcija potresnog filma o radnoj migraciji radnika iz Nepala bila je topla i nadasve pozitivna te je publika aktivno sudjelovala u razmijeni stavova na tribini koja je uslijedila na temu radne migracije i na kojoj su, uz autoricu, sudjelovali i sociolog dr. sc. Drago Župarić-Iljić, reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić te Filip Kušter kao moderator.

 Autorica je podijelila svoje viđenje trenutne situacije u Bruxellesu, gradu u kojem živi i radi, navodeći da je ondje napetost sve veća zbog migranata različitih nacionalnosti i domicilnog stanovništva koje je u strahu. No, ondje je posrijedi strah od ekstremističkih napada, naglasila je, a nikako od miroljubivih nepalskih radnika. Stoga je važan, istaknula je, svaki oblik nastojanja za što bolju integraciju stranaca u društvo.„Sve počinje s ljudske strane i običnim pitanjem kako ćemo se ponašati prema nekome tko je različit od nas“, naglasila je Anja Strelec.

Mario Pušić, novinar koji se intenzivno bavi temama migracije, naglasio je da se broj migranata posljednjih godina u Hrvatskoj povećao za 70%, (od kojih 10% otpada na izbjeglice, a preostalih 60% na radne migrante), no unatoč tome povećanju, nigdje na području Republike Hrvatske nije zabilježen porast stope kriminala. Također je napomenuo da je u Hrvatskoj trenutno evidentirano 120.000 stranih radnika te da su po nacionalnosti najbrojniji državljani Srbije te Bosne i Hercegovine, za koje nije potreban nikakav svjesni napor za integraciju, a od Azijata Nepalci koji su uglavnom zaposleni na 3C i 3D poslovima, koji su teški, opasni i najniže plaćeni. U Hrvatskoj, istaknuo je, nepalski radnik obavlja nekoliko poslova paralelno i ne uspijeva doseći iznos dohotka našeg radnika.

Istraživanja su pokazala, naglasio je dr. sc. Drago Župarić-Iljić da u Hrvatskoj postoji tendencija za otvaranjem i prihvaćanjem migranata te je istaknuo tri važna argumenta za potencijalno pozitivnu suradnju između lokalnog stanovništva i radne migracije: postojanje naše radne migracije, naša izbjeglička iskustva i iskustvo iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća s Pokretom nesvrstanih. Naglasio je nužnost da se senzibilizira javnost te važnost da se javno obrazlože prednosti angažmana stranih radnika za lokalnu zajednicu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.